Венъм част от MCU или не?

Венъм част от MCU или не?

26/06/2017 0 By kiril dimanov

Няма да е преувеличено, ако кажем, че ситуацията между Марвел/Сони става все по-интересна и…леко изнервяща! Точно след като миналата седмица Ейми Паскал от Сони заяви, че филмът за Венъм ще бъде свързан филмовата вселена на Марвел. Последва дъжд от забавни снимки с физиономията, която Кевин Файги от Марвел направи по-време на изявлението и всички се чудихме как да я тълкуваме.

Не щеш ли в друго интервю Кевин Файги, в което той пък казва следното:

„Към този момент Спайди е част от MCU, но само той. Освен в „Civil War“ и „Homecoming сме заснели и доста сцени с Том Холанд за предстоящите филми с Отмъстителите и тепърва започваме да изграждаме плановете си за Homecoming 2(работно заглавие). Това е вълнуващо, защото ще е първият MCU филм след все още безимения филм за Отмъстителите през 2019та. Тези филми ще го прехвърлят в съвсем нова кинематографична вселена. Имено тези 5 филма са основният ни фокус в момента.“

На пръв поглед изглежда сякаш Фейги директно противоречи на казаното от Ейми Пакал…или? Да, Файги казва, че единствения персонаж, който не е собственост на Марвел и ще бъде част от MCU е Спайдър-мен и никой друг..Не забравяйте, що се отнася до филми той ВСЕ ОЩЕ Е собственост на Сони. Те са поръчители на „Homecoming“, Марвел изпъняват пръчката, така да се каже, но не са си върнали правата над него. Сони си имат крайната дума. Дали обаче зад изказването на Файги не се крие нещо повече?

Не бива да забравяме, че Паскал каза, че Венъм ще е част от вселената на „Spider-Man: Homecoming“(която по подразбиране е част от MCU), но тя всъщност не каза, че самият Венъм ще е част от MCU. Toва е ключова разлика, според мен. Разлика, която става още по-важна ако помислим над тези три неща, които вече са ни известни:

1. Сделката между Марвел и Сони важи за както вече казахме 5 филма със Спайди: Civil war; Homecoming; Avengers 3(Infinity War); Avengers 4; Homecoming 2. За момента няма сделка за филми след тези заглавия. А именно те ще изстрелят Спайди в нова вселена.

2. Том Холанд има договор за тези филми плюс Homecoming 3(работно заглавие). Ето тук става интересно. Има вероятност твърденията на Паскал и Фейги да са верни: Паскал каза,че Венъм ще е част от вселената на Спайдър-мен „Homecoming“, но не е казвала MCU; Файги казва,че след Homecoming 2 Спайди започва в нова вселена. Дали пък и двамата не говорят за плановете на Сони след като сделката им с Марвел изтече? Ако това е така, то твърденията и на двете страни пасват.

3. В същото интервю Фейги казва, че няма планове за сделки с други студия, като например Фокс, които държат правата над X-men, Fantastic Four, Deadpool. Това би могла както  да означава, че на Файги вече му  е писнало от подобен тип сделки или, че Сони си имат свой планове за Спайди след като договра изтече…или нещо напълно различно.

Не бива да забравяме, че всичко това са само предположения, базирани на наличната информация. Няма как да знаем какво всъщност се върти в главите на Марве и Сони, а и подобен тип сделки не стават толкова лесно, колкото си хората си мислят. Разбира се, възможно е уговорката между двете страни  да си бъде продължена и в момента просто да ни хвърлят пясък в очите. 🙂 Не бива нито  да приемаме думите им за чиста монета, нито веднага да възкликваме „О,ужас!“

Ще следим какво се случва, а лично вече се уморих от слухове и непотвърдени новини, за това докато от някое студио не се каже със сигурност ще гледам на нещата умерено. 😀