Оръжия, оборудване и джаджи: Спайдър-Мен

Оръжия, оборудване и джаджи: Спайдър-Мен

03/08/2019 0 By kiril dimanov

Ако има герой за чийто джаджи  да трябва да си поговорим ,то това е Спайдър-Мен! Способен  да изобрети почти  всичко, Питър не само може да борави и бързо  да разбере какво  да прави  с всяка нова технология, но и през повечето  време няма нужда от специални материали за да изобрети необходимото. Така де, правил  е машина на времето само  с кухненски уреди!

Колко лесно е да си направиш машина на времето в кухнята!

Но днес няма да разглеждаме всички  джаджи, с които костюмът на Питър е фрашкан в модрените комикси(и филмите), нито пък ще си говорим  за множеството(и през повечето  време излишни) хай-тек  костюми, които е навличал. Днес ще погледнем по-семплия, класически и типичен арсенал  на Спайди, с който той  започва приключенията си и ползва и  до ден днешен каквито и промени  да търпи героя.  А, да няма да пиша и за Спайдър-мобила…поне не сега 😀  Започваме с…

Течност за паяжини– много важно откритие, без което Спайди нямаше да е Спайди и не би могъл  да прави Спайди  работи J Също  така, това е частта от арсенала на Питър, която през годините винаги  си е и ще продължава да бъде неизменно  с него.  Как иначе той би могъл да се люшва из града от сграда на сграда в готини пози?

През годините Питър е правил промени по оригиналната си  формула за течността, в зависимост от ситуацията. Новите смеси са имали  свойствата на киселина, цимент, пяна, олово и дори  лед! Питър даже е успявал и да създаде специални магнитни и електропроводими версии на течността. Ако трябва да се запитаме кое е най-доброто изобретение дошло лично от главата на Питър то  без съмнение това ще е тази паяжинна течност- никой друг не би могъл да я измисли. Това изобретение не само показва невероятния научен интелект на Питър и  способността му  да се адаптира към различни ситуации, но и не бива да забравяме, че то не е смъртоносно.  Питър го ползва за залавяне, обезоръжаване, зашеметяване и дори бързи поправки, че може и  парашут да си направи от него.  С две думи, това е част от арсенала на Спайди, която му позволява да е като истински  паяк!

Изстрелвачи на паяжина– изобретяването на течността за паяжини,обаче би било нищо без да има от какво да се изстрелва. И ето го и следващото гениално изобретение идващо отново лично от ума на Питър- неговите изстрелвачки.  Те са две и Питър ги носи на китките си, скрити под костюма.  Чрез тях той може да изстрелва паяжинната течност под високо налягане и  да контролира и  избира дължината и формата на изстреляната нишка.

Механичните вретена на всяка от изстрелвачките са направени от неръждаема стомана, а малките турбини са направени от Тефлон. При турбините има и лагери, които  са направени от кехлибар и изкуствен  сапфир. Гнездата за пълнителите с течност, както и самите пълнители пък са направени от никелово-месингово покритие.  Гнездата имат стоманени зърна, които пробиват пълнителите, когато  са поставени на място.

При  дланите на Питър пък  се намират клапите, с които се осъществява изстрелването на течността. Самите клапи са защитени от стоманено покритие с пружина, която изисква натиск от около 30 килограма за да задействат механизма, който пък  е разположен високо при  дланта за да не се случва нежелано изстрелване на паяжина. Допълнителна защитна мярка това да несе случва и когато  Питър свива ръцете си  в юмруци или държи нещо е,че спусъкът трябва да бъде натиснат два пъти само от средния и безименния пръст.

Единствения проблем, който Питър е имал с изтрелвачките е,че могат да бъдат засечени от метални  детектори. В комиксите дори му  се е налагало да ги разглоби и да ги  сложи сред компонентите си  за фотографското му оборудване, за да премине през детекторите на летището. Така Питър е обмислял  да направи изстрелвачките от друг материал.  А тъй като има и различни вариации на паяжините си, в един момент Питър модифицира изстрелвачките за да има гласово активиране. Така той може да каже каква паяжина иска да ползва в конкретната ситуация.

Спец-колан и Спайдър сигнал– ех, какво е супер героят без спец-колан? Повечето хора се сещат за Батман, когато  се заговори  за такъв колан и макар неговият да е най-тъпкан с неща, той  далеч не е единствения. Спайди също и има свой и там се побира някоя и друга джаджа.

Коланът се намира под костюма на Питър, като за да го ползва той  трябва само бързо  да повдигне горната част на дрехата. Питър създава колана си  за пръв път на страниците на „Amazing Spider-Man“ #2 (1963), когато  започва да му свършва течността за паяжини. Така назрява нуждата Питър да държи някъде допълнителни пълнители с течност за изстрелвачките и решението  е създаването на спец-колан. В него Спайди може да държи 30 пълнителя както и асортимент от пълнители  с различни вариации на течността за паяжини, като например киселинни, магнитни или замразяващи паяжини.  Освен това, в колана си Питър носи и верния си фотоапарат, така че да може бързо и лесно да го ползва, когато трябва да направи  снимки, които после да продаде на Джеймисън, както и още две неща- Спайдър трасьорите  и Спайдър сигнала си. За трасьорите след малко, сега отиваме към  сигнала.

И така, в колана на Питър се намира и Спайдър-сигнала му(защото щом Батман си има , защо и  Спайди  да няма, нали?). За разлика от Бат-сигнала, този на Спайди представлява светлина, която  се намира в колана му и прожектира образ на маската на Спайдър-мен. Питър го използва предимно за да предизвести пристигането си или да сплаши лошковците, но също и като фенерче, в случай, че попадне на много  тъмно място и трябва да си намери пътя. След време Питър ъпгрейдва сигнала с ултра виолетова светлина така, че да може да проверява местопрестъпления за доказателства като криминолог.

Спайдър трасьори– те също са едни от ранните изобретения на Питър, задържали се в арсенала му и до днес. Тези малки, електронни устройства могат да бъдат хвърлени по превозно средство или злодей опитващ се да избяга и без проблем  да се залепят за тях. Така Спайди може да ги проследи из целия град и да намери тайното им скривалище,например. Питър използва електронен приемник за да засече сигнала на трасьора, но ако някой от тях  се намира в по-близък радиус, той може да го намери и с Паешкото си чувство. Първоначално трасьорите са били направени така, че да приличат на истински паяци, но по-късно Питър ги модифицира в по-малки устройства, които са с формата на паешкото му лого на гърба на костюма му.

Минус на трасьорите е, че злодеите често  са ги откривали и са ги ползвали за да поставят капан на Спайдър-Мен. С годините и развитието на технологиите, Питър неспирно ги  е модифицриал за да добавя различни ъпдейти като например инсталиране на подслушвателно устройство у трасьора, GPS, микрофони, както и така необходимия камуфлаж за да спрат противниците му да ги откриват.

Е, Спайдър-фенове ще спрем до тук с класическите джаджи на Спайди, но по нататък ще си поговорим и за новите му костюми, технологии, брони и там каквото още ползва днес. Но не бива да забравяме нещата, с които  е започнал и ползва и днес, без значение промените в оборудването.  Както  винаги  се надявам да ви  е било интересно. А в случай, че не сте чели(или сте,но искате да си припомните ) и други статии от този тип, хвърлете едно око на оръжията на Wolverine, Wonder Woman, Thor и Punisher.  До скоро!