Хелбой Месец: 5 добри комикс истории

Хелбой Месец: 5 добри комикс истории

01/06/2019 1 By kiril dimanov

Е,  стари, нови и бъдещи фенове на Хелбой, нашият месец посветен на червения полу-демон приключва днес.  Запознахме се с някои интересни  факти за него, после пък гледахме един от анимационите му филми, а за достоен  завършек сега ще ви препоръчам и пет адски(хаха) готини истории с негово участие. Комикс вселената на Хелбой е толкова богата, а написаното и нарисуваното  от  Майк Миньола е толкова добро, че е трудно  човек да се спре само на пет истории. За това пък  разчитаме на вас да споделите своите пет в коментарите за да допълните препоръките. Ето какво съм си избрал обаче аз и не забравяйте, това са си лични избори, никой не е длъжен  да се съгласява. 😉

Seeds of Destruction– ей от тук започва всичко. „Seeds of Destruction“ е писана от Майк Миньола и Джон Бърн, като  Миньола се е погрижил и за илюстрациите. Тук се поставят и основите на цялата вселена на Миньола-виждаме “origin”-a на Хелбой и всичко във страния му  свят, включително B.P.R.D. , колегите му и приятели Лиз Шърман, Ейб Сапиен и Roger  the Homunculus, както и пристигането на Хелбой на Земята по  времето на Втората Световна война и приключенията му  до  ден  днешен.  От към злодейска страна пък  са ни представени Распутин, демоничните създания Ogdru Jahad и жабешките същества, които Хелбой доста често  размазва. Добро място  е да започнете, ако за пръв път подхващате комикс за Хелбой.

Wake the Devil- „Seeds of Destruction“ представя персонажите и ни въвежда във вселената на Хелбой, а пък „Wake the Devil“ доизгражда миналото му, за да може читателят да научи повече за големия червен симпатяга. Тук става ясно какви всъщност са тези рога на главата му, но по важното  е, че „Wake the Devil“ ще ви убеди защо Хелбой е герой, който  си струва да бъде следван  навсякъде. Тук също са ни представени и злодеи, които по-късно ще заемат главна позиция в митологията на Хелбой- богинята  Hecate, вампира Vladimir Giurescu и разбира се Баба Яга ,но още по-интересното е, че тук за пръв път се появява и другият любимец на феновете, споменаваният вече по-горе Roger  the Homunculus Roger  the Homunculus(хуманоидно същество  създадено чрез алхимия). Wake the Devil също е важно четиво за всеки нов читател.

Conqueror Worm– тази история бележи  два важни момента за светът на Хелбой. Първо тук за пръв път ни представят “pulp” супер героя известен като Lobster Johnson или просто The Lobster, който се оказва и любимият супер герой на Хелбой. Второ, тя е последната история илюстрирана от Мигнола за повече от десетилетие.

The Lobster както  вече споменах е супер герой от 30те години на миналия век, който е разчиствал Ню Йорк от гангстери и свръхестествени заплахи. По време на Втората Световна Война той  е нает от американското правителство  за да спре нацистките опити със свръхестествените сили.  Заедно с друг агент от B.P.R.D., Roger  the Homunculus, Хелбой се отправя към Австрия за да разследва последната мисия на The Lobster и да попречат на нацистка ракета да попадне в ръцете на злодея Херман фон Клемпт(който впрочем е само  глава в буркан).  Тук Хелбой среща и призрака на своя идол супер герой, а Roger the  Homunculus прави  геройка саможертва, която  завинаги му печели  сърцата на Хелбой  феновете. В тази история е и моментът, в който Хелбой напуска B.P.R.D. и започва да действа самостоятелно.

The Crooked Man–  без майтап, това си е една от най-страшните хорър истории излизала на комикс и все още е и по-страшна от повечето  хорър филми, които излизат днес. Действието  се развива през 1958ма, когато  Хелбой среща Том Ферел. Той дължи  душата си на The Crooked Man-зло създание, което приживе като  човек е бил обесен заради извършени престъпления, но  Адът го връща обратно за да събира души. От зловеща история , която е 71 страници The Crooked Man се появява чак на 56та, но мигновено някак си успява да направи всичко дори още по зловещо!

Това разбира се , се дължи и на общите усилия на Миньола и художникът Ричард Корбин, който успява да вдъхне живот на страховитото творение на Миньола. Достатъчно е само веднъж да зърнете постоянната, широка усмивка на  The Crooked Man за да ви побият тръпки и да се почувствате дискомфортно. Докато историята върви напред, злата същност на The Crooked Man става все по явна, което според мен го прави един от най-зловещите злодеи във вселената на Хелбой.  Тази история също така ни напомня, че понякога комисите за Хелбой не се нуждаят и от огромни епични истории, а могат и  да са окултна детективска история с полу-демон за главен герой.

The Wild Hunt-тук Майк Миньола и Дънкан Фегредо ни показват Хелбой , който пътува към  Англия за да съдбата си и да предотврати апокалипсис. Ако сте фенове на легендата за крал  Артур(а и  да не сте), то тази история е точно  за вас, защото легендата е в основата и. Също така тук Хелбой не много  в свой води и му  се налага да се съюзи  със таен орден за да може да спре Nimue, the Queen of Blood, която се готви  да започне с изпълнението на своя план  за края на света. Без да издавам повече, ще кажа само, че този план включва меча Ескалибур и Хелбой, което си е чудна комбинация. The Wild Hunt е безспорно една от най-добрите Хелбой истории и всъщност тя послужи  за база на новия филм. Явно обаче не е била добре адаптирана, съдейки  се по реакциите за филма.

Надявам се, че предложенията ще са ви полезни и ще има какво  да си изберете. Не се колебайте да започнете от където и  да било, важното  е да започнето, защоо  зарибяването към  Хелбой комиксите ви е сигурно  след това. Приятно четене и до нови срещи!