Месец на Valiant: Ninjak

Месец на Valiant: Ninjak

29/03/2020 0 By kiril dimanov

Е, Супер герои, достигнахме до  края на месеца посветен на Valiant. Някак си подходящо  се получи, предвид обстановката по света в момента, защото Valiant означава храбър,  а точно сега всички трябва да сме много храбри. Надявам се, че докато  сте си  вкъщи, статиите за тези  герои  са ви били интересни и полезни и са ви направили любопитни към  комиксите на Valiant.

Bloodshot и X-O Manowar вече бяха под светлината на прожекторите и е време да завършим с персонажа, който изниква в главите на повечето хора, когато  чуят Valiant-Ninjak! И както и при останалите герои на Valiant, така и при Ninjak са се случили няколко промени докато издателството е преминавало през различни собственици, така че отново погледнете статията за Bloodshot, където по се задълбаваме в историята на Valiant. А сега да преминем към  Ninjak, защото кой не обича нинджа-шпиони? 🙂

И така Ninjak се появява за пръв път на странците на “Bloodshot” #6 от 1993та, като алтер- егото си Колин Кинг и в “Bloodshot” #7 от същата година, вече като Ninjak и е създаден от художника Марк Морети и писателя Джо Касада. След тези  си появявания Ninjak бързо придобива популярност и по-късно през същата година се сдобива със своя поредица продължила 26 броя.Интересен факт е, че „Ninjak” #1 се превръща в най-добре продавания комикс в САЩ по това време, което го превръща и в първия Valiant комикс разбил класациите. Сега нека да видим и кой точно се крие под максата.

Както  вече споменах истинското име на  Ninjak е Колин Кинг, британски милионер плейбой, който обаче е син на един от най-добрите шпиони за британко правителство. Израстнал предимно в Ориента, Колин никак не се чувства като у дома си там. След като баща му бива убит от друг таен агент, младежът решава да премине през усилена и сериозна тренировка в изкуството на нин-джицу, за да получи необходимите умения и да продължи започнатото от баща си, както и  да отмъсти на убиеца му. След като успешно завърша тази  си мисия, Колин решава да използва способностите си за доброто както на  Великобритания, така и на целия свят. Първоначално той работи като агент на мистериозната организация Weaponeer. Злодеят Doctor Silk започва да избива всички агенти на Weaponeer, защото смята, че организацията е твърде опасна. Той основава своя международна терористична организация на име WEBNET, изтребвайки всеки един от колегите на Колин в Weaponeer. Оцелява ,разбира се само нашият герой.

Така Ninjak започва да работи като  агент на Британските тайни служби(MI6), под командването на Невил Алкот, който познава Колин още от малко момче, тъй като  е работил с баща му преди години в Япония. След унищожаването на Weaponeer, Ninjak смята да се оттегли от занаята, но Невил го разубеждава. Това е в общи линии всичко за оригиналната версия на Valiant Comics oт 90те.

Отправяме поглед към 1996та, когато издателстовото  е закупено от гейм студиото “Acclaim Entertainment” и името  се сменя на Acclaim Comics. Студиото се опитва променя персонажите ,така че да могат по-добре да бъдат адаптирани за видео игри. И ето как е променен Ninjak тогава.

Писана от Кърт Бюсиек,  Acclaim версията на Ninjak е Дени Мийчъм, тийнейджър, който след като разгадава пъзела от любимата си игра „Ninjak” се сдобива със способността да се превърща в главния герой от играта… Ninjak. Така Дени се превръща в супер герой, който обаче трябва да се бори с 12 те „боса” от играта, които също са оживели и започват да вилнеят из нашия свят. След поредица от тежки битки срещу тях, Ninjak намира създателя на софтуера на играта и разбира цялата истина за трансформацията си в супер герой. Дени е придобил уменията а древен клан нинджа-войни, заклели се да пазят света от 12 зли монаха, „босовете” от играта. Съдбата на света сега е в ръцете на тийнейджъра. Тази поредица е от 1997ма и продължава 12 броя и, честно казано е доста по-интересна от всеки един друг рибуут, правен от Acclaim с тези комикс персонажи.

В края на 90те, гейм студиото фалира, а издателството има нови собственици и сега вече се казва Valiant Entertainment. И така през 2012та, в брой 5 на новия „X-O Manowar” се появява и новата версия на Ninjak, като  първоначално двамата се изправят един срещу друг, но на края се превръщат в съюзници  разбира се. И тази версия на Ninjak точно като оригинала е Колин Кинг, британски шпионин от семейство на шпиони. Основната разлика тук е,че Колин тренира нин-джи-цу за да отмъсти за смъртта на загиналата си приятелка, а не на баща си като  в оригинала. Тук също ни  е разкрита и тайната зад името Ninjak- то всъщност е кодово име дадено му от MI6 и трябва да се чете Нинджа Кей, не Ниджак. Така разбираме, че има и други нинджа агенти с подобни кодови имена от Нинджа Ей(NinjaA) до Нинджа Джей(Ninja J),а може би дори и още. Както и при предните герои на Valiant, за които писах, така и тук  ви  съветвам директно да се насочите към версията от 2012та и нататък тъй като това е актуалния Ninjak. Но при него, която и  версия да си  изберете, няма да сбъркате.

Ninjak няма свръхчовешки сили, но за сметка на това е тренирал до съвършенство както тялото, така и ума си. Естествено, като нинджа той владее нинджитсу, но и още няколко бойни изкуства и техники като иай-джутсу, бо-джутсу и други. Също така Колин притежава и умения на шиноби – може да използва всеки предмет като смъртоносно оръжие. Но най-силното оръжие на Колин е изключително високият му интелект. Във вселената на Valiant той е най-умният човек на света! Аналитичните и тактически умения му позволяват да предвиди и да се подготви за всякакви ситуации. Умее да познава човешката психология и винаги е един ход пред противниците си! Умстевените му възможности му помагат и да изучи и овладее всякакви чужди езици, както и компютърните! Всичко това го прави идеалният шпионин за британските тайни служби, по-добър дори и от баща си!

Ако пък искате да видите Ninjak на екран, то  тогава задължително трябва да изгледате web сериала на Bat in the Sun, на име “Ninjak vs. the Valiant Universe”, чийто  епизода бяха обединени във филм. Там ролята на Колин ще видите Майкъл Роу, който за мнозина от нас е познат от ролята си на DeadShot в „Arrow”, и който се справя повече от добре в ролята. Той за мен си беше и доста добър Deadshot. Тук ще срещнете и другите герои от богата вселена на Valiant,  така, че със сигурност ще се забавлявате.

Така приключва напият месец на Valiant. Искрено се надявам, че ниските бокс офис резултати на “Bloodshot” няма да попречат да видим и голям филм с Ninjak или някои от другите герои, но ще почакаме пък  ще видим. Междувремено, чете комикси и бъдете здрави! 😉