Комикс ревю: „Вечните“

Комикс ревю: „Вечните“

10/05/2021 0 By Петър Бойчев

Историята за Вечните може би за много читатели особено в нашата родина е не позната.
Признавам аз също не бях я чел, бях слабо запознат с някои от персонажите. Често си правя такива проучвания, когато среша ново непознато име…
За това бях щастлив, че този комикс е част от Върховната колекция графични романи на Марвел и по този начин ще имам шанс да го прочетем всички на родния ни език.


Още в първия момент, в който хванах комикса забелязах едно име Нийл Геймън, той е сценарист на историята. Но аз го познавам повече като писател и най вече, като автор на една от много малките издавани книги за скандинавската митология на българския пазар. Това буквално възпламени интереса ми още повече.
Художник е Джон Ромата Младши и мога смело да кажа, че стила в който твори много ми харесва.
Както вече съм писал не обичам фотореалистичните изпълнения и се радвам, че тук не е така. Арта е класически и с много добре подбрани цветове предаващи на читателя точните чувства и обстановка.
Когато средата е тъмни и мрачни силуетите на героите леко се губят в мрака и това кара читателя да се вглежда по-сериозно. А в друг случай е достатъчно светла и страниците се прелистват бързо и с лекота.


Накратко казано всичко за мен е на мястото си.
Може би единственото нещо, което визуално малко ме напрягаше беше начина да се пише със смесица от руски и български.
Наясно съм, че това е направено за да ни даде нужната обстановка и е интересен ход, но все пак ме затрудни.
Интересно ми е как е в оригинала на английски и в някой свободен ден ще го проверя.


Дойде време да обсъдим на кратко историята. Както споменах тя е по-непозната и доста стара (1976 – 1978). Oригинала е написан от Джак Кърби. Новата версия на Нийл Геймън умишлено се старае да изолира познатите ни герой на Марвел. Списъка се свежда само до трима Железният човек, Стършела и Осата и реално само първия има някакво по-сериозни действие.
И добре, че това е така трудно щеше да се получи хомогенна история ако имаше повече.
Страниците ни разкриват една нова версия за възникването на вселената, Земята и съществата обитаващи планетата ни.
Така наречените Небесни , които са с божествени сили създали три раси Вечни, Хора и Отклонения.


Историята и взаимоотношенията между тези видове е сложна и има много пластове. Още от първите страници та чак до последните се разкрива бавно и детайлно много мотиви, копнежи и планове…
Лично аз се насладих на тази нова за мен вселена и на героите в нея.
Дори сравнявах с други конспиративни и митологични варианти за възникването на човешката раса.


Както доста от вас знаят очакваме филм с Вечните, надявам се да е достатъчно добър и доближаващ се до комикса. Въпреки, че вече имаме обезпокоителна информация за доста промени повлияни от новите тенденции в киното и не само.