Оръжия, оборудване и джаджи: Арсенала на The Punisher

Оръжия, оборудване и джаджи: Арсенала на The Punisher

10/12/2017 0 By kiril dimanov

Дойде време за нова статия в рубриката ни „ Оръжия, оборудване и джаджи” и какъв по-подходящ арсенал  да разгледаме от този на безмилостния Франк Касъл или The Punisher! Франк не се свени да ползва смъртоносни оръжия от всякакъв тип, като днес ще погледнем любимите му пушкала, които са както напълно реалистични, така и през някои от годините доста… фантастични, ако мога да се изразя така. Благодарение и на партньора си Дейвид Либерман, известен още като Микрочип (в някои версии просто Микро или Чип), двамата правят и различни модификации на оръжията или просто изобретяват чисто нови джаджи, които да им помагат в похода срещу престъпниците. И така, започваме!

Огнестрелни оръжия – Франк ползва всички конвенционални огнестрелни оръжия и експлозиви, които е усвоил по време на годините си военна служба. Някои от тях той притежава още от тогава, но повечето събира от вече мъртвите престъпници или като засича трафика им и чисто и просто си  ги присвоява за каузата си. Цялото оборудване, с което разполага, се намира в различни складове, пръснати и цяла Америка. Както подобава за всеки професионалист, Франк чисти и поддържа оръжията си всяка сутрин. А ето и някои от любимите му и предпочитани за използване огнестрелни оръжия:

Картечница М60 – 7,62 милиметров калибър, произведена през 1957ма. Патроните са налентовани върху метална лента, а мунициите са с калибър 7,62×51 NATO, който се ползва основно за големи снайпери, карабини и картечници. Любопитното е, че М60 е създадена, за да бъде ползвана в екип от двама или трима души. Екипът се състои от мерач-картечар(стрелец) и помощник-картечар(подавач) и носач за амунициите той също трябва и да лентова. За сам войник  е трудно да носи и ползва оръжието поради  тежестта му и количеството амуниции, които поглъща по време на стрелба. Стрелецът носи картечницата както и определено количество патрони в зависимост от силата и издръжливостта си. Помощникът носи резервна кутия с лента с амуниции и също ги презарежда, когато се наложи, както и указва мишените на мерача. Носачът на аминиции… носи амуниции и естествено необходимата двунога за поставяне на картечницата.  Франк е обучен да ползва М60 напълно професионално по време на войната във Виетнам, а когато го ползва в борбата срещу престъпността е напълно способен да го обслужва съвсем сам. М60 е добро и мощно оръжие, с което Франк преспокойно може да разбие голяма група хора, дори те да са с леко бронирани автомобили или дори с хеликоптери.

По време на военните си години Франк е имал нужда и от по-леко оръжие и това е 9 милиметровото Узи.  Бързо и ефективно на къси разстояния, с патрони взаимозаменяеми с доста от тези на други модели картечни пистолети – това прави Узи-то едно от любимите оръжия на Франк както във военна,така и градска обстановка. Този компактен картечен пистолет убива трудно, но за сметка на това причинява повече разкъсващи рани и болка, от която на враговете на Punisher ще им се иска да ги беше убил веднага.

М16А1 – стандартно ползвана по време на войната във Виетнам, това е малко по-модифицирана и подобрена версия на М16, като този модел е завършен през 1967ма. По-леко от М60, но пък отново  достатъчно мощно оръжие, което трябва да се поддържа чисто иначе засича доста често, като този проблем е почти отстранен в модел А1. По-подходящо е за градкси условия, поради което Касъл също продължава да го ползва в борбата в стоманената джунгла. Освен този модел Франк ползва и М16А3, който пък разполага с полу-автоматичен и изцяло автоматичен режим. Към всичко това нашият приятел добавя и гранатомет М203, който може да бъде прикрепен към друга пушка/картечница, като Франк най-често го прикрепя към М16А3. М203 е създаден за огнево подкрепление на близко разстояние, като изстреляните гранати могат да чупят прозорци на помещения и да експлодират вътре(закъснителен ефект), да взривяват врати, да рушат бункери и дори да повреждат по-леко защитени превозни  средства (но не и бронирани). М203 се ползва основно срещу врагове в „мъртва зона”, където директната стрелба не може да достигне. Опитен и добре обучен да борави с М203 стрелец (какъвто е Франк) може да използва оръжието,  за да притиска врага, когато забелязва движенията му. А в случай, че Касъл остане без някое от тези големи пушкала, той разчита на Derringer D23 – малък, удобен и добре скрит револвер, способен на един изстрел, въпреки че има модерни модели с двойна цев. Наред с тези любими оръжия от Войната, Франк ползва и някои хладни оръжия, като най-предпочитаното е нож Gerber MK2. Това е боен нож с 16,5 сантиметрово двуостро острие, чийто връх е заострен като копие.

Това е само малка част от реалистичните оръжия, които Франк Касъл използва, за да наказва престъпниците като той всъщност променя и подобрява всички от тях, за да са по-ефективни. Добавките и подобренията включват неща като оптични мерници, бързомери, заглушители, уреди за нощно виждане, бронебойни куршуми(пробиващи броня) , гранатомети и други хубави неща. 😉

Любопитен факт е, че въпреки безмилостността си към престъпниците, Франк използва гумени, несмъртоносни куршуми , когато работи с герои като Деърдевил, Спайдър-Мен и Капитан Америка, които не одобряват методите му, а той пък ги уважава и им се възхищава достатъчно, че понякога да е готов на компромиси.

На Punisher обаче му се налага и да поема изстрели, вместо само да ги раздава, но как се предпазва от тях? Е, Франк не отдава много голямо значение на този факт и затова вместо някакъв специален костюм, той си носи познатата черна тениска с бял череп на нея. Всеки един от спускащите се надолу зъби на черепа всъщност е допълнителен патрон за оръжията му (според версията на костюма, разбира се). В някои случаи Франк носи и бронежилетка тип „Кевлар” за допълнителна защита, но не винаги разчита на това. В някои други версии черепът на тениската играе ролята на мишена, за да обстрелват Франк по тялото, което  е защитено от бронежилетка под тениската. По-интересното, и вече извън реалистичните граници, е неговият Punisher Exo-Armor, до който е прибягвал само в редки случаи. Punisher Exo-Armor  е създаден от партньора на Франк, Микрочип, за да може Касъл да се изправи срещу организацията от престъпници-киборги на име The Reavers с равни сили. Тази екзо-броня увеличава силата на Франк десетократно, има монтирани към ръцете и раменете оръдия както и пистолет с кука, за да може героят ни да се катери по сгради дори с тежкия костюм.

Превозни  средства – по време на борбата си срещу престъпността Франк използва няколко превозни  средства, най-известното от които е така нареченият Battle Van. Естествено става въпрос за няколко буса с подобно име като първият е посторен от човек на име Механика, а по-късните модели от Микрочип.  Оборудването, с което тези  бойни бусчета разполгат, включват неща като: комптютри, които засичат и възпрепятсват наближаващи врагове и които имат набор от карти на градовете из цялата страна, подслушвателни устройства и радари; възможност за бърза промяна на цвета и регистационния номер; електронна система за засичане и прекъсване на други външни  системи и автопилот (в някои версии). Не бива да забравяме и оръжейните системи на буса, които включват: електронна мини-картечница с 4 дула, заредена с 20 000 патрона от 223ти калибър; 40 милиметров гранатомет; 4 картечници, всяка от които е заредена с 400 гумени куршуми , 25ти  калбър; система за разпръскване на сълзотворен и доста други видове газ; роботизирана ръка, намираща се в задната част на буса с обхват около 3,30 метра. Чудя се как все още няма такива коли по магазините. 😉

Микрочип създава още и силно подобрена и бронирана кола на име  The Fury, но по време на соло мисия му се налага да я унищожи. Сред шедьоврите, които той изобретява в помощ на Франк е робот на име Далек. Феновете на  Doctor Who несъмнено ще се досетят от къде са вдъхновени името и визията на този робот. Микро го изобретява, след като успява да проникне в базата данни на The Reavers и да открадне плановете за построяването му. Далек има танкоподобни гуми с вериги, с  които безпроблемно може да се изкачва и слиза по стълби, метална обвивка, с която може да премине през почти всичко и въртяща се част с 4ри малки картечници, които изстрелват 650 патрона в минута, плюс система за автоматичен прицел. По-късно Микро прави и втори модел Далек, който разполга с повече бързина, проследителни системи и картечници, които изстрелват 6000 патрона в минута! Exterminate, както се казва!

Странно или не, но Франк понякога има и други партньори:  в лицето на ротвайлер на име Max, когото спасява от бракониери, както и койот на име Loot. Него Франк спасява от членове на градска банда. Двете животинки не са често срещани в комиксите, но пък е любопитно да се знае, че Касъл е имал и такива „оръжия” в арсенала си. 🙂

Касъл обогатява арсенала си с по-необикновени оръжия, когато негов нов партньор и хакер става Стюърт Кларк. Двамата се докопват до пратка скрити и конфискувани oт S.H.I.E. L.D  оръжия като Satan Claw и реактивната раница на S.H.I.E.L.D. Последното Франк ползва в продължение на дълги години, като благодарение на раницата може да се придвижда по-бързо и лесно, дори в извън градкси условия. Satan Claw пък представлява ръкавица, която увеличава силата на носителя и изстрелва електро шокове и в по-късни версии е подобрена. За нея обаче някой път повече в отделна статия, Франк така или иначе не е оригиналният й носител и я е ползвал рядко.

Когато започва да работи заедно с Хенри Русо, Франк решава да прибавя оръжия, взети от супер герои и злодеи, към арсенала си. Това включва неща като Гоблин глайдера и Тиквените бомби на Зеления Гоблин, шлема на Ант-мен,  лъка и стрелите на Hawkeye,  щита на Капитан Америка и още много, но и това са все неща, които ще имат свой собствени статии някой  ден… надявам се.  Така че, толкова за сега. Важното е, че разгледахме основните оръжия на Франк Касъл, все пак.

Преди  да завърша искам да благодаря на колегата ми от сайта Петър Бойчев, който ми помогна за информацията за истинските оръжия, тъй като аз се пак не съм експерт в тази област, а имах нужда от потвърдена информация от човек, който разбира от тези неща и дори има досег до тях. Освен че се грижи за вида и поддръжката на сайта, Петър е истински супер герой в останалото време, защото  се грижи  за защитата на страната ни. Посвещавам тази статия на него и му благодаря за всичко. А с вас ще се видим отново скоро! 😉