Кои са The Defenders в комиксите

Кои са The Defenders в комиксите

16/08/2017 0 By kiril dimanov

Градът има нови защитници – Мат Мърдок/Деърдевил, Джесика Джоунс, Люк Кейдж и Дани Ранд/Iron Fist най-сетне обединиха сили в новия сериал на Марвел и Нетфликс. Но докато тази  версия на екипа се грижи за безопасността на Ню Йорк и жителителите му oт „street level” заплахи, то нещата в комиксите стоят малко по-различно. Гореспоменатата група от 4ма всъщност никога не е съществувала като екип, но всеки  един от тях е бил част от Defenders в различни моменти.

 

Днес ще научим повече за комиксовата версия на екипа Defenders , кои  са членовете му (или поне някои от тях, защото са АДСКИ много), как са се събрали заедно и от какви заплахи ни пазят те. Започваме!

Първата им поява под формата на „екип” е през декември 1971ва на страниците на Marvel Feature #1. Oригиналните членове тогава са Доктор Стрейндж, Неймор The Submariner и Хълк, като малко по-късно се присъединява и Сребърният Сърфист.  За разлика от други супер геройски екипи, Defenders не се водят официален екип с постоянен статут, а за член може да се смята всеки, който е помогнал на групата по време на битките.  Важно е да спомена, че групата има и своя прото версия в две кросоувър арки, писани от Рой Томас: първата е в Doctor Strange #183 от 1969та, Sub-Mariner #22  и The Incredible Hulk #126 от 1970та. Защо в цели три отдлени комикса? Ами арката на Доктор Стейндж внезапно спира по средата, тъй като и самият комикс спира да се издава за малко и така единственото, което Рой Томас може да направи е да довърши историята на страниците на други комикси, които пише – тези за Хълк и Неймор. Чудесно решение, бих казал, много по-добро отколкото да я остави незавършена.  Та, по време на тази история Доктор Стрейндж се бори срещу демони от друго измерение на име The Undying  Ones и лидера им The Nameless One. Чрез манипулация Стрейндж привлича Неймор на своя страна, а след това и Хълк се присъединява като лошите естествено  са смачкани и натикани обратно в тяхното си измерение!  Втората част от арката е на страниците на Sub-Mariner #34–35 от 1971ва. Тук пък Неймор привиква на помощ Хълк и Сребърният Сърфист, за да унищожат машина за контрол на времето (мечтата на всеки метеоролог) като в процеса освобождават и малка островна нация от контрола на зъл диктатор и се сблъскват с Отмъстителите. Тримата обединени герои ползват името The Titans Three. Никога обаче не се наричат Defenders в тези две арки.

Това се случва най-сетне в Marvel Feature #1, отново писан от Рой Томас. Тук Земята е застрашена от извънземен техно-учен на име Yandroth, решен да я унищожи с устройството си наречено  Омегатрон.  С не особено огромно желание Доктор Стрейндж убеждава Неймор и Хълк да му помогнат да го спрат като това вече официално довежда до сформирането на „уж екипа” The Defenders. След победата си Хълк и Неймор се заклеват никога повече да не работят заедно, но с времето Стрейндж успява да поддържа този неформален съюз. За разлика от другите екипи и фракции, Defenders нямат законова подкрепа, нямат щаб-квартита, нямат постоянни членове и… не се харесват много, много.  Но, когато има опасност, са насреща. След добрата реакция от феновете към групата от герои в Marvel Feature #1, Defenders се сдобиват със свой собствен комикс.

От  1972ра до 1986та групата винаги е имала различни герои  сред членовете си като  обикновено Доктор Стрейндж и Хълк с заемали по-постоянна длъжност, следвани от Неймор и Сребърния Сърфист.  Почти всеки, за когото можете да се сетите (а и такива, за които не можете) е бил член  на екипа за известно  време, някои дори само за ден! След героите, задържали се по-дълго,  се отличават Люк Кейдж, Nighthawk, Valkyrie, Hellcat, Red Guardian, Beast. Ако обаче тръгна да изреждам всички останали били там дори за кракто, ще си седим тук цял ден! 😉

Концепцията за екипа леко се изменя в поредицата от 1993-95тана име Secret Defenders, където Доктор Стрейндж събира различен екип всеки път, в зависимост от специфичната мисия. Отличаващи се членове тук са Спайдър-Мен, Wolverine, Spider-Woman, Ghost Rider и д.р.

Четиримата оригинални Защитници се завръщат в нова версия през 2001-2002 в Defenders Vol.2, създаден от Кърк Бюсик и Ерик Ларсен, като веднага след това продължава в The Order #1-6. Тук старият познайник Yandroth пуска проклятие над Стрейндж, Сребърния Сърфист, Неймор и Хълк, благодарение на което точно те винаги да бъдат привиквани по време на огромни и застрашителни  заплахи.

Няма да ви разказвам за всяко заглавие поотделно, разбира се, но ще спомена и мини серията от 5 броя от 2005та, известна като Defenders: Indefensible, създадена от Джей Дематеас и Кевин Макгуайър. Тук Стрейндж се опитва да обедини оригиналните четирима Defenders, за да се борят срещу Дормаму и Умар. Това, което най-много отличава тази поредица е, че се фокусира основно  върху хумора – четиримата прекарват времето си основно в спорове и критики един към друг.

Следват още много поредици като Last Defenders oт 2008ма, The Offenders от 2009та, чудесната поредица от 2011та, където към екипа, състоящ се от Доктор Стрейндж, Iron Fist , Red She-Hulk, Неймор и Сребърния Сърфист се присъединяват Ник Фюри, Black Cat и Ant-Man. От тези трите нея ви препоръчвам най-много.  The Fearless Defenders пък е заглавие от 2013та, писано от Кълън Бън, но както и той самият твърди, няма кой знае каква голяма връзка с останалите, освен името. И оставаме с Defenders от 2017та – комикс, базиран на предстоящия сериал на Нетфликс, който можете спокойно  да си четете, докато гледате и сериала 😉

Общо взето версии много, заглавия още повече, тук споменавам само най-важните, за да не ви  доскучае все пак . Като цяло ми харесва, че екипът от сериала ще е по-заземен и няма да се бори срещу гигантски извънземни атаки и свръх-естесвени гадове – имаме си Отмъстителите в MCU. Но пък историите, които ви споменах не са за изхвърляне и особено ако искате да видите маса герои -познати и непознати, с които може да се запознаете!

И накрая един любопитен факт – епизодът от две части от анимациониятсериал на DC “Justice League”, на име „The Terror Beyond“ е направен като директен комлимент към Defenders от създателя на анимацията, Брус Тим. В епизода виждаме Доктор Фейт, Аквамен, Соломон Грънди и Hawkgirl, които неволно се събират заедно, за да се борят срещу  древно свръх-естествено същество.  Брус Тим умишлено желае да ползва точно тези  герои за историята, защото според него те са паралел на тези от Марвел – Аквамен/Неймор, Хълк/Грънди, Nighthawk/Hawkgirl и разбира се Доктор Фейт/Доктор Стрейндж. Всички трябва да си вземем урок от това и да не забравяме, че в действителнсот DC и Марвел не воюват както повечето „фенове” си мислят.

Е, това е за сега, надявам се както винаги, че ви е било интересно и полезно! До скоро! 😉