5 добри комикс истории с Черната Пантера

5 добри комикс истории с Черната Пантера

23/02/2018 0 By kiril dimanov

С излизането на „Black Panther” по кината пак настъпва и онзи традиционен вече момент да ви споделя и препоръчам 5 добри (ама наистина добри) комикс истории с краля на Уаканда които да ви помогнат да го опознаете още по-добре. Без значение дали вече сте гледали филма или не, е хубаво да сте винаги подготвени, а и четенето си е полезно нещо.

Преди всичко обаче, ще започнем с малко предистория за персонажа. Черната Пантера е създаден от Стан Лий и художника-писател Джак Кърби през 1966та година. Своя комиксов дебют прави по време на Сребърната Ера на Комиксите, на страниците на „Fantastic Four”#52. Истинското име на Черната Пантера е Т’Чала, крал и защитник на измислената африканска държава Уаканда. Т’Чала е опитен войн, който разчита на огромния си интелект (той е сред едни от най-умните хора в Марвел вселената), майсторските си умения в бойните изкувства и сериозна физическа тренировка. Освен това той има и повишени сетива, рефлекси и сили благодарение специална билка и извършването на древен ритуал, свързан с поемането на титлата на Черна Пантера. Важно е и да спомена, че Т’Чала е първият оригинален чернокож супер герой в комиксите, изпреварвайки Марвел персонажи като Falcon/Сам Уилсън , Люк Кейдж и, идващите от страна на DC, Black Lightning и Зеления Фенер Джон Стюърт. Защо това е важно? Ами защото Т’Чала е оригинално създаден така, а не е политкоректен персонаж, нарочно  създаден и натикан на мястото на някой от вече съществуващите герои за негов заместник. Това прави Черната Пантера за мен чудесен, интересен и оригинален персонаж, който заслужава внимание.  И тези 5 истории ще ви помогнат да му го отделите. Започваме!

5.“See Wakanda and Die“ (Black Panther #39-41 от 2008ма) – историята е писана от Джейсън Арън, който съвесем ясно ни показва колко важна е Уаканда и какво се случва на посмелите да я нападнат. Тази история се случва по време на “event” поредицата “Secret Wars”, където извънземните нашественици, способни да променят външния си вид, на име The Skrulls, се опитват да превземат Земята. За целта те се крият на нея с променени образи, заемайки местата както на обикновени хора, така и на високопоставени личности и дори на супергерои, подготвяйки почвата за неизбежната атака. Напълно естесвено е да се опитат да превземат и Уаканда, най-богата и технологично развита нация, нали? Е, точно това се оказва голяма грешка за тях. Джейсън Арън майсторски изправя Т’Чала, тогавашната му съпруга Ороро (известна още като Сторм от Х-Мен) и армиите на Уаканда в епохална битка срещу Скрулите. Това е първият път, в който Скрулите подценяват противниците си и Т’Чала заедно със Сторм и армиите си им показват, че ще си платят скъпо за грешката. Битката е истинска наслада за очите, благодарение на чудния арт, но комиксът си заслужава не само заради това. Джейсън Арън описва по страхотен и подобаващ начин характера на Черната Пантера (и не само) и връзката му с близките му хора и народа му. Ясно ще видите на какво е способен един истински крал, когато трябва да защити кралството си.

4.“Who is The Black Panther” – през 2005та писателят Реджиналд Хъдлин най-сетне получава шанса да пише за един от любимите си герои – Черната Пантера. Заедно с художника Джон Ромита Джуниър сътворяват история, която показва миналото както на Уаканда, така и на титлата на Черна Пантера. Това все пак е титла, предавана през вековете и поемана от много хора, а не просто супер геройско алтер его.  Историята доста плавно прескача ту в миналото, ту в настоящето, за да ни позволи да видим как още през втората Световна война Капитан Америка се сблъсква с дядото на Т’Чала (тогавашната Черна Пантера). Ще видите и как Т’Чала поема титлата от своя чичо, както и през какви изпитания трябва да премине всеки желаещ  да стане Черна Пантера. Ритуалът изисква от претендента да победи 6 от най-силните войни на Уаканда едновремено, а трябва да надвие и настоящата Черна Пантера. Частите от историята, които пък се развиват в настоящето, ще ни срещнат със злодея Юлисъс Клоу, който, с помоща на лошковци като Rhino, Radioaktive Man и други, планира нападение  над Черната Пантера. „Who is the Black Panther” е чудесно начало за нови (по)читатели на Т’Чала, показващо го в една по-модерна версия. Ако не ви се четат по-старите и класически истори за Пантерата и Уаканда, ви препоръчвам да започнете от тук.

3.“The Client” (Black Panther #1-5 от 1998ма) – името на писателя Кристофър Прийст се свързва най-вече с историите за Черната Пантера. И има защо. Когато Прийст поема работата над героя през далечната 98ма, той взима оригиналните идеи за персонажа на Стан Лий и Джак Кърби и значително разширява, променя и дори подобрява всичко около него. Той най-вече прекарва време в изграждането на персонажа и религията на Уаканда ,която пък е основното вдъхновение зад титлата на Черна Пантера. И всичко това е разказано през погледа на Евърет Рос, който също е важна част от историите за Пантерата. Разбира се ви препоръчвам цялата поредица на Прийст, но този пръв том е много добър начален тласък за нов читател, особено ако искате да се запознаете с по-осъвременена версия на персонажа.  Специално послендата, 5та част от историята, е ключова, защото показва в дълбочина елементите, които правят Т’Чала такъв, какъвто е като персонаж и майсторски представя културата на Уаканда. Това без съмнение е поредицата, която е най-важна,  ако искате да се запознаете подобаващо с Черната Пантера. Въобще, видите ли имената на Пантерата  и Кристофър Прийст заедно на корица, не се колебайте – четете!

2.“Sturm Und Drang: A Story of Love and War” (Black Panther vol. 3 oт 2001ва) –  не бива да забравяме един от най-интересните аспекти на Черната Пантера: той е едновременно супер герой, но и монарх. А понякога (доста често всъщност) двете задължения си противоречат. Много от по-интересните истории с Т’Чала са имено тези, в които той трудно балансира между двете длъжности, разкъсван от мисли дали трябва да направи всичко възможно за доброто на Уаканда и на света.  “Sturm Und Drang” е поне по мое мнение най-добрият пример за подобна история. Тук Т’Чала е принуден да вземе тежко решение – да спаси едно невинно дете, с което обаче рискува да разпали война или да жертва детето, осигурявайки мир за Уаканда. Пантерата ще трябва и да се разправя с познати персонажи, които обаче, точно като него, не са толкова герои (или злодеи) колкото монарси – Доктор Дуум, Неймор The Submariner  и Магнито (защото понякога и той има такава титла, до известна степен).  “Sturm Und Drang” е писана от Кристифър Прийст, за когото вече споменах. Важното обаче е, че той изкарва Т’Чала от обичайната му среда като го кара да играе политически игри с горепосочените владетели, което е добър и свеж подход, вместо просто  да изправи героя в поредната физическа битка срещу някой супер лошковец. Тук има битка на умовете и кой ли ще я спечели?

1.“A Nation Under Our Feet” Vol. 1 – Т’Чала е добър човек… но за добрия човек е трудно  да бъде и крал (както казаха и във филма). И може ли кралят да има едновремено свободна нация и монархия? Задачата изглежда непосилна.  Но точно това ще ви покаже писателят носител на множество награди  за нехудожествена литература Та-Нехиси Коатс. А в комбинация с арта на Брайън Стелфрийз и Лора Мартин, тази история се превръща в истински бестселър.
В Уаканда избухва гражданска война след появата на терористична организация от свръхчовеци. Народът се обръща срещу крал Т’Чала, а неговите ценни жени-бодигардове Dora Milaje също губят вяра в него, след като поради политически съображения той  не успява да спаси един невинен човек.  И това не е всичко – над Т’Чала започват да се изсипват обвинения от всички страни – майка му Рамонда, политическите му съветници, стар негов учител и дори духът на загиналата му сестра. Всичко това прави поддържащите персонажи  в историята интересни колкото самия Т’Чала, ако не и повече.  Коатс изправя Черната Пантера пред истинско предизвикателство – да реши какъв владетел иска да бъде и на какво е готов, за да го постигне. Няма много екшън, но пък когато има, артът изпъква много ярко, а стилът на писане на Коатс е повече от достатъчен, за да ви грабне вниманието в тази история, пълна с интриги.

И така приятели, това са моите 5 любими истории с Краля на Уаканда, както и моите препoръки от къде да започнете, ако желаете да прочетете нещо  свястно с него. Надявам се да си харесате нещо и ви пожелавам приятно четене, защото все пак трябва и да се чете, не става само с гледане! 😉