5 комикс истории от Стан Лий, които трябва да прочетете

5 комикс истории от Стан Лий, които трябва да прочетете

25/11/2018 0 By kiril dimanov

Комикс легендата Стан Лий вече не е сред нас. Но както  се случва с всички гениални творци- писатели, художници, музиканти, изобретатели и т.н, те остават вечни благодарение на създаденото от тях.  Стан Лий е дал толкова много на комикс индустрията и винаги, когато четем комикс  или гледаме филм със създаден от него персонаж ще си спомняме за него.

Днес ,в негова памет ще ви предложа моите топ 5 истории писани от Стан Лий. Да, старички  са няма как и ако ги чете човек днес може да му се сторят малко бозави, но повечето от неговите истории са дали тласък на почти  всичко познато и установено  в комиксите днес. Пък и за времето  си  са били доста иновативни. Не забравяйте,  че това е моят списък  с топ 5, вашият може да е напълно  различен и това е чудесно. Не се колебайте да споделите кои са вашите любими топ 5. Също така, да не забравяме, че някои от най-добрите художници са работили  с него  върху тези истории,  така че е редно  да спомена и тях. И така това е за Стан “The Man” Лий. Благодаря ти , Стан!

„Spider-Man No More!” (Amazing Spider-Man #50, 1967)– още в „Amazing Fantasy #15” Стан Лий и Стийв Дитко ни показват как младия и неопитен Питър Паркър желае единствено  да седи безучастен докато нещата около него просто  си се случват. Точно поради  това в ранните истории за Спайди репликата за отговорността и голямата сила се повтаря толкова често- за да му  се напомня постоянно.

Години по-късно Лий и художника Джон Ромита ни представят нова гледна точка на същата идея, като  даже успяват да я подобрят.  Тук те ни показват история, в която  след години тежки битки и приключения на Питър най-сетне му писва геройствата му да бъдат награждавани само с нови проблеми и…се отказва.  Докато четем дори  можем  да се запитаме дали пък не е прав? Дали след толкова много извършени добрини,  спасени  животи и победени злодеи не се е реванширал за единствената си грешка, допусната преди  години?

Ясно е, че отговорът е „Не”,а историята бележи огромна промяна за Питър като персонаж. Въпреки опита си да се откаже, Питър просто не може да го направи. Същността му е толкова променена, че той отдавна вече не е човека, който иска да си седи безучастен- сега той не може и не иска да е безучастен.  Ето така Стан Лий заедно с Дитко и Ромита изграждат гениалната еволюция на Спайдър-Мен в период от 4 години. И това прави  Спайди един от наистина великите герои. Малко повече за самата история можете да прочете тук.

„Bedlam at the Baxter Building” (Fantastic Four Annual #3, 1965)-Стан Лий има пръст в създаването на доста голяма част от най-известните Марвел герои(с малки изключения), но не е криел, че на много малко от тях  държи истински. Това е видимо по броя истории, които е писал за тях преди  да предаде щафетата на други писатели(Х- Мен и Отмъстителите са добър пример за това).  Сред любимците му обаче си  спадат Сребърния Сърфист, Спайди и, разбира се Фантастичната Четворка. Заедно с друга легенда в комиксите, художника Джак Кърби, Лий създава истории за Четворката в продължение на 102 броя без спиране, и точно  в тях са едни от най-добрите му творби.

„Bedlam at the Baxter Building” е историята, в която  Рийд Ричардс и Сю Сторм най-сетне се женят. На пръв поглед звучи скучно и захаросано, но пък точно на тази история дължим нещо като прото версия на любимата на всички „shаred universe”. Защо? Ами,  защото на сватбата им присътва почти(ако не и абсолютно) всеки Марвел  персонаж създаден по това време, тъй като това е едно от най-важните събития в техния свят. Имено така, Стан Лий ни показва колко добре изградена е вселената на Марвел. А пък и тук Доктор Дуум хипнотизира всеки злодей  в Ню Йорк за да атакува сватбата- така четивото си  става още по забавно.

Няма как и  да не спомена, че точно  в края на историята се появат две познати, които искат да присъстват на сватбата, но веднага им  е отказано- Стан Лий и Джак Кърби. Унили, двамата се връщат към офиса си, за да започнат работа върху  следващия комикс брой. Ето това е ошше една от заслугите на Стан(а и на  Кърби също)- подобни шеговити  включвания , те изграждат мост между  реалния и създадения от тях  свят.

„This Man, This Monster „(Fantastic Four #51, 1966)– аз лично  не съм особено голям  фен на Четворката, но пък  за сметка на това Бен Грим(Нещото) ми  е любимец, защото  е интересн персонаж и от четиримата е най-добре замислен. Всъщност Бен е същински прототип на типичния Марвел  супер герой.  Нещото е адски силен, но пък  тази сиlа си идва с огромна цена- Бен прекарва точно толкова време да се измъчва за безформеното си  каменно  тяло, колкото и за да го използва за да мачка злодеи. В тази история се появява злодей, който открадава силите на Бен за себе си и нашият синеок приятел отново е човек.

Уловката е, че злодеят използва силите му  за да приеме и образа на Нещото и така да заеме мястото му в Четворката за да може да убие Рийд.  Тук настъпва и дилемата на Бен Грим. Когато  се завръща при приятелите си, никой от тях не вярва, че това е той, тъй като  Нещото седи до тях  в този момент.  Бен е изправен пред тежък избор- да приеме, че ако остане човек ще загуби приятелите си, които са му и като  семейство или  да се опита да си ги върне, но пък така отново  да се превърне в чудовище.  Страхотна и  много искрена история, която и до  днес си остава ненадмината, въпреки, че точно  тя дава тласък на много подобни писания след това.

„The Coming of Galactus” (Fantastic Four #48 – 50, 1966)– мисля, че заглавието говори само  за себе си, направо излъчва епичност. Стан Лий е във вихъра си  тук, а артът на Джак Кърби е по силен от всякога, правейки  „The Coming of Galactus” една от най-добрите истории, създавани от дуото.

Тази история меко казано е „game-changer”.  Първо, тя е една от най-големите истории  в света на супергеройските комикси, но и влиянието, което оказва върху комиксите след това е направо неизмеримо. „The Coming of Galactus” е истинска схема, чертеж и основа послужила по-късно  за създаването на истории като „Crisis on Infinite Earths”, „Infinity Gauntlet” и много, много  други. Тук  всичко, което  читателят е видял до този момент е в опасност,  а главните ни  герои трябва да приемат факта, че  има космически  сили, с които не могат да се справят сами.

За капак  на всичко, историята завърша по  средата на 50ти брой, но пък остатъка ни представя първия колежански  ден на Джони Сторм. Така Лий смесва по  много органичен начин елемнтите от сапунеите опери(които,  да си признаем са си  част от всеки  комикс), с космически  геройства и  битки. Точно  това е един от похватите, с които  той обновява комикс индустрията.

„The Final Chapter” (Amazing Spider-Man #33, 1966)– и за тази история съм писал по нашироко в линка, който  ви дадох по горе, но просто няма как да не я сложа и  тук. Ще гледам  да не се повтарям много. „The Final Chapter” е не само истинска Спайди история, но и истинска супер геройска история, разкриваща същността на думите „супер герой”.  Не,  те не означават „bad ass, мускулест мъжага, който млати лошите до посиняване, че и ги убива понякога”.

След тежка и уморителна победа, героят  ни попада в капан от враговете си и буквално бива смачкан. Останал без грам сили, най-лесният вариант за Питър е просто  да се предаде и да приеме съдбата си.  Но не може и  няма да го направи. Той  трябва да се бори, защото има хора, които  разчитат на него и той  трябва да продължи напред на всяка цена.

Историята е олицетворение на донесените от Стан Лий ценности  в жанра и ни показва ясно,  че георите може и  да бъдат повалени, но  те винаги  ще намерят начин  да се изправят и  да продължат. С годините, много  други са писали подобни истори, но „The Final Chapter” поставя началото.  И всичко това Стан Лий постига с невероятно  написан диалог само за една страница, подкрепен от рисунките на Стийв Дитко. Любопитното е, че когато  историята е създадена, отношенията между  двамата са били вече много обтегнати, до  етап,  в който те дори не са си  говорили. Е, все пак  са си  свършили работата и то повече от феноменално.

И сега какво, излиза,  че в класацията си ви представих истории с Фантстичната Четворка и Спайдър-Мен. Е, за мен  точно  тези  пет са сред най-добрите от Стан Лий и компания, но пък  вие споделете кои са вашите. Както  винаги  се надявам да ви  е било изнтересно, забавно приятно или поне едно от изброените. До  следващия път! 😉