Уроци за Увереност от Супер героите

Уроци за Увереност от Супер героите

28/06/2018 0 By kiril dimanov

Не е за вярване на колко много могат да ни научат супер героите и колко по-дълбоки са те от това, което ни  се показва на екран, а вече и в някои от по-модерните комикси. Ако търсите себеразвитие, увереност и като  цяло личностен  разстеж, то  супер героите са били, са и винаги ще бъдат най-добрите архетипи, които  да ползвате като инструменти за постигането на тази цел. Наскоро това ми бе напоменено и всъщност се досетих ,защо въобще съм се обърнал към супер героите като интерес и възхищение още от 5 годишен. Не е било от ей така, заради  цветните картинки. Просто винаги съм търсил точно тази увереност, на която те могат да ни научат. Тази  статия ще е много по-различна от всичко, което съм писал досега. Но сега е точният момент за нея.

Тук съм подбрал някои супер герои, които могат да ни научат как да постигаме себеизрастване, какви качества и усещания ни трябват за да сме пълноценни и да можем и ние да сме супер герои(защото всички ние всъщност сме), като далеч не съм открил топлата вода и телевизора. Черпил съм от най-различни източници, не е нещо ново, но пък ще се постарая да е достъпно. Разбира се не забравяйте, че тези герои както и много други могат да си бъдат различно интерпретирани и това е най-хубавото, но  специално  за тези съм се постарал да намеря по-точни психологичекси интерпретации.

И преди  да започна, посвещавам тази  статия на моя добър приятел Атанас Джингаров от AjComics, който в труден момент ми оказва подкрепа като истински Батман и ме учи на толкова нови неща за увереността и не само, че вече го  смятам за същински супер герой! Благодаря ти!

A сега е време да започнем с…

Аквамен: Да бъдем дебелокожи. Да, светът не е винаги приятно място за живеене и е важно  да запомним, че както приятели така и врагове понякога ще ни казват и правят неща, които да поизпарят мотивацията и увереността ни. Да сме дебелокожи, разбира се е фигуративен израз, но пък Аквамен си има и истинска дебела кожа освен качестовото. Кожата му е толкова здрава, че може да издържи на доста атаки, но пък има и  фигуративната, която е дори по-здрава. Как иначе толкова време той би устоял на почти безкрайните подигравки по негов адрес, както от фенове, така и от персонажи в собствените му комикси. И макар, че всичко това не му допада, Аквамен го изтърпява с достойнство и чест , приема го по най-добрия начин и продължава да прави най-важното нещо: да помага на хората.

Cyclops: Фокус и концентрация. Още един подценяван герой. Една от най-честите причини за провал в каквото и да било начинание е липсата на фокус и концентарция. Циклопа всъщност не може да контролира могъщия си оптичен лъч без помощта на специалния си визьор. Една малка грешка и лъчите хвръкват навсякъде.

Тези лъчи представляват именно опитите за концентрация и  внимание.  Благодарение на визьора си обаче, Скот може да изстрелва лъчи само, когато има нужда и по необходимите мишени- фокусирано и с концентрация. Без визьора вниманието му се разпръсква на посоки. За да успеем в начинанията си от всяка една сфера- кариера, интелектуално или духовно развитие са необходими самоконтрол и дисциплина за да можем да фокусираме вниманието  си върху най-важното. И за това, за мен Скот Съмърс представлява най-добре този фокус.

Wonder Woman: Искреност. Ласото на истината на Даяна най-точно представлява любовта и към истината и искреността. Във философския си смисъл, искреността значи нещо по-различно от честността/почтеността.  Това горе-долу значи да бъдете искрени в това ,което казвате. Пример: ако някой ви попита как му седи определена дреха можете честно  да си кажете, че не стои добре, направо  грозно, но пък така дали сте искрени към собствените си ценности и идеали? Винаги действайте и мислете по начин, който най-добре представлява вас самите.

Отговорност– тук ще го разделим на две, тъй като после ще има още един герой, който представлява това качество. При Даяна обаче, то е силно изразено в няколко аспекта и тук се обръщаме точно към поемането на отговорности. Даяна е не само супер героиня, но и Принцеса на амазонките. Цял един остров някой ден ще бъде поет от нея като кралица, но дори и като принцеса тя има отговорности към своите посестрими. Отговорност, която  тя смело поема въпреки неизвестното, въпреки трудностите.

Тя също така поема и отговорността си като носител на титлата Wonder Woman, като  даже съвсем сама избира да я поеме участвайки тайно в състезанието, което ще определи коя амазонка да поеме титлата и ще отиде в „Светът на мъжете”. Даяна има и отговорност към колегите си от Лигата на Справедливостта, тъй като все пак са и нейни приятели, дори нейно семейство. Но тук и идва още едно ключово нещо- отговорността към тях и амазоннките е споделена отговорност, тоест те също имат тази отговорнсот към Даяна и всяка от страните знае , че винаги може да разчита на другата, защото я споделят.  Разбирайки колко важно е да се поема отговорност, когато такава има, Даяна е истинско вдъхновение не само за дамите.  Бъдете отговорни.

Спайдър-мен:  Ами ей  тука е пак отговорност, но малко по-различна. „ С голямата сила, идва и  голямата отговорност’’, мототото, с което  всички свързаме Спайди. В повечето случаи обаче, заради думите „голяма сила” хората погрешно интерпретират истинското, по-дълбоко значение. „Голяма” в случая не означава нивото или размера на силата, а ценноста и. Всички сили  притежават ценност, без значение какви са.  Спайди също  така представлява обикновения човек, което  означава, че всички ние имаме уникални таланти и способности ,които ни дават „сили”. Дълг и отговорност на всеки един от нас е да ги открие, усвои, развие и използва.

И накрая, тук идва и един друг аспект на отговорността. При Даяна това беше отговорността към другите хора около нас и в живота ни, но пък  Спайди ни кара да си  спомним, че естествено имаме и отговорност към самите себе си. Винаги  чакаме някакъв външен източник, случка, събитие ли дори  човек  да ни направи щастливи. Истината обаче е, че никой друг не може да направи това вместо нас. Трябва да действаме и сами  да си поемем тази отговорност, тя е само и единствено наша. Иначе никога няма да успеем  да се чувстваме пълноценни в живота си. За това „С голямата сила идва и голямата отговорност”. Поемете я.

Милосърдие и смиреност– вероятно ще си помислите, че тези  две качества нямат голяма полза в днешния свят и с тях далеч няма да стигнете. За жалост, понякога това е точно така. Истината обаче е, че ако  сте обичани и уважавани от хората около вас, те ще се отзоват и ще бъдат до вас в най-критичния момент от живота ви. А нищо не печели обич и уважение повече от милосърдието и смиреността. Говоря от свой опит, повярвайте ми. Това обаче изисква време и постоянство както всичко и не е нещо, което можете да изчислите. Така, де няма как да очаквате, че ако само за ден  се държите мило с хората, те ще се затичат да ви помогнат.

Чувство  за хумор– Спайди никога не губи чувството си  за хумор, ама никога. Това не означва, че винаги  се отнася несериозно към ситуацията. Хуморът му е по-скоро смело опълчване срещу силните удари (буквално и фигуративно казано), които живота постояно му нанася. Така, че каквото и  да ви се случва, не губете чувство  за хумор, колкото и трудно  да изглежда всичко. Усмивката може да победи всяка лоша ситуация.

Деърдевил: Да компенсираме слабостите си: Както  всички знаем, Деърдевил е сляп. За сметка на това останалите му сетива(слух, осезание, мирис, вкус) са толкова развити и изострени, че напълно компенсират слепотата му. Ние също можем  да се научим да използваме талантите и уменията си за да компенсираме „слепотата” си или иначе казано слабите ни страни. Всеки притежава  такива, ние не сме съвършени, нито трябва да бъдем.

Тези слаби  страни може да се дължат на характера ни, погледът ни върху  света, ограничените познания и опит или какво ли още не. Но първата стъпка е да приемем, че ги имаме и да не позволяваме на това да ни спре. Мат Мърдок/Деърдевил е сляп, знае си го, не може да го промени, но това не му пречи  да е герой, равноправен  на всеки друг. Може да имаме слаби  страни, но ние също така сме надарени и с уникални  таланти и умения, които ако бъдат използвани в пълния им потенциал, ще компенсират напълно слабостите.

Да вкараш страстта си в професията си– малко по- точно казано, да интегрираш занимание, което  правиш с истинска страст в професията си, като  така всъщност си намираш призванието. Мат е Деърдевил през нощта, но през деня продължава да се бори с престъпността като адвокат.

Но тук Мат ни учи на още един ценен урок- трябва да сме готови на компромиси. Ако зависеше от него, Мат би бил Деърдевил през цялото време, че и ако му плащаха за това ехаааа…Няма как, обаче и Мат с готовност се занимава с нещо ,което може да не е съвършено, но изкарва пари и все пак е свързано със страстта му- борбата срещу престъпността. А и с парите от адвокатската си  работа, той може да финансира „кариерата” си като  Деърдевил, така че компромисът е повече от достоен. Не всички можем да сме богати като Брус Уейн и Тони Старк. За да финансираме хобитата си, трябва да работим, но с малко търпение и упоритост можем  да открием работа ,която е свързана с тях, а и разбира се такава, която е точно като тях. Компромиси, упоритост и търпение- толкова много от Деърдевил, а феновете и него подценяват.

Green Lantern: Въображение– всеки Зелен Фенер носи пръстен, който дарява носителя си със силата  да материализира всичко, което си представи. И ако някой от тях може единствено да си представи и материализира юмрук, с който да фрасне лошия, то  значи нещо във въображението куца 😀  Понякога точно липсата на въображение не ни позволява да изпълним целите си, а не липса на талант, умения, късмет или дори напън.

Разбира се, нямам предвид  грандоманско и свръх амбициозно въображение като  да искате да сте следващия Стийв Джобс, Бил Гейтс, Илън Мъск и т.н.(а и защо не, де), а по-скоро способността да позволите на сърцето си да ви покаже какво би било възможно и за какво си струва да се борите вместо това, което  светът ви казва или странични наблюдатели ви дават като акъл.  С трупане на време и опит, всеки от нас може да пренастройва целите и мечтите си, така че да станат по постижими. По- добре обаче е да сме имали креативни мечти и после да направим компромис, от колкото въобще да не сме мечтали  креативно.  Сложете си зеления пръстен и материализирайте!

Воля– освен въображение, Зеленият Фенер трябва да притежава и силна воля за да материализира и съживи, това което си е представил чрез пръстена си. И това важи с пълна сила в реалния живот. Не е достатъчно само  да имаме много умна и дръзка идея. Трябва сила и воля за да я започнем, да сме постоянни в изпълнението и най-вече за да не се откажем въпреки пречки и дори някой и друг провал.

А колкото по- голяма е идеята, целта или желaнието, толкова по-силна воля ще се изисква за изпълнението и.  Всички сме чували( а и ние сме казвали) как като се появи нещо ново(продукт, филм , изобретение), все някой казва „Аз това го измислих пръв” или „Ми то това и аз можех  да го направя”. Може и  така да е, но в тази игра печели този, който е имал волята и постоянството да осъществи идеята. И накрая, не си  мислете, че е достатъчно само да имате волята да поискате нещо и да чакате Вселената или нещо  друго да ви го поднесе на тепсия. Знайте какво е, пожелайте го със силна воля, но вие сте тези, които трябва да се трудят за изпълнението му- не става само с пожелаване и чакане. Хал Джордан и всеки друг Фенер ще ви го кажат също.

Смелост– почти всеки герой преставлява това качесто до известна степен, но при  Зеления Фенер то  е най-точно показано заради механиката на пръстена и основната му слабост: жълтият цвят, символизиращ страха. Ах, страха, колко добре е познат той на всички ни, нали? Чрез силното въображение и воля ,пръстена на Фенерите може да създаде всичко, но ако умът на носителя е замъглен от страх или друга отрицателна емоция , то тогава създаденото от пръстена ще е нестабилно. Каквото и  да правите, каквото и да искате да постигнете, не бива да позволявате на страхът да ви пречи или спира.

Капитан Америка: Вътрешна Добродетелност– няма герой, който  да представя това по- добре от добрия стар Кап! Това, което го прави герой е не толкова физическата му сила, колкото добродетелите му като кураж и решителност- качестава, които той притежава още като хилав слабак. Стийв не позволява на болнавото си състояние да бъде извинение, той иска въпреки  всичко  да изпълни дълга си. Същото  трябва да направим и ние, когато се чувстваме зле, съкрушени и сломени поради каквато и да е причина. Без значение колко безсилни се чувстваме, ние винаги можем да направим нещо по въпроса. Започнете ,от където  можете, точно както направи и Стийв Роджърс.

Баланс между идеализъм и прагматизъм– Кап е идеалист в сърцето си, но годините военна служба начело на хиляди  войници го превръщат в уравновесен прагматик. Идеализмът и прагматизмът правят Роджърс човека, който е. Той обаче ясно ни показва,че ключът е в баланса. Без баланс нищо не става, той е толкова важен колкото и дишането. Без значение дали клоните повече между идеалист или реалист или каквото и да е, опитвайте да държите баланс като ползвате елементи от всяко.  Така мисленето ни става по холистично и градивно. И щом Кап го може, и ние го можем!

Лидерски умения– Кап не е най-силния, най-бързия или дори най-умния герой  в Марвел вселената.  Той обаче може да обгради със силните, бързите и умните, да спечели уважението им, да ги обедини в името на общата кауза и да ги поведе към победа. Всички ние се нуждаем от помощ, когато правим нещо. Нуждаем се от съюзници, от екип. Ако имате ясна визия какво искате да постигнете, съберете екип, който може да ви помогне, покажете им чрез почтеност и искреност, че заслужавате помощта им за да изпълните мечтата си. Така можете да станете лидер на свои Отмъстители и  в замяна да помогнете и на други да сбъднат мечтите си.  Добрият лидер постъпва така, а не просто  раздава заповеди насам-натам.

Wolverine: Положителна употреба на гнева– моят личен любимец. И по една случайност, едно от нещата, които трябва да науча е да правя точно това тук.  Логан е съвършенната машина за убиване. Ако не бяха хора като  Екзейвиър, които да го напътстват и култивират, той  щеше по  всяка вероятност  да свърши като някой наемник.

Логан използва качествата си, дори и даже най-вече негативните за доброто на хората и по един  свой нетипичен  начин  е сред най-големите герои.  Той е психологически архетип, който показва как да приемем вътрешните си  демони и да ги използваме по- добри начини както  за себе си, така и за околните, вместо да нараняваме(било то  физически или вербално).

Как това се пренася в истинския живот? Ще ви дам личен пример, защото така е най-добре. Аз на пръв поглед съм спокоен и уравновесен  човек. Но, задържам прекалено много  гняв от неувереност и неспособност за самоотстояване(нещо, над което  работя). Когато съм вече прекрачил границата на ядосването си буквално избухвам и се превръщам в Логан в berserker rage. Напълно друг човек, когото не харесвам и понякога плаши и останалите. Но тогава се отстоявам, обаче по неправилен, агресивен начин. Идеята е, когато трябва да отстоя своето  да приема, че имам тази  страна, да не ме страх от нея, но вместо да и се отдавам напълно просто  да грабна малка част от нея, която да ми  дава увереност, огън, но по позитивен начин. Така хем ще си кажа своето, хем няма да нараня някого с думи или да го прегазя с действия. Отрицателното става положително. Но, разбира се това изисква време, търпение и постоянство, защото не става с едно щракване на пръсти. Трудно, но не невъзможно!

Упоритост-какво  друго биха могли  да представляват регенеративните способности на Логан, ако не точно упоритост? Способността да се изправим отново след като  животът ни е фраснал и повалил, да се „сглобим” след като  сме били пръснати на парчета от някое събитие. Именно това отличава хората , които успяват в каквото и  да било от останалите, а не просто талант или интелект.

Cyborg: Да запазим човешкото  в себе си- макар много малка част от тялото на Cyborg да е човешка, той е напълно  запазил човечността си. Неговата най-голяма борба е да не загуби досега си  с нея.

Какво ние можем да научим от това? Светът става все по и по технологичен, нормалната човешка комуникация се губи, стоим впрени  в телефони, компютри и други устройства, общуваме зад тях или дори не обръщаме внимание на хората пред и около нас, които ни говорят нещо. Но пък  с този разстеж на технологиите и гладът на някои от нас към проста, истинска човешка свръзка и старомодни ценности също нараства.

Хората, които успяват да доставят тази човещина както на себе си, така и на другите, живеейки в стерилната технологична среда ще могат да се издигнат на лично, социално и комерсиално ниво. Няма нищо лошо да ползваме технологията, точно както и Cyborg се възползва пълноценно от нея за да бъде супер герой, но и не бива да забравяме човешкото у себе си, като него.

Батман: Емоционална алхимия– Батман е сред най-измъчените герои и всички много добре знаем защо, няма човек, който да не познава историята му. Той обаче успява да трансмутира мощните негативни емоции на гняв и тъга и да ги използва за да върши добро. Брус дори елиминира въжможността тези емоции да го накарат да прекрачи границата като изгражда безусловното си лично правило да не убива. И аз го смятам за правилно. Говорете каквото искате за анти-героите, които убиват, но ако всички караме на принципа „Око за око” след колко време целият свят ще ослепее?

Принципът на емоционалната алхимия може да звучи близък до приемането на тъмната ни страна като при Wolverine за да я ползваме за положителни цели, но има тънка разлика. Чрез емоционаланта алхимия се учим да пренасочим отрицателните си емоции в напълно положителни  действия. В случаи като при Логан, действията са отрицателни, но те идват от навици, от които не можем  напълно да се отървем(както животинската страна на Логан или готовността му  да убива). И понеже не можем напълно да се възспрем от тези действия, поне се опитваме да ги ползваме по по-продуктивни и положителни начини.

Находчивост– за да компенсира липсата си на супер сили, Батман разчита на върховния си интелект, изключително здраво тяло и огромното си богатство. Но като всяко нещо в комиксите и тези три неща са просто символи. Не сте точно гений? Или не сте свръх богати? Няма значение, защото и трите изброени неща представляват всякакъв вид ресурси, които можете да ползвате с малко изобретателност и ум. А и истинският тест за находчивост е точно  да разкриете какви са те и как да ги акумулирате.

Находчивостта се различва и от компенсирането на слабите си страни като при Деърдевил, защото той разчита на вътрешни сили(като таланти и умения) за да компенсира слепотата си. Батман обаче използва много външни ресурси(като връзки, богатство, технология), всъщност всеки възможен  ресурс, както и собствения си вътрешен интелект и върховна физическа форма за да компенсира липсата си на супер сили.

Супермен: Увереност– да, всеки супер герой я има. Но за мен, особено в последно време след лични преживявания, Супермен е олицетворението на увереността, която  всеки един от нас притежава, но крие дълбоко в себе си поради куп причини. Много хора смятат Супермен за скучен, защото можел твърде много. Сега ще се опитам  да докажа, защо всъщност той е интересен.

Замислете се след като  Супермен е толкова уверен, защо се крие под дегизировката на Кларк Кент. Когато е Кларк той е обикновен, изгърбен, с хлътнали гърди, тих гласец, който не винаги може да бъде чут, изглежда дори невзрачен понякога. Като много хора, които в реалния си живот са неуверени и изглеждат или се държат като Кларк..а всъщност дълбоко в себе си са Супермен(или Супергърл, да не обидя дамите).

Борбата на Кал-Ел е да се опитва да остава незабелязан под маската на неуверения човек, да се слее с тъплата. Кой забелязва плахите, неуверени и невярващи  в себе си хора? От опит говоря.  Но, когато  Кларк свали очилата, изправи се и изпъчи гордо гърди, разкопчае ризата и разкрие символа на „S”, се показва истинското лице. Това трябва да направим  всички ние, които не вярваме в себе си, да свалим дегизировката, да покажем, че можем да летим и, че ако сме уверени нищо не е невъзможно. Не го крийте в себе си, не го подтискайте, иначе вечно ще бъдете Кларк Кент. Бъдете Супермен.Бъдете себе си.

Ох, че дълго. Но пък си  заслужаваше. Надявам се да ви е било интресно, ако не…ами на мен ми е, така,че това е важното. Както казах, някои от нещата са си моя интерпретация, можете и  други герои  да ги виждате по такива или различни начини, но и съм черпил информация от различни статии, източници и дори професионален психолог за да не си говоря ей така. Както винаги сте напълно свободни да изказвате мнения и критики  в коментарите, обаче градивни. До скоро!