Оръжия, оборудване и джаджи: Мурамаса, мечът на Wolverine

Оръжия, оборудване и джаджи: Мурамаса, мечът на Wolverine

01/04/2017 0 By kiril dimanov

Преди време на страницата ни ви показвахме информация за различните оръжия и екипировки на героите и злодеите. Ето, че сега продължаваме с това под формата на новата ни рубрика тук на сайта ни. Добре дошли в „Оръжия, оборудване и джаджи”! Поставяме новото начало с един много специален меч – Мурамаса, мечът на Wolverine!

И може би вече се питате за какво пък му е притрябвал на него някакъв си меч, след като той си има неразрушимите адамантиеви нокти и е обучен самурай? Това обаче не е какъв да е меч. За да ви стане по-ясно, ще трябва първо да се върнем назад във времето и по-точно в любимата ми Средновековна Япония.  Някои от вас може би знаят, че Мурамаса Сенго е бил реално съществуваща личност, живял e в Япония в периода Муромачи (14ти-16ти век). Мурамаса е бил един от най-добрите и умели ковачи на мечове по това време и даже основава свое училище. Той естесвено си има и своя версия в комиксите на Марвел. Там той е японски майстор на меча, чийто произход е неизвестен. Мурамаса е безсмъртен и може да кове мечове като вкарва в тях част от душата и емоциите на бъдещите им притежатели, както и от своята . Важно е да спомена, че в комиксите има два меча, носещи неговото име, и сега ще говорим за втория, който е собственост на Логан.

В средата на 20ти век Итсу, съпругата на Логан, и нероденият му син са убити безмилостно (е, синът му в крайна сметка се оказва жив). Повече за Итсу и цялата трагична случка можете да прочетете тук. Обсебен от гняв и жажда за отмъщение Логан се свързва с Мурамаса. Молбата му е да му бъде изкован меч, с който да може да изтреби убийците на семейството си. Мурамаса изковава меча специално за Wolverine като вгражда и част от душата му вътре. Но сега е време да видим на какво пък толкова е способен този меч!

Мечът Мурамаса е изкован от неизвестна сплав с червен цвят, но по-късно придобива цвета на нормален меч. Оръжието е изключително издъжливо и може да среже почти всичко. Всъщност, прерязванията са даже на молекулярно ниво – Логан веднъж успява да среже оптичния лъч на Cyclops на няколко малки лъча и  да ги отрази в различни посоки! Но това не е всичко (хах, все едно сме във WS Teleshop) – най-цената способност на меча е, че нанесените от него рани забавят свръх-човешките регенеративни способности, правейки ги почти неефективни. Ето и два ярки примера за това – по време на битка срещу Капитан Америка, Логан е ранен от меча в гърдите. Раната е малка, но остава открита и зарастването й отнема няколко дни. След този случай Wolverine дава меча Мурамаса на Cyclops, като му казва, че ако се наложи да бъде убит, това е единственото оръжие, което може да го направи. Е, след време му се налага да си вземе меча обратно, за да го ползва срещу подивелия Виктор Крийд, известен още като Sabretooth (Саблезъб ако предпочитате, де). Логан отсича дясната ръка на Крийд, който пък се опитва да я постави на място. За негово нещастие регенеративните му способности не работят поради насенета от меча рана и  ръката просто тупва обратно на земята. Миг по-късно Крийд губи и главата си!

По време а битка със Daken, синът на Логан (този същия, дето се оказва жив) мечът се чупи на две части. Долната част и дръжката остават при Логан, а Daken взима горната половина. Той обвива ноктите си в метала от тази половина, за да може да убие баща си. След като надделява над сина си и се налага да го убие, Wolverine отделя ноктие на Daken и ги заравя заедно със своята половина от меча Мурамаса на тайно, неизвестно място.  И това е краят на легендарния меч Мурамаса.

Впечатляващо оръжие, нали? Надявам се, че ви е било интересно, особено ако, като мен, сте фенове на мечовете. Скоро ще се видим отново  в тази рубрика с информация за още интересни оръжия и джаджи, които нашите любими герои и злодеи използват.

Междувременно не забравяйте да пишете в коментарите какво смятате за меча Мурамаса! До скоро!