Месец на Valiant: X-O Manowar

Месец на Valiant: X-O Manowar

22/03/2020 0 By kiril dimanov

Ето ни отново със следващaта статия посветена на персонаж от вселената на Valiant Entertainment. След като миналия път научихме всичко за Bloodshot, днес ще продължим с един точно толкова интересен, успешен и шантав герой, а имено X-O Manowar(не, няма нищо общо с метал бандата).

 X-O Manowar е един от най-важните персонажи на Valiant, идвайки във време, в което  цялата комикс индустрия се опитва да намери нова посока. Появявайки се за пръв път през 1992ра и създаден от група от най-талантливите хора сред комикс създателите по това време(ако не и  до  днес),а имено писателите Джим Шутър и Стийв Енгелхарт и художниците Бари Уиндзор-Смит и Боб Лейтън, X-O Manowar смесва реални събития с измислени такива.

И така, комиксът разказва историята на вестготски(визиготски ако предпочитате) войн на име Арик от Дасия,който се опитва да защити народа си от атака на извънземни. В крайна смекта Арик е отвлечен от иноземците и отведен на един от корабите им, където заживява като техен роб. След години тежък робски живот, войнът успява да се измъкне като открадва най-мощното оръжие на извънземните- бронята X-O Manowar или както я наричат извънземните Шанхара. Арик бяга с новия си костюм и се завръща на Земята, но открива, че вече са минали повече от 16 века, тъй като е пътувал със скоростта на светлината. Вестготите, както и всичко друго известно и близко на Арик вече го няма.

Така Valiant предлага наистина нещо ново на комикс индустрията през 90те- вестготски войн от времето на древен Рим, който  е отвлечен от извънземни и се превръща във супер герой след като открадва мощен костюм и се връща на Земята,но през 20ти  век. Направо да се шашне човек! Тази първа версия на X-O Manowar от Valiant продължава цели 68 броя и е ключова, защото допринася за разширяването на вселената им. Как? Ами Арик е главен участник в повечето им кросоувъри като например „Unity”, където издателството показв своя пръв супер геройски екип. В този кросоувър Арик се оказва във война с останалите герои на Valiant, защото отказва да се бие с тях срещу злодей на име Ерика Пиърс, известна още като MotherGod.

Достигаме до 1996-1997ма, когато Valiant Comics са купени от гейм студиото Acclaim Entertainment(повече подробности за тези промени около издателството има в статията за Bloodshot), превръщайки ги в Acclaim Comics. Тъй като гейм студиото иска да издава и  игри  с тези персонажи, те всячески  се опитват да ги променят за да могат по- добре да ги пренесат в игрите си.  Така например в тази нова версия бронята на Арик е представена като  древен артефакт с неизвестен произход и пазен  в тайна от правителството на САЩ, които пък го взимат от нацистите в края на Втората световна война. Учен на име Донован Уайли облича бронята превръщайки се в новия супер герой, но се оказва, че тя не само  дарява носителя си със супер сили, а и бавно му изсмуква жизнената енергия, увреждайки ума и тялото му. Бронята се прикрепя към  нервната система на носителя си и не може да бъде свалена без да го убие. Тя може да приме по- малка форма, но остава да седи прикрепена за гърдите на носителя си. Оказва се и, че през вековете бронята е била носена от множество  войни.

Acclaim намират известни  прилики между X-O Manowar и Айрън мен до толкова, че даже издават игра на име „Heavy Metal”, в която и  двамата са главни  герои.  За жалост, продажбите както на игрите, така и на комиксите на Аcclaim са ниски и поредицата е спряна след едва 21 броя, а пък студиото  фалира. Но не тъгувайте, защото няколко години по-късно Valiant се завръща под името  Valiant Entertainment и през май 2012та Арик също  е възроден на страниците на новия X-O Manowar #1. Показвайки голяма и епична космическа история със симпатичен персонаж, компанията определено дава нещо свежо на комикс феновете и  неслучайно имено Арик е избран за да постави новото начало за Valiant. За писател този път е избран невероятния Робът Вендити, който получава пълно разрешение да се развихри и се задържа чак до 50ти брой на поредицата, с невероятни аркове, които ще ви забият в земята от кеф.

Вендити наистина разбира добре персонажа за да го  развие още по умело в тази нова версия-водач на своя народ, заклел  се да го пази на всяка цена. Писателят връща X-O Manowar към оригиналната му история с малки промени. Тук Арик е племеник на Аларих, който  е призван  да превземе римската империя(това наистина се случва в историята, като  Аларих действително е първият весготски владетел покорил Рим). Тук Арик е отново отвлечен от извънземни и единственият му шанс за спасение е да открадне високотехнологичния костюм, който тук е съзнателен модел и считан за реликва, ако не и направо за Бог от извънземните.

В началото на тази  версия мотивацията на Арик е жаждата му за кръвата на римляните и  да се върне в своето време при народа и при любимат си. В течение на историята обаче , той ще разбере, че не това означава да си герой и лидер. Определено тук Вендити навлиза в дълбочина повече от всеки друг работил по X-O Manowar и ако се чудите с коя версия да започнете,а не ви  се занимава с 90тарската, то тогава комиксите от 2012та са напълно достатъчни. Тези на Acclaim може и  да ги подминете без да се чудите.

В историте на Вендити, Арик дори има и запомнящи се врагове, като безспорно водача в класацията е командира на извънземните(наречени  the Vine) на име Трил. Той изпитва особено силна омраза към Арик след кражбата на костюма, защото  Трил смята, че е призван да бъде избран от бронята за нейн носител. Не само това, но Вендити вдъхва повече дълбочина и на самите the Vine, които тук не са като повечето извънземни  раси, които искат да завладеят Земята, а искат да поддържат популацията на вида си. За целта те пътуват из цялата вселена и оставят свой бебета на различните планети, които да растат там, да се развиват, сливат и превръщат в част от общестовото им. За завършек за тази  верисия ще кажа и, че Арик и бронята му тук  споделят уникална връзка, която продължава дори, когато  двамата са разделени. Всичко това определено печели точки и бих затаил  една надежда някога да видим обещания филм за X-O Manowar, но кой знае дали  това ще се случи предвид бокс офис резултатите на “Bloodshot”.

Нека сега да видим какви сили притежава X-O Manowar. Благодарение на бронята Шанхара, Арик разполага с увеличена сила, скорост, рефлекси, неузявимост, самолечение, маскировъчен режим, манипулиране на енергия, ракети и оръдия, рентгеново зрение, телепортер и какви ли още не високотехнологични чудеса пред, които всяка броня на Тони  Старк изглежда като черно бял телевизор. Тъй като бронята е съзнателна  може да комуникира с Арик давайки му огромно количество знания. Забавното в случая е, че тъй като Арик е вестгот не разбира повечето от оръжията, с които Шанхара разполага, като  далекобойните лазери и ракети и предпочита просто  да използва енергийната манипулация за да създаде енергиен меч. В комбинация в неговите умения на войн, това често  е достатъчно за да смаже враговете си.

И накрая, както при Bloodshot, така и тук ще спомена,че може да видите X-O Manowar в web сериала(сглобен по-късно и като филм) на Bat In The SunNinjak vs the Valiant Universe” и то като  доста точна комикс версия. За момента това остава най-близкото нещо  до  негова филмова версия, но пък  наистина го бива.

X-O Manowar в „Ninjak vs. the Valiant Universe“

И  така приятели, толкова за нашия брониран вестготски войн. Дано интересът ви към комикса и персонажа да се е повишил, а следващия път ще завършим  месеца на Valiant с нещо още по-достойно! Бъдете здрави! 😉