Оръжия, оборудване и джаджи: Арсеналът на Wonder Woman

Оръжия, оборудване и джаджи: Арсеналът на Wonder Woman

24/06/2017 0 By kiril dimanov

Жената-Чудо или Даяна от Темискира нахълта с гръм и трясък в кино салоните и доказа, че с право е най-популярният женски комикс персонаж!  Като всяка себеуважаваща се амазонска принцеса и супер герой тя разполага с доста голям арсенал от оръжия за борба със злодеите. Днес ще разгледаме някои от тях, но не ги пипайте – опасни са и не са за простосмъртни! И да, ще си поговорим малко и за Невидимия самолет. Добре дошли отново в нашата рубрика „Оръжия, екипировка и джаджи”!

Започваме с най-емблематичното оръжие на Wonder Woman: Ласото на истината (The Lasso of Truth).  Ласото принуждава всеки, който го докосне или бъде завързан с него, да каже истината.  То е направено от ръцете на самия бог Хефест от колана на Гея. Невъзможно е ласото да бъде скъсано, нарязано или унищожено по какъвто и да било начин (въпреки, че някой комикс писател може и да измисли начин, знае ли човек). Ласото също така може да променя дължанита си в зависимост от желанията на прителжателя си. Но освен да кара хората да изричат истината, то може и да възстановява забравени спомени, да хипнотизира, да премахва и създава илюзии и, най-вече, да защитава от магически атаки хората, които са в неговия обхват.  В някои от по-новите комикси Даяна може да се пренесе в съзнанието на пленения от ласото човек. Ефектите от ласото могат да бъдат много опасни за пленника, тъй като не всеки е способен да се изправи пред истината след като осъзнае какво е направил, за това и притежателят му  трябва да е опитен с боравенето му. По време на Златната Ера (Golden Age) ласото е можело да накара завързаният с него да изпълнява, каквото му бъде наредено от притежателя, като това важи и, ако Даяна е завързана с него.  Пак през  Златната и Сребърната ера ласото е било способно да променя дрехите на Даяна, но само ако дрехите са в еднаква честота с ласото. Това качество обаче е използвано по-рядко в модерните комикси.  Даяна е успявала и да създаде защитен огнен пръстен с ласото,  да накара бога на войната Арес да осъзнае истината и болката от жестоките си  действия над хората (като дори го докарва до сълзи) и също така да задържи в пълен плен едни от най-силните бойци, сред които Херкулес  и Супермен.

Следват небезизвестните гривни на Wonder Woman познати под имената  Bracelets of Submission и Bracelets of Victory. Гривните са абсолютно неразрушими, защото са създадени от останките на щита на Зевс в по-съвременните комикси, а в класическите са създадени от Афродита. Амазонките от Темискира носят гривните, за да не забравят времената, когато са били победени и поробени от Херкулес. Те дори продължават да ги носят и години след като спечелват свободата си като символ на отминалото робство.  В комбинация със супер рефлексите си Даяна може да използва гривните да отбива куршуми, хладни оръжия, удари и всякакъв друг вид атаки, като е успявла да отклони дори Омега лъчите на Дарксайд, което си е… уау! Даяна може да кръстоса гривните при атака от по-мощни оръжия (ракети например), експлозии или сблъсък с твърда повърхност като така гривните ще генерират  малък енергиен щит, който да я защити. В по-новите комикси Даяна се научава как да излъчва унищожителна атака под формата на светкавица от гривните, които пък имат това свойство поради връзката си със Зевс.  Този тип атака може да покоси дори самите богове, а и действа под вода (Аквамен да внимава). По време на Златната ера на комиксите, ако гривните бъдат допрени заедно от мъж, то тогава амазонката губи силите си, а ако бъдат махнати, амазонката изпада под неконтролируем гняв (важи за всяка амазонка от Темискира,).  В поредицата The New 52, където Даяна е дъщеря на Зевс, гривните служат за контрол на силите й – ако ги махне, Даяна отприщва пълната си сила, която обаче е трудна за контролиране и често застрашава всички, не само злодеите. За това тя рядко прибягва до свалянето им.

Кралска тиара – макар да изглежда като обикновено украшение, тиарата на Даяна всъщност е опасно, остро като бръснач оръжие. Тя може да бъде хвърляна срещу противник, след което ще се върне обратно в ръцете на Даяна, точно като бумеранг. Тя също така е магическа и може да нарани податливи на магия злодеи и герои като Супермен например. А благодарение на свръх силата си Даяна може да метне тиарата толкова силно, че да пререже почти всичко. Веднъж дори успява да пререже гърлото на Супермен по време на битка! Тиарата прави Даяна неуязвима към телепатични атаки и и позволява да се свързва телепатично с други хора.

Невидимия самолет – ех, не го видяхме във филма(че как да го видим, нали  е невидим), но пък не е късно да видим някаква негова версия в предстоящия „Justice League” (не, че има нужда, защото самолетът е абсурдна идея). Създаден по време на Златната ера, самолетът е служел като основно превозно средство на Даяна и през  Сребърната и Бронзовата  ера, тъй като до тогава тя все още не е имала способността да лети сама. Даяна е контролирала самолета телепатично и при повикване се появявал почти мигновено.  След като обаче летенето става част от способностите на Wonder Woman, самолетът бързо бива забравен до представянето на една нова версия. И докато самолетът от Златната ера е бил даден на Даяна от амазонските й сестри и е бил върхът на технологиите на Темиските, то по-модерната версия се появява, благодарение на извънземен диск, който Даяна получава. Този диск й е даден от Лансинарианците и позволява на амазонката да създаде невидима версия на всеки предмет или превозно средство, което визуализира чрез мислите си.  Много хора си мислят, че докато Даяна е в самолета, самата тя се вижда (само защото в комикса изглежда така), но всъщност сред качествата на самолета е да премине от прозрачна форма към пълна невидимост, като дори пилотът става невидим. Невидимият самолет може също така да създава изстрели от собствената си субстанция, но така намалява и материята си. Ако това се случи, самолетът бавно регенерира, но Даяна избягва да използва тази му атакуваща фнкция, освен в краен случай. За  този самолет може и отделна статия да се пише! 😉

Магически меч (или Мечът на Атина) – не го ползва толкова често, колкото си мислите, а и като цяло какъвто и да било меч се появява в арсенала й през по-модерните комикси и най-вече в The New 52. Meчът е къс и е с неизвестен произход, но естествено се предполага, че е амазонски. Изкован е от Хефест и е достатъчно остър, че да среже електроните на атом!  Даяна ползва меча основно срещу неуязвими врагове, защото се смята, че неуязвимостта не действа срещу магически предмети (както тиарата и Супермен, например). По-късно Хефест модифицира гривните на Даяна, така че тя да може да създава два къси меча от тях по време на битка. И тях ползва най-често в The New 52. Не е толкова магически, колкото звучи, май. 🙂 Това обаче не е мечът, наречен The God Killer (име, което ще чуете във филма). The God Killer е притежание на Deathstroke, но за това друг път!

Това е основният арсенал на Wonder Woman. Разбира се, Даяна е напълно умела в употребата на секири, копия, мечове, лък и стрели ,но рядко й се налага да прибягва до тях. Преди да завършим, ще погледнем набързо и няколко оръжия, които не са част от основните и повечето от тях вече не са канон, но тя ги ползва (или е позвала) при различни ситуации:

Сандалите на Хермес – те вече не са част от комикс канона,но е хубаво  да ги споменем. Даяна ги получава от Хермес, а чрез тях тя е могла да пътува между Темискира и външния свят за секунди. Носителят на сандалите получава способността да лети, както и по-голяма физическа сила. Даяна обаче не е била единственият им притежател.

Ръкавицитe на Атлас – тe всъщност са с формата на гривни и учеличават силата и издържливостта  на носителя си десетократно, но за сметка на това увеличава силата само на ръката, на която е сложена. Тоест, ако едната бъде свалена, съответната ръка ще остане по-слаба. Също така носителят трябва да е внимателен при употрбата им, иначе рискува да достигне до пълно умопомрачение и да излезе извън контрол, тъй като силата на ръкавицате е трудна за контролиране. Точно поради тази причина Wonder Woman избягва да ги ползва, освен ако не е крайно наложително. Използвала ги е за да победи Белият Магьосник (The White Magician) в демоничната му форма, както и срещу Doomsday.

В някои редки случаи, когато Даяна се изправя пред противник с огромна сила, тя облича церемониална златна бойна броня. Тя се състои от златни криле, ботуши, нагръдник и шлем с формата на орелска глава. Бронята е свръх-издържлива и защитава Даяна от експлозии, стрелба, електричество и повечето видове енергийни и физически атаки. Чрез нея амазонката може и да лети.

Е, сега вече наистина приключихме! Арсеналът на Даяна е богат и разнообразен и се надявам да ви е било интересно. Ако не сте чели предната статия от рубриката, можете да го направите ей тук!  😉

До скоро!