5 добри комикс истории с Шазам

5 добри комикс истории с Шазам

06/04/2019 0 By kiril dimanov

SHAZAM! Е , нямаше как да не го кажа. С нахълтването на магическия герой в кината за нас пак  настъпва момента да разгърнем комикс страниците за да ви препоръчам  някои чудни  комикс истории с оригиналния Капитан Марвел, в случай че ви  е заинтригувал  достатъчно, че да решите да чете каквото и  да било.

Преди това нека на кратко  да погледнем как Шазам или Капитан  Марвел(на кой както  му  дойде) е започнал пътя си  към  комикс сцената. Създаден от художнка Чарлс Кларънс Бек и писателя Бил Паркър през 1939, нашият герой тогава официално  е носил името  Капитан  Марвел, защото друг не е имало.  Дебютът му е на страниците на Whiz Comics #2 ot 1940та,собственост на Fawcett Comics. Тогава е бил нещо като магическа версия на придобилия популярност Супермен и съответно Fawcett Comics също  са искали  да навлязат в играта със супер героите, като приликите между  двамата са си видими. Вярвате или не, в един момент популярността и продажбите на комиксите за на Капитан  Марвел са задминали дори  тези на Човека от Стомана. Подвиг, който днес е малко трудно да си представим ,но пък май като  гледам и филма за Шазам може да стори същото.

В един момент DC, тогава под името  National Comics надушват какво става(а и малко ги хваща шубето, може би)и повеждат битка в съда срещу Fawcett Comics заради приликите между  двата персонажа, като  накрая печелят. Така Fawcett Comics са принудени  да спрат издаването на всичко свързано  с Капитан Марвел и той потъва в забвение.

През 70те години National Comics, вече с името  DC, купуват правата за героя и обкръжението му от Fawcett Comics и отново  започват издаването на истории  с него, вече като част от DC вселената. Но през времето, в което  Капитан  Марвел е тънал  в забрава, Марвел създават своя Капитан  Марвел(не Карол Данвърс) и запазват правата над името, поради което DC не могат да ползват името на кориците на комиксите, но пък могат да го ползват вътре в историите. За това обикновено поредиците с персонажа са имали различни заглавия като “The Power of Shazam!” или просто “Shazam!”, но това все още е било името на магьосника дал вълшебните сили на Били Батсън и магичеката дума, водеща до трансформацията му. Официално името на Капитан Марвел се променя на Шазам през 2011та в „The New 52”.

Повече за съдебните битки и правата върху името може да говорим друг път, но  сега нека да видим какви комикс истории с Шазам си  струва да прочете човек ако  желае да навлезе в неговия  свят. Малко уточнение- в повечето истории, които препоръчвам  тук Шазам  все още носи името Капитан Марвел, за това ще си го ползвам заедно  с името  Шазам за да избягвам усложняване, пък и  за мен той винаги ще си се казва така. Започваме!

Superman/Shazam: First Thunder– повечето истории  за Шазам са си директен  комплимент към  Златната Ера на комиксите- светли, шарени и доста позитивни, малко „campy”, но все пак с доза вкус. Идеята им преди навлизането в „The New 52” винаги  е била просто забавление в най чистия смисъл на думата. Но ако ви се иска някакво по-зряло четиво(все пак шареното и  веселото не е за всеки) „Superman/Shazam: First Thunder“ е за вас. Историята е най-малко вдъхновена от Златната Ера и си напомня на всичко, което  бихте очаквали да прочетете в комикс от DC(или който и  да било)и представя за пореден път, но по модерен начин първата среща между Супермен и Шазам. „Superman/Shazam: First Thunder“ показва по доста разбираем начин връзката между  двамата най-силни DC герои, как те се учат и развиват взаимно, но и също какво смята всеки  един от тях  за другия. Тук ще видите как Шазам, който  въпреки огромната си  сила все пак  си остава десет годишно  хлапе(в по-късни комикси го правят 12-15годишен) в тялото на супер герой, гледа с възхищение и уважение Супермен, само  за да разбере,че Човека от Стомана му отвръща със същото.

В по-късен етап от историята се случват трагични  събития, след които  Били Батсън/Шазам  се пита дали все пак  заслужава тези  сили поради  неспособността си  да ги спре. А моментът, в който Супермен  е шокиран когато  рзбира, че Шазам  е 10 годишно момче е надминат само от загрижеността и симпатията му към Били и тежкото  бреме, с което  е натоварен. Имено тук много  добре е показано, че тези  сили са голяма отговорност особено ако  си на 10, но  все пак дори  в такава крехка възраст можеш  да проявиш отговорност.

Shazam!(New 52)– тази версия от ребуута през 2011та е на Джеф Джонс и всъщност е основното вдъхновение зад филма, така,че е доста логично да погледнете нея ако не ви се занимава с класиките, макар всички тук  да е доста променено и модернизирано. Точно това пък може да ви допадне, де. “Origin” история от всякъде, но ето някои от промените: в класическите комикси за Шазам/Капитан Марвел, Били Батсън е избран да получи силата, защото е добросърдечно 10 годишно момче, което ВИНАГИ постъпва правилно и върши добрини. Пред него даже морала на Супермен изглежда нисък, което  в днешно време би направило Били скучен за модерния читател…което е някак тъжно, според мен. Джеф Джоунс , обаче ни представя 15 годишен Били Батсън, който  вече не се опитва винаги  да постъпва првилно и е гневно хлапе под грижите на осиновителната агенция. Че и сърцето му хич не е чисто. В действителност, магьосникът му  дава силата само ,защото времето му изтича и трябва веднага да намери кой  да ги поеме, а достоен кандитат така и не се намира. Били го открива съвсем  случайно и се оказва на точното  място и в точното време.  В същото  време Black Adam се кани  да пристигне и  да си отмъсти на магьосника, така че опциите  му се свеждат до  това да даде силата на Били и да стиска палци.

Е, Батсън напълно разбира колко важно и отговорно е да притежаваш  такава сила и веднага прави  това,което  всеки 15 годишен би направил с тях-отива да си купи бира. Всеки на негово място би  го направил, да не се правим на морални 🙂 Джеф Джоунс се справя отлично с новата версия и от вас зависи кой Били ще предпочете- класическия или този, но както  вече споменах тази  история ще ви дойде добре преди(а даже и  след) филма.

The Power of Shazam!– още едно прекрасно помощно четиво за всеки читател, незапознат с Капитан Марвел/Шазам, но поне за мен по-добро от горното. The Power of Shazam! е класическа „origin” история, но от 1994та и писана от Джери Ордуей. Тук ще видите как Били Батсън се озова на улиците на Fawcett City и как се среща със магьосника Шазам, който го  дарява със супер сили. Ще видите също така и как най-големият му  враг, Black Adam е получил и съответно загубил същите тези сили и как той  се завръща след почти пет хиляди години!

За разлика обаче от повечето заглавия през 90те, където всичко ставаше тъмно, мрачно и „extreme”, или даже от повечето заглавия днес, както и горното ми предложение, „The Power of Shazam!“ е вдъхновен основно от Златната Ера и това Джери  Ордуей  не го крие по никакъв начин. Въпреки това, начинът, по който  е написана историята хич не се усеща страмоден или не на място и си има и доста зрели моменти, които  да обмислите и преглътнете. Още началото ще ви  дойде ударно с шокиращото убийство на родителите на Били(и не, не  сте го видели вече при  Батман),  а след това момчето се оказва в доста мрачна ситуация. Най-добре обаче ни  е представен растежа на Били като  герой. Нека не забравяме, че това е 10 годишно момче, което  тъкмо бива надарено с върховна сила и макар първоначално Били  да се чувства несигурен в ролята, бавно ще забележите как той  се превръща в истински герой, достоен  за избора на магьосника, който пък  не се съмнява във решението си. И това за мен  прави  The Power of Shazam! по сполучливата модерна версия на Шазам от тази на Джеф Джонс- не е необходимо да ми  се представя героя под пълна деконструкция, тоест като  пълен  задник за да му повярвам, че ще стане герой. И  двете предложения обаче имат своето място  в мита за Шазам, така, че четете и  двете и  изберете своето 😀

Shazam! The Monster Society of Evil– в случай, че историите за произхода на Шазам от Джеф Джоунс и Джери Ордуей не ви  звучат примамливо или пък точно обратното и сте склони да видите и погледът на друг писател, ето ви още един „origin” от 2007ма на писателя Джеф Смит. Смит започва идеята си върху историята още през 2003та с намеренията тя да бъде подходяща за читтели от всяка възраст. И успява.

„Shazam! The Monster Society of Evil“ отново ни показва как Били Батсън се превръща в супер герой, но за разлика от The Power of Shazam! е доста по-обстойна история що се отнася до дължината и развитието си. Били  се трансформира в Капитан Марвел/Шазам в първата трета от историята, а в останалата виждаме какви са последствията от внезапното отприщване на магия над жителите на Fawcett City.

Темата за доверието и правителствения шпионаж също е засегната, чрез лудият учен Доктор Сивана, основният враг на Шазам. Тук той работи на висок пост за правителството, но  същевремено играе двойна игра, защото тайно  възнамерява да използва внезапно появилите се в града магически същества за оръжия. Това движи историята смело напред, а пък накрая ни  се разкрива по великолепен начин до какъв мащаб достига злото на Доктор Сивана. Няма да издавам, естествено.  Като  цяло „Shazam! The Monster Society of Evil“ служи като  доста подробно и добре изградено представяне както на главния герой така и враговете му без да се опитва да прави сложни и на места обидни  деконструкции.

Shazam! The Power of Hope-това е една от най-емоционалните истории не само от петте предложения, ами и от повечето комикси като  цяло. И няма как да бъде друго след като историята е писана от Пол Дини(сценариста на „Batman: The Animated Series”), а пък  артът е на Алекс Рос.  Комиксът е истинско доказателство, че един на пръв поглед забележително прост сюжет може да постигне много силен ефект.

След като получава множество писма от болни  деца , Били Батсън се съгласява да „убеди” Шазам/Капитан  Марвел да ги посети  в местната болница. Магьосникът Шазам  също се съгласява, все пак това ще помогне на децата, а и Капитан Марвел е огромен символ на надежда за тях. Магьосникът обаче предупреждава Били, че когато отиде там ще открие едно  дете, което ще има нужда да си  възвърне надеждата повече от всички останали.

„Shazam! The Power of Hope“ не е „origin” в познатия смисъл, но пък  е необходимо  да я прочетете ако искате да разберете що  за герой  е Шазам/ Капитан Марвел и каква идея стои  зад него. А това е по-важно  от всякакъв вид „origin” истории. Тук ще намерите всичко необходимо: шарени  персонажи, чувството за светлина, цвят и забавление и, разбира се супергероизъм. Историята, обаче се обръща и към  сериозни теми и то по изключително зрял начин, който ще ви накара да се замислите.  С каквато и мощ да разполага Шазам, той  все пак не може да спаси всички и го открива по най-тежкия начин- докато  си  говори  с малко момиче, което не може да бъде излекувано. Дали някой от супер геройските блокбъстъри ще ни покаже нещо подобно някой ден? Все пак за да вникнете по-добре в историята и  да разберете тежестта и особено що  се отнася до характера на персонажа е хубаво преди  това да прочетете „Shazam! The Monster Society of Evil“ и „The Power of Shazam!“, но пък  търпението  ви  ще бъде възнагредено.

И така, Супер Герои, това са моите 5 предложения за добри  четива с Шазам, смятам, че всеки ще намери  нещо  за себе си. Не се колебайте да пишете и  вашите любими истории и препоръки  за такива в коментарите, а следващия път ще се запознаем  с няколко любопитни факта за Шазам!