Месец на каквото си поискаме:Upgrade(2018)

Месец на каквото си поискаме:Upgrade(2018)

19/04/2020 0 By Петър Бойчев

В месеца на каквото си поискаме, който начало даде Кирил с неговата статия за филма Вълци аз ще ви представя един друг интересен филм.
Ъпгрейд не е филм от някое от големите студия, актьорския състав не не е най-разпознаваемия, а бюджета му е скромен.
Признавам си, филма стои изтеглен на компютъра ми повече от година, качен е даже на телефона ми, но така и не намирах време за него. Помня, че още когато гледах трейлъра си казах, че този филм ще го гледам, но това не се случи до преди няколко дни.
Междувременно чувах много упреци към него.
Лентата повтаряла до някъде идеята на Венъм, а главния актьор бил лошо копие на Том Харди. Тези коментари бяха подсилени и от това, че предстоеше излизането на първия солов филм за симбиотът.
Аз лично не съм съгласен напълно с всичко това.
С цел да ви подканя да му дадете шанс в тази статия ще има спойлери в редовете по-долу.


Действието се развива в близкото бъдеще. То ни показва много вече познати ни неща: автономни коли, кухненски роботи(тип ръце, каквито вече има в ресторанти в Япония), дронове в небето и подобрения, имплантирани директно върху човека. Всички тези неща държат човечеството под частичен контрол(доста познато, не мислите ли?)


Но нашият главен герой Грей Трейс(Логан Маршал-Грийн), не е точно от хората на това поколение.
Въпреки всички екстри на модерното време, той работи с ръцете си.
Саморъчно поправя и възстановява класически американски автомобили. Това е точно противоположна професия на тази, която има неговата половинка. Aша, която работи във високо технологична компания с име Кобалт за разработка на протези за войници и ветерани. Героинята се наслаждава на всяка една екстра на времето, в което се намират. Точно поради тази причина Грей я взима с него, когато доставя един от поръчковите автомобили на много важен свой клиент Ерън Кийн. Това е собственика на Весъл-най-могъщата компания в сферата на човешките подобрения и основна конкуренция на Кобалт. Преди да си тръгнат, на двойката е представен чип, който ще е нещо невиждано до сега.

По пътя към дома младото семейство бива отклонено от своя маршрут и попадат в засада, следствие на това Аша бива убита а Грей Трейс остава парализиран от врата надолу.
Младият мъж, макар и оцелял е в агония. Загубата на любимата му го кара да приеме тайна сделка предложена му от Ерън. Тя включва имплантирането на революционния чип, който ще му помогне отново да се движи, като осъществи прекъснатата връзка между мозъка и тялото му. Грей приема и не след дълго отново е на крака.
Високо технологичното възстановяването все пак си има цена и тя е, че той вече не е сам а в главата си(там вече има нов глас-този на изкуствения интелект Стем). Новият приятел на механика му предлага помощ в разкриването на убийците на жена му.
Трудна задача, която дори полицията все още не е успяла да изпълни.
Грей се съгласява и двамата бързо откриват виновниците и започват саморазправа.


Но каква ще е цената на цялото възмездие, няма да ви разкрия. Това ще го разберете единствено ако изгледате филма.
Да поговорим малко и за самия филм от гледна точка на заснемане, игра на актьорите и интересни елементи.
Въпреки малкото пари, с които е работил екипа, филмът не пълен с евтини ефекти. Всъщност те почти липсват и това точно ми харесва. По този начин нещата изглеждат по-реалистично в сравнение с Венъм например. Мрачните кадри в по-голямата част от времето придават допълнително напрежение и засилват ефекта от видяното.
Всички актьори се справят отлично с поставените им роли. Единствено ми се искаше да се запозная малко по-дълбоко с второстепенните персонажи. Няма как да не отбележа, че наистина на моменти Логан Маршал-Грийн силно ми напомняше на Харди.
Но имаше няколко елемента, които много ми харесаха и честно казано впечатлиха.
Едно от тях е начина, по който разговаряха двамата герои в общо тяло.


Диалозите бяха доста по-логични и реалистични от тези при Венъм и Еди. Виждаше се ясно уплахата и все още неосъзнаването на Трейс, докато разговаря с високо-технологичния Стем. А обратната комуникация беше достатъчно студена, логична и присъща на изкуствен интелект. Няма закачливи шеги и закачки, всичко е напълно сериозно.
А движенията на главния персонаж, с помощта на чипа бяха точно каквито трябва да са-груби и отсечени, разкриващи, че нещата не са все пак както преди. Това искрено ме радваше, за мен това беше наистина добра идея. Фактът, че героят имаше и трети вид поведение и движение когато беше като марионетка на Стем демонстрира умисъл в детайлите. По този начин лентата доказва, че за създаването на добър филм не винаги са важни неговия капитал, скъпи ефекти и куп звезди в главните роли.
Вече няколко дни, след като изгледах филма се връщам мислено към него. Разсъждавам над видяното и над това какво можеше още да се случи и дали няма да е добре да има продължение. Цялата история те кара да се замислиш.


Колкото и трудно да е за някой да си представи такава технология в нашия живот все пак аз мисля, че тя е по-реалистична от идването на черна пихтия, която да се лепне за нас и да обладае тялото ни.
И ако всичко това не ви е накарало да гледате филма, тук ви оставам трейлъра.