Комикс ревю: „Невероятния Спайдърмен: Раждането на Венъм“

Комикс ревю: „Невероятния Спайдърмен: Раждането на Венъм“

14/11/2020 0 By kiril dimanov

Върховната Колекция Графични Романи Марвел продължава похода си и този път ни поднася нещо наистина добро и класическо както като арт, така и като история- “Невероятния Спайдърмен: Раждането на Венъм“! Да, ще видим как един от най-големите и страховити злодеи в пантеона на Спайдърмен пристига на сцената!

“Невероятния Спайдърмен: Раждането на Венъм“ събира комикси, които проследяват историята на извънземния симбиот, като започва от завръщането на Питър Паркър на нашата планета след като в „Тайни Войни“(който по принцип също е част от тази колекция и се надявам да пристигне и у нас) се е борил редом с други Марвел герои и се сдобива с този тайнсвен черен костюм, който обаче се оказва жив. Историята кулминира с превръщането на Еди Брок във Венъм, след като симбиота отива при него и първия епичен сблъсък между Спайди и новия му враг.

Историите събрани в този комикс са също така плод на няколко различни писателя(Том ДеФалко, Луис Симънсън и Дейвид Микалайни) и няколко художника(Рон Френц, Грег Ларок и Тод Макфарлан), всеки от които по свой начин развива и обогатява превръщането на тази черна извънземна слуз в страховития Венъм. Разбира се, тук не са събрани всички, комикси тъй като те са 50, но пък това издание обхваща най-ключовите моменти и въпреки пропуските остава доста кохерентно и човек няма усещането, че е изпуснал нещо.

И така, нашият герой триумфално се завръща след Тайните Войни на Боен свят, с чисто нов костюм, който увеличава способностите му, плаши лошите(и не само) и на пръв поглед всичко е страхотно. След дълго отлагане Питър най-сетне отива при Рийд Ричардс за да изследва костюма и тогава разбира истината- костюмът е жив извънземен симбиот. Този жив организъм също така тайно е извеждал Питър на среднощни разходки из града като Спайдърмен, а и се оказва, че е способен на чувства като любов и разбира се омраза…която се засилва още повече след като е отделен от Питър.

Това чувство се разраства неимоверно много след като симбиота си намира нов гостоприемник в очите на Еди Брок, който пък обвинява Спайдърмен за всичките си незгоди в живота. Но както ще разберем от всички тези събития, Венъм не се ражда в момента, в който се свързва с Еди. Всичко, което се случва води до раждането на този нов опасен враг, Брок е просто последната фаза. А какъв по-добър начин да си отмъстиш от това да се свържеш с човек, който мрази и Питър и Спайдърмен повече от всичко? Раждането на Венъм е процес, който е чудесно проследен в тази колекция от истории, благодарение на усилията на всеки от писателите и художниците.

И докато съм на темата за злодеите, в комикса ще видим и сблъсъка межди Спайди и някои от треторазрядните му злодеи като Розата и Пумата, както и един от големите играчи в лицето на Караконджула, който ми любимец. От горните двама, Пумата определено е малко по-интересен,но всеки от тях е доразвит в бъдеще, така че ако са ви заинтригували може да им обърнете още внимание.

На фона на всички тези битки, историята успява и да обърне внимание и на любовния живот на Питър. Първо виждаме как той е във връзка с Черната Котка/Фелиша Харди, която обаче го обича само като Спайдърмен, а после идва и шокиращото разкритие от Мери Джейн, което прави нещата още по-интересни. Обикновено Ем Джей е представяна в ролята на дама в беда(поне в комиксите преди това), но тук за пръв път на читателя му става ясно колко има нужда от нея Питър, особено когато вече ги виждаме женени. Моментите между двамата са винаги чудесни и топли, което ги затвърджава като една от най-добрите комикс двойки.

Личи си, че всеки един от творците работил по историите в “Невероятния Спайдърмен: Раждането на Венъм“ познава и разбира главния персонаж. ДеФалко и Рон Френц например знаят как да „измъчват“ Питър не само с битки срещу злодеи, но и с проблеми с леля му, Дейли Бюгъл и любовта. Микалайни и Макфарлан пък веднага циментират Венъм като истинска заплаха, а не просто откачалка в костюм. Всички истории са добре написани, с типичния за времето си богат диалог и експозиции, което може и да ви дойде в повече ако не сте се докосвали преди до комиксите от тази ера, но в никакъв случай не бива да позволите да е пречка за вас да се насладите на този чуден комикс.

Артът е черешката на тортата, като за мен лично стилът на Макфарлан се откроява най-много тъй като е най-различен и поне за времето си е показвал нови висини. От вниманието му към детайлите, през изкачащите от страниците панели, до преувеличената, но все пак супер изглеждаща анатомия на персонажите- как да не обича човек Макфарлан. Разбира се и артът на Грег ЛаРок и Рон Френц също е на шест, така че всяка страница е мехлем за очите.

Остава да кажа и няколко думи за самото издание, като както винаги хартията и корицата са на чудесно ниво, а цветовете в този класически комикс са възобновени повече от добре. За жалост, продължава практиката с разместени букви от балончетата,нерагламентирани промени по превода, който иначе за мен е чудесен, вмъкнати букви на латиница и то още в началото и отпечатана два пъти една и съща информация за един от костюмите на Спайди, като друга съответно липсва. Не са неща, които са болка за умиране и които да развалят удоволствието от комикса, но това че продължават вече пети брой не прави добро впечатление към работата на „Ашет“. Все пак е нещо, което трябва да бъде казано, особено ако искаме тази практика да спре и тази колекция да бъде нещо наистина специално.

Извън това обаче “Невероятния Спайдърмен: Раждането на Венъм“ е най-силното предложение от тази колекция за момента поне за мен и трябва да бъде в ръцете на всеки Спайди и комикс фен като цяло, представящ сбор от най-важните моменти в живота на Питър и най-важните му творци. Ако поради някаква причина все още не сте си го взели, бягайте към близкия РЕП, супермаркет или бензиностанция, вземето го и се увийте около него като извънземен симбиот! До следващия път, Супер герои!