Героите в техните различни версии: The Flash Част 1-Комикси

Героите в техните различни версии: The Flash Част 1-Комикси

13/06/2016 0 By kiril dimanov

Здравейте, Супер герои! Ето, че дойде момента да прочетем още една статия за различните версии на определен Супер герой през годините!
Този път ще проследим развитието на най-бързия човек на света- The Flash!
Още от сега пускам най-нагло едно уточнение- тъй като във Мултивселената на DC Comics има множество алтернативни версии на Аления Бързак ше се концентриам основно върху 3та най- известни носители на титлата: Джей Гарик, Бари Алън и Уоли Уест.

NewSuits
“Ама защо не пишеш само за Бари, той не е ли най-известния”, ще ме попитате. Не, не е напук на всеобщото мнение, но и е необходимо да проследим тези 3ма добряци, защото и 3та са важна част от мита за Светкавицата. И така, затегнете коланите, защото се впускаме в най-скоростното приключение заедно с The Flash!

Flash_Jay_Garrick_0006
Най, ама наистина НАЙ- първата версия на Flash e Джей Гарик- оригинала, създаден през 1940та година от писателя Гарднър Фокс и художника Гари Лампърт в брой 1ви на Flash Comics. Бари Алън поема щафетата от 1956 до 1985 и пак от 2008ма до днес. Уоли Уест пък се включва от 1986та до днес, но с леки прекъсвания. И тримата съществуват като The Flash във вселената на DC. Как? Останете с мен за да разберете.
Да се върнем към Джей Гарик. При него ще ви е горе-долу най-лесно да се ориентирате. Той е The Flash през Златната Ера на комисите. Обикновен и скромен колежанин, Джей придобива супер скоростта си като при инцидент вдишва експерименталните така наречени ” Твърди водни изпарения”( ех, комикс наука😀 ). Джей е и горд, пълноправен член на Justice Society of America- предшествениците не Justice League. Дизайна на костюма на Джей е вдъхновен от Римската митология. Шлема, така емблематичен за Джей е естесвено комлимент към Меркурий, най-бързия сред божествата. Поне така твърдят създателите, но сподред мен си е и част от гръцката митология, тя е оригиналната все пак:)

jay-garrick-origin-580x510
Джей не се отличава особено като характер от повечето герои през 40те- той следва модела на добър и скромен, доста умен младеж твърдо вярващ в справедливостта. Използва силите си отговорно, без да се колебае. Макар приключенията му да имат лек комедиен привкус те са приятно четово и днес. Най-голямото си изпитание Джей среща в лицето на върлия си враг The Rival- злодей, който също притежава свръх скорост и даже открадва скоростта на Джей в един момент. Джей си я възвръща като отново използва твърдите водни изпарения. The Rival е неговия Reverse Flash така да се каже😉
Поради западащия интерс към комиксите за Джей, DC решават да го пенсионират като представят нов Бързак- Бари Алън. Правят го по доста хитър начин- Джей се превръща във Светкавицата от Earth 2, за да не останат приключенията му забравени, а Бари е Светкавицата от нашата Земя. Дори има кадър където можете да видите как Бари чете комикс за Джей. Той всъщност е неговия любим супер герой и за това след като Бари придобива силите си ползва същото име- The Flash в чест на Джей Гарик. Объркано, а?
Ще стане и по объркано, за това си вземете храна и вода- имаме още доста ахаха!

Flash123fc
Това е причината Джей все още да се води жив и здрав- той си живее и се бори със злото на Earth 2. А тук идва и времето да спомена и The New 52- рестартирането което DC направиха през 2011та за освежат вселената си и да вкарат нови читатели…губейки голям част от старите си такива хаха. Но да Джей се появява и там- той е част от поредицата комикси разкаваща за героите от Earth 2 наречена…ами, хм Earth 2:) В тази версия Джей е 21 годишен студент изоставен от приятелката си и без особени изгледи за бляскаво бъдеще. Всичко това се променя , когато умиращият Римски бог Меркурий вижда смелост и доблест у Джей и го дарява със силите си.

1410406320026
Пфъх! Рязък завой обратно към 1956та и Бари Алън. Вече разбрахте как той избира супер геройското си име. Как се сдобива със силите си? Ами удар от случайна светкавица в комбинация с разлятите върху него химикали от лабораторията, където Бари работи като криминалист е достатъчно! Нека подчертая, че в някои комикси се спекулира, че светкавицата хич не е била случайна , а напротив- самата Speed Force избира Бари! Но това зависи от писателите и каква история са искали те да разкажат. През 80те години пък историята на Бари е още по-обогатена след като се оказва, че той самият се правръща в светкавицата, която го удря по времен поредното пътуване във времето. Няма обаче избухнал реактор като в новия сериал.

flash-origin-secret
Малко за характера на Бари- в комиксите той си работи като криминалист, но копнее да бъде по деен(през 50те и 60те криминалистите не са били такива екшън герои като Хорейшио днес хаха). Бари има репутация(напълно заслужена) на адски бавен, мотаещ се и вечно закъсняващ влегматик, която се носи из целия участък. А вечните му закъснения поради мотане дразнят до пръсване годеницата му Айрис Уест:) Въпреки това тя си го обича, де! Бари е също така…ами представете си характера на Капитан Америка/Стийв Роджърс. Това е. Човек, който е сериозен до пръсване, умен, но същесвременно и леко наивен. Вярващ твърдо в доброто у всеки човек и готов на всичко за справедливостта.b1566dbaad00ecf9a0ee97c7826614ffBarryAllen

И това си остава така и доста комикси чак до New 52. Поради тази причина Бари винаги изглежда някак старомоден, извън времето си, с цености от една отминала ера. Но пък и това е причината Бари да е сред най-харесваните бързаци. Той мисли така както всеки един от нас би трябвало- това го прави добър човек, което е и същността на супер героя. Дори в един от комиксите Батман казва: ” Бари е човек какъвто се надявам, че бих станал ако родителите ми не бяха убити.” Мисля, че това казва достатъчно, нали? Но като всеки герой и Бари има свойте трагедии, които изпитват твърдостта на характера му. Например през 80те съпругата му Айрис е убита от Професор Зуум(известен още като Еобарт Тоун или The Reverse Flash). Бари се опитва да се ожени за друга жена по-късно, Зуум се опитва да убие и нея, но Бари го спира на време като е принуден да го убие като му счупва врата. Няма да навлизам вповече подробности, просто ви давам пример за трагедиите в живота на Бари.flash_139_vf-

И достигаме до може би най-голямата- смъртта на Бари Алън през 1985та. На кратко- всесилен злодей на име Anti- Monitor иска да унищожи Земята със своето оръдие за анти материя, Бари създава торнадо с което да изсмуче енергията, но тя се оказва твърде много за тялото му и той изчезва. Ето тук може да видите по-точно как се случва всичко. Години по-късно Бари възкръсва, но тези подробности не са ни нужни сега. Да видим как се променя характера на Бари в The New 52. Първо той е с 5 години по-млад като всички герои в New 52. Тук той не е женен за Айрис, а вместо това има връзка с колежката си Пати Спивит. Също така той още не е овладял силите си до максимума ,който владееше преди и се учи в процеса как да борави със Speed Force. От тук идва и историята с обвинения и осъден баща на Бари за убийството на майка му. Бари успешно доказва невинността му. Ако ви звучи познато, това е защото новия сериал черпи вдъхновение от тук. Иначе Бари пак си е доста сериозен като преди и пак напомня на Капитан Америка по държание, но на места е малко по-отпуснат и пуска някоя и друга шега.flash_arrow-w-copy__130914002300

Идеята тук е той да се превърне отново в The Flash номер едно любимец след като през 80те след смъртта на Бари сърцата на феновете бързо като светкавица (хаха) биват пленени от неговия до тогавашен помощник Уоли Уест.
Създаден през 1959та от Джон Бруум и Кармайн Инфантино, Уоли е 12 годишния племенник на Айрис Уест и първоначално има едно-единствено предназначение- да изпълнява функцията на партньор на Бари за да могат читателите на неговата възраст да се идентифицират по-добре с героя. Мода, започнала още с представянето на Робин и спряна с появата на Спайдър-мен.
Понеже Бруум и Инфантино получават задачата да сътворят партньор за Бари възможно най-бързо, те не влагат особени усилия да измислят заплетена история как Уоли получава силите си: докато Бари го развежда из лабораторията в, която работи Уоли е ударен от светкавица и окъпан в химикали точно като Бари(какви са шансовете,а?) kid-flash-jpg

Съответно Уоли придобива същите сили и хвърчи рамо до рамо с Бари под името Kid Flash. Хлапето Уоли е послушно момче което помага на Бари при всяка възможност и поради не особено добрата връзка с родителите си предпочита да взима пример от Айрис и Бари, като естествено Бари се превръща в негов ментор, което му помага да достигне потенциала на силите си. Но малкия Уоли не е толкова интересен.

kid-flash
Треябва ни по скоро 25-26 годишния Уоли и момента в който той се превръща в новия Flash за цели 20 години! Нещо невиждано до тогава, а и нещо което днес вече не се случва в комиксите- смъртта на известен герой, който бива заменен от друг за толкова дълго време. Днес загиналите герои остават мъртви за година-две преди чудодейно да възкръснат. И така както казах по-рано през 1985та Бари Алън загива геройски, а съкрошения Уоли Уест решава да продължи завета на ментора си и взима неговото име и подобен костюм превръщайки се в новия Flash. Костюмите им имат малки ,но забележими разлики- този на Уоли има различни мотиви под формата на светкавички около ръцете и кръста от тези на Бари, а маската му е с бели очи без зеници(очите на Бари се виждат). И докато Бари е рус като фото модел, Уоли е рижав което го прави доста отличаващ.Wally-West-the-Flash

Но разликите в характерите на двамата е дори по-огромна. Както казахме, Бари е сериозен, стегнат, наивен на моменти, срамежлив, но премислящ всеки свой ход преди да хукне. Уоли обаче е като буен огън- винаги веселяк, не се колебае да изръси някоя иронична шега винаги, дори в най-напеченото положение и доста често действа първосигнално, но въпреки това не се проваля. Просто се втурва уверен в силите си и всичко научено от Бари. Наивността не му е присъща като на Бари, Уоли винаги има едно на ум що се отнася до хората. А срамежливостта му е напълно непозната- Уоли има голямо влечение към нежния пол и не се срами да сваля наред дори жените членове на Justice League, не винаги с успех. И той обаче си намира майстора в лицето на репортерката Линда Парк за,която по късно се жени. И други две основни разлики- Уоли не е криминалист, тоест не го бива много по детективската част, но за сметка на това е авто монтьор, хресва колите и бързината. Това от своя страна му помага да разбере как да ползва скоростта си по изумителен начин. Втората разлика е, че за разлика от Бари, Уоли получава и по-ускорен метаболизъм с получаването на силите си. В следствие на това му се налага често да поглъща огромни количества храна за да се „зарежда’’ иначе рискува да припадне по време на акция, така да се каже.Flash_Wally_West_0084

Уоли е любимец за доста от хората започнали да четат The Flash през 90те защото като характер се доближава до това което хората са харесвали тогава, което и води до доста променени телевизиони поява… но за това повече във втора част! 
И остана да спомена и Уоли Уест от New 52. Там той брат на Айрис Уест, но е чернокож от страна на майка си. Не му е отредена особено голяма роля поради факта, че хората управляващи DC по това време А)не го харесват особено и не желаят той да достигне величието, което преди е засенчвало Бари и Б) искат Бари да се превърне в номер едно отново.

Уфф! Доста беше, а? Е, във втора част ще съм по-бърз, тама ще разгледаме телевизионните и филмовите появаи на Джей, Бари и Уоли както и накратко може да спомена някои алтернативни Светкавици само като имена. Там и ще ви отговоря на въпроса кой от тримата е най-бърз!
До тогава Супер Герои!