Върху кои герои са базирани персонажите от Watchmen

Върху кои герои са базирани персонажите от Watchmen

06/12/2019 0 By kiril dimanov

“Watchmen”- комикс творбата на Алън Мур и художника Дейв Гибънс отдавана е спечила своето място в историята на комиксите. Мое лично мнение е, че дори да не сте огромен комикс фен, то ако сте ценител на качествената литература все пак е хубаво да се сдобиете с комикса и да го изядете с кориците. И не, не става ако само  гледате филма, колкото и да ми харесва и той 😀

С излизането на сериала на HBO “Watchmen” усетих , че е време да напиша нещо интересно за комикс персонажите, което отдавна бях намислил. Пък сега темата е и актуална. Но преди  да продължа нека да кажа, че сериала нямам намерение да го гледам и  да му отделя дори минута от времето си. Не заради духовете, които  разбуни, не защото може да ме обявят за расист(което не съм), а защото още на ниво трейлър не ми бе интересно да гледам как уж е продължила историята след основните събития. Просто за мен комикса си  завършва подобаващо и не намирам за нужно да има още нещо след това. За мен просто не е “Watchmen”.

И сега обратно към оригиналните “Watchmen”.  Комикса без съмнение е дом на доста интересни и запомнящи  се персонажи- от любимия на всички Роршах до знаменития Доктор Манхатън. Но знаете ли, че всеки един от тях е базиран на други вече установени по това време комикс персонажи? Днес ще разберем на кои точно.

През 1983та година DC купува правата върху супер геройската вселена на Charlton Comics. Тогава Алън Мур използва възможността за да осъществи една своя идея, първоначално  създадена за “Mighty Crusaders” на Archie Comics, която в последствие еволюира до  “Watchmen”. За да я осъществи, Мур възнамерявал  да използва герои от вселената на Charlton Comics. DC обаче хич не са съгласни с идеята, след като  разбират че една голям част от новопридобитите им персонажи ще загинат или ще останат неизползваеми за бъдещите им комикси. За това те просто обединяват двете вселени в комикса “ Crisis on Infinite Earths”, а Мур все пак продължава работата си върху “Watchmen”, но със свой персонажи, които обаче са базирани на тези, които първоначално  е възнамерявал  да използва. Нека започнем с…

Silk Spectre– тази доста сексапилна героиня съдържа елементи от две други опасни мадами- Black Canary и Nightshade, като втората идва от вселената на Charlton Comics. Преди тях обаче има и още една, която пък  дава чисто визуалното вдъхновение за Silk Spectre. Става въпрос за Phantom Lady от Quality Comics, които също биват закупени от DC. Жълтият комиксов костюм на Silk Spectre е базиран на нейния, а пък Nightshade и Black Canary оформят характера и историята. Точно като Black Canary , Лори/ Silk Spectre е второ поколение супер героиня наледила титлата от майка си и членка на супер геройски екип(Канарчето е в Лигата, а пък Silk Spectre първоначално е с екипа Minutemen).

Nightshade пък първоначално е гадже на Капитан Атом, като общото тук е връзката на Silk Spectre с Доктор Манхатън, който е базиран на Капитан Атом(повече за това след малко). Nightshade е майстор по бойни изкуства и е една от по-ранните супер героини. Нищо чудно, че Мур решава да базира своята героиня на нея.

Ozymandias– не винаги героите с големи мускули и още по огромна физическа сила вършат цялата работа.  В повечето  случаи ситуацията е разрешена от тези, които използват ума си като го поставят над ограниченията на тялото. Няма по-добър пример за това от Ozymandias, който пък  е базиран на Thunderbolt/ Питър Кенън, създаден за Charlton Comics от Пийт Мориси през 1966та година.  Точно като Ozymandias, Thunderbolt се обучава в Азия при майстори-мистици. За разлика от Ozymandias, Питър Кенън не прави това по свой избор, а защото родителите му загиват в Хималаите. Там Питър е осиновен от будистки монаси, които го обучават на техникте за издигане на ума над материята, което му позволява както  да вижда бъдещето, така и да мести предмети с ума си.  Надарен с този огромен интелект и върховна физическа форма, Питър се завръща като Thunderbolt, твърдо решен да спаси света от самия него.

Комедианта– Едуард Блейк, известен още като Комедианта е ветеран от втората световна война, умел в ръкопашния бой и употребата на различни видове оръжия. Всичко това в комбинация с циничната му същност го правят опасен човек, който дори успява да победи Ozymandias при първата има среща. Блейк е упорит, циничен и винаги бързо прибягва до насилие за да реши проблема. Героят, на  когото е базиран е Peacemaker, който също има изкривена представа за героизъм.

Създаден от Джо Гил и Пат Бойт, Peacemaker обича мира толкова много, че е готов да се бие и убива за него, колкото и парадоксално  да звучи. Първоначално пацифист превърнат в последствие в герой , Peacemaker няма проблем  да носи смъртоносни оръжия и да дупчи враговете си  с тях. И за разлика от повечето комикс персонажи, той се интересува доста от геополитика, поради което често се хвърля в атака над соверенни държави без никаква подкрепа или одобрение от правителството. Peacemaker е безскрупулен, но и доста измъчен човек, който  смята че духовете на жертвите му живеят в шлема му. Той и Комедианта представляват пукнатина в образа на познатите ни супер герои.

Nite Owl– тук за вдъхновение служи най-старият персонаж на Charlton Comics-Blue Beetle, който също днес е известен като DC собственост. Това обаче не е Хайме Рейес, който има извънземен технологичен костюм и е 3ят Бръмбар, а първите два- Дан Гарет и Тед Корд. Както може би  знаете в “Watchmen” Nite Owl първо е Холис Мейсън, полицай през деня и супер герой през нощта, за да може да прави улиците на града през 30те години още по-безопасни. Даниел Драйбърг поема ролята на Nite Owl след отгеглянето на Мейсън, тъй като той е неговият идол и любим герой. Даниел ползва и повече джаджи изобретени от него, както и летящ мини кораб.

Същото е и при  техните първообрази- Тед Корд поема ролята на Blue Beetle от загиналия в ръцте му кумир Дан Гарет. Тед изобретява устройства, които да му помагат в изпълнението на новата си роля, както и летящ апарат на име The Bug. Дизайнът на костюмите на двата Бръмбара и двата Nite Owl също черпят доста един от друг, както и дизайнът на летящите им апарати.

Доктор Манхатън– както  вече споменах по-рано той е базиран на Капитан Атом. Създаден от великия Стийв Дитко(както повечето от персонажите създадени за Charlton Comics и вдъхновили Алън Мур) Капитан Атом е всъщност военният капитан Алън Адам, който видимо загива след като остава затворен в експериментална ракета, която експлодира в атмосферата. Вместо  това обаче, Алън придобива атомни сили, които му позволяват да събере и изгради тялото си на ново и да се превърне в супер герой.  

При Доктор Манхатън се случва същото, само че ракетата е заменена с атомна бомба. Но Мур и художника Дейв Гибънс качват летвата като добавят малко хорър елемент. Доктор Манхатън се „сглобява” на ново от вътре навън и се връща като  същество, което е повече от човек, съществува извън времето и притежава власт над всички атомни структури.  Оригиналният Капитан Атом може да лети, има супер сила, но контролът му над атомите позволява единствено да трансмутира предмети и да ги преобразява в други предмети.

Роршах- чувал съм доста често хорта да го сравняват с Батман и дори  да смятат, че Черния Рицар е негово директно вдъхновения. Но в действителност Мур го базира на два персонажа отново създадени oт Стийв Дитко- Mr. A и The Question. Двамата са доста еднакви, като  Дитко казва, че  The Question e по-приемливата за тогавашната цензура над комиксите версия на Mr. A. И двамата са създадени в следствие на приетата по това време от Дитко философия на Обективизма и като нейни последователи.

Mr. A всъщност е репортера Рекс Грейн известен с безкомпромисните си принципи и неподкупност. Той се бори с престъпноста пременен с шлифер, шапка, метални ръкавици и стоманена маска с образ на неподвижно лице. Той вярва,че може да има само  добро и лошо, без нищо по средата.

The Question носи същите одежди, но пък неговата маска е създадена от изкусвена кожа на име „псевдодерм”, и когато  я носи изглежда все едно е без лице. В неговите приключения злодеите са грабители, които печелят на гърба на честните хора и според него не заслужават нито симпатия, нито милост. Той дори често отказва да ги спаси от сигурна смърт.

За Мур, филосифията на Обективизма и следването и от страна на Дитко е изглеждало доста фанатично(но иначе той уважава и  се възхищава на Дитко), а в комбинация с вярата на The Question във всякакви конспиративни теории, се появява и  вдъхновението  за Роршах-зловещ човек, който е обсебен от своята идея за справедливост и  я следва с цената на всичко останало.

Е, приятели това беше всичко. Наистина се надявам, че ви  е било интересно, и че ако не сте чували или виждали някои от персонажите вдъхновили oбразите в “Watchmen” ще им хвърлите едно око 🙂 До следващия път!