Spawn 253

Spawn 253

01/10/2016 1 By kiril dimanov

Няма по-голямо щастие от това да видиш във Фейсбука си публикация от Студио Артлайн, оповестяваща, че новият брой на Spawn излиза на пазара! В тези моменти се чувствам като хрътка, пусната на лов за лисици… само, че аз ловувам комикси! Преди обаче да забием нокти в Spawn 253, ако сте пропуснали ревюто ми на предния брой, бягайте да го прочетете и после се върнете тук!

p_6_03

Готови ли сте? Добре. И така ,аз и брой 253 имахме странни взаимоотношения след като го прочетох за първи път в оригинал миналата година. Но този брой е доказателство, че човек винаги трябва да си препрочита комиксите, книгите и така нататък… и да не съди хората от първо впечатление. Българскто издание на този брой бе третото ми препрочитане и за щастие затвърди променената ми позиция. Да не се залъгваме – този брой е филър. Обаче добър филър, да му  се не види! Но може би на мен ми повлия така, защото не мога да остана безразличен към случващото се в тази история. Какво имам предвид? Spawn 253 е пътуване, в което Ал Симънс трябва да поведе душата на починалият си баща през Ада, за да може да стигне до „съда”, където вече ще се реши къде да остане душата. Злите адски сили искат да използват бащата на Ал като разменна монета. Spawn знае за тези планове и пристига пръв при тъкмо починалия си баща, Бърнард Симънс. И от тук започваме да разбираме още неща за миналото на нашия (анти)герой, както и стана и в миналия брой. Но дадената ни информация сега е много по-ценна: става ни  ясно, че Ал не е имал цветущи, нормални отношения със семейството си. Това кара читателят да си  зададе въпроса „Той обича ли баща си все пак или е дошъл само, защото не желае Адът да има коз срещу него?”

6

Това ще прецените сами, като го прочетете! Това е и още една от добрите страни на този брой – можете да интерпретирате края както сметнете за подходящо. Историята, написана от Пол Дженкинс, тук определено вдъхва доста дълбочина на персонажа – той  не е просто адско чудовище, мъкнещо Божия меч и сечащо глави. Той е все още човек… за добро или за лошо!Дженкинс определено се справя много по-добре от всичко, което Макфарлан е писал някога, особено що се отнася до доизграждането на персонажа. А защо на мен тази история ми повлия по-силно след втори и трети прочит? За нещастие преди половин година и аз загубих баща си… и въпреки,че моите взаимоотношения с него не бяха като тези на Ал с Бърнард (за щастие) не можах да не остана трогнат, виждайки как Spawn води битка за душата на родителя си. Нима всеки един от нас не би го направил, ако разполагаше със силата?

8

Любителите на екшъна, хвърчащите глави и черва ще бъдат разочаровани – схватките са само две и не са особено динамични, но целта на историята е друга, все пак! В крайна сметка един комикс е добър ,когато поднася добра история, вместо само огромни батални сцени… поне за мен. А скоро ще имате брой, който ще е изцяло боен, но потърпете! 😉

За арта на Джонбой вече отдавна знаете какво мисля. Но държа да похваля и корицата този път. Защо? Ами защото е различна! Бях започнал да се уморявам от чудесните, но еднотипни корици Spawn върху сграда, Spawn върху скали, Spawn върху трон, Spawn, Spawn, Spawn! Тук поне виждаме нещо различно и ново! Разтърсете из колекцията си, погледнете някои от кориците на старите броеве. Не беше винаги само Ал в епична поза. 🙂 Така, че точка и за тази корица!

spawn253-3

Предишния път имах една малка забележка относно превода, но  сега нямам какво да кажа! Новият преводач Йоана Гацова се справя чудесно и се радвам да видя, че има млади преводачи в тая държава, които си знаят работата… защото преди положението с превода на комикси беше меко казано критично! Но поредиците, издавани от Артлайн са в сигурни ръце! 😉

Толкова за Spawn 253, чакаме следващия! А междувременно, ако след като прочетете броя и ви въздейства както на мен, вземете телефона, звъннете на родители и близки и им кажете, че ги обичате! Трябва да го казваме, докато все още можем.

До следващия път!

p_6_22