Кратко Представяне: Doom Patrol

Кратко Представяне: Doom Patrol

28/06/2020 0 By kiril dimanov

След страхотен и поне по мое мнение доста впечатляващ първи сезон „Doom Patrol“ се завръща с пълна сила за втори. Мисля, че тези продукции на DC са за предпочитане пред вече прекалено захаросаните и скучновати сериали на CW, но все пак всичко е въпрос на вкус. Но не за това ще си говорим днес. Вместо това съм решил на кратко да се запознаем с Doom Patrol от комиксите, като ще разгледаме и членовете на отряда, но само основните, които са главни герои и в сериала. Това, разбира се означава, че няма да споменавам Cyborg, който в комиксите никога не е бил част от този екип.

И така Doom Patrol е създаден през 1963та година от Арнолд Дрейк, Боб Хейни и Бруно Премяни. Първото си появяване Патрулът прави на страниците на „My Greatest Adventure” #80. Tази комикс поредица е била антология, която от DC започват да подтогвят за супер геройски комикс. Тъй като Патрулът вече е набрал популярност по това време, логичният ход е „My Greatest Adventure” да бъде прекръстен на „The Doom Patrol”, което се случва в брой 86, но поредицата приключва с брой 121. След това започват няколко различни поредици за Doom Patrol, а екипът се сдобива с прякора „The World’s Strangest Heroes”, тъй като се състои от необичайни и нетипични герои-чудаци. Това като цяло прави екипа различен, тъй като по това време не е имало нещо подобно на комикс страниците. През годините е имало версии на Патрула с различни членове, но както казах тук ще разгледаме класическата версия, тъй като тя е най-легендарна и неслучайно същите членове са героите и в сериала.

Произходът на Патрула ни е разкрит още с дебюта им в „My Greatest Adventure” #80. В началото на историята виждаме Найлс „The Chief” Колдър да събира и говори на трима души, като има казва че всеки от тях е преживял нещо, което ги е превърнало в изгнаници от обществото, но далеч не са единствените, които са имали лош късмет. Найлс им казва, че той пък е прикован за инвалидната си количка, но вместо да се предаде и отчае е изполвал интелекта си да овладее всички познати научни сфери и да се превърне в гений. Но тъй като светът е пълен с всякакви злини и катастрофи, които Найлс не може да спре без физичекса намеса, той се нуждае от помоща на тези трима души. Въпреки вдъхновяващите думи обаче, тримата все още не са склонни да се включат в приключението.

От тук нататък историята започва да ни разкрива тримата, като показва и „origin”-a им един по един започвайки с Рита Фар. Рита е била известна холивудска актриса и плувец на олимпийско ниво. Именно заради това тя настоява да изпълни сама каскадата в един от филмите си, като за целта трябва да плува по-бързо от истински крокодил в сцената. Е, Рита успява да надплува крокодила, но попада в силно течение на реката и пада по водопад. Рита оцелява падането, но на мясото, където пада има дупки в земята, от които се носят мистериозни изпарения. Вдишването им дава на Рита способността да се смалява и уголемява, като първоначално това се случва без нейн контрол. Това принуждава Рита да прекрати кариерата си на актриса. След време, обаче тя се научава да контролира способността си и така се ражда Elasti- Girl!

Следва историята на Лари Трейнър, бивш тест пилот от Американските Военно-въздушни сили. Един съдбовен ден Лари тества екпериментален ракетен самолет, който лети по-бързо и по-високо от всичко изобретено до тогава. Но по средата на полета жироскопът се поврежда и Лари губи контрол. Така той е принуден с часове да лети из космоса, докато накрая се разбива. Лари оцелява катастрофата, но спасителният самолет, който пристига на помощ е само с един спуснат колесник и също ще се разбие. Лари се опитва да предотврати това и тогава странен енергиен двойник излиза от тялото му и спасява пилотите. Оказва се, че поради дългият полет из космоса, Лари може да напуска тялото си под формата на този черен силует създаден от чиста енергия. Форма, която Лари Трейнър нарича The Negative Man! Тялото му обаче излъчва и радиация и за да не вреди на хората около себе си Лари трябва да увива тялото си в специални превръзки.

Последен е разказът на Клиф Стийл или Robot Man. Клиф е бил състезател, вечно търсещ все по-голяма тръпка. Един ден, по време на състезание с коли в Европа, колата на Клиф се подхлъзва на разлято масло точно при убийствен завой, който го вкарва в болница борещ се за живота си. Докторите казват, че тялото му не може да бъде спасено, но мозъкът му е наред. Един от докторите познава опитен хирург, който може да спаси мозъка на Клиф. И така мозъкът му е сложен в роботско тяло, което пък е раждането на Robot Man. Макар, че животът му е спасен, Клиф не е щастлив и се чуства като изгнаник, тъй като колегите му състезатели(в различни видове спортове, тъй като в оригиналните комикси Клиф не е само състезател с коли) отказват да мерят сили с него тъй като смятат, че новото роботско тяло му дава предимство. След края на историята на Клиф, Найлс Колдър му разкрива, че той е бил хирурга спасил мозъка и живота му. С това Найлс печели уважението и доверието на тримата и им показва щаба, от който ще работят за да се борят със злото. Първата им мисия е срещу злодея Генерал Immortus, победата им е отразена във вестниците и героите се сдобиват с името „The Doom Patrol”! Самият Генерал Immortus пък е злодей и член на Brotherhood of Evil, гпупа злодеи, коитоса най-големият враг на Патрула.

Тук е време да спомена, че ако ви се струва, че между Патрула и Х-Мен има доста общи неща, грешката не е у вас, така си е. И двата екипа имат за членове отвърлени от обществото хора, водачите им са гении в инвалидни колички, враговете на Патрула са The Brotherhood of Evil, a на Х-Мен The Brotherhood of Evil Mutants, едните са наречени The Worlds Strangest Heroes, другите- The Strangest Super Heroes of All. Приликите са толкова много, че доста хора смятат, че Стан Лий е „чопнал“ идеята от Патрула за своите Х-Мен. Факт е, че Патрула се появява три месеца преди Х-Мен, така че те са си първи, но другото според мен не е от значение- важното е, че имаме два страхотни екипа в комиксите.

Връщаме се в класическата история, защото любопитното там е, че поради спадащ интересн към поредицата шалтера е дръпнат и в брой 121 екипът загива геройски спасявайки малкото рибарско селце Кодсвил и жителите му. Поредицата се съживява през 1977ма, с нови членове. Любопитен факт е, че Клиф Стийл е единственият член на Патрула, който винаги е част от него във всяка версия. Сред новите членове е и Crazy Джейн, която е и в сериала. В комисите обаче тя се поява чак през 1989та, когато Грант Морисън поема поредицата и смея да твърдя, че даже я прави по шантава и уникална от преди. Всъщност доста от случките и персонажите, които виждаме в сериала идват именно от работа на Морисън върху комикса.

Докато говорим за членовете няма как да не отблежа и друг любопитен факт- Beast Boy, когото повечето хора свързват с Teen Titans се появява за пръв път като член на Патрула в брой 99 от 1965та година. Именно заради това, в сериала на DC “Titans”, Beast Boy e член първо на Патрула.

Обратно към поредицата на Грант Морисън, която силно ви препоръчвам да прочетета ако не ви се занимава с класическите комикси. Тук има един важен момент, който Морисън променя от оргинала- вместо членовета на Патрула да се сдобиват със силите поради случайно злополуки, тук Найлс Колдър всъщност е органзирал всичко да се случи така и то с абсолютно недоблестни мотиви. Четете и ще разберете 🙂

Достигаме и до силите и способностите на членовете на Doom Patrol: Robot Man притежава свръх човешка сила и бързина и издържливост, благодарение на кибернетичното си тяло. А то е снабдено и с нагреватели на ръцете способни да стопят почти всичко. Robot Man има и много други способности, които обаче зависят от модела тяло, което мозъкът му ползва в даден момент, като например оръжейни системи.

Negative Man- излизащият от него Negative Spirit може да лети, да преминава през стени, предмети и т.н. и дори може да предизвиква малки експлозии при контакт с положителна енергия. Когато духът е извън тялото Лари не изпада в безсъзнание, но е доста по-слаб, а пък в класическите комикси духът може да излиза за не повече от 60 секунди.

Elasti Girls(по-късно Elasti Woman)- Рита може да разтяга всяка част от тялото си, подобно на Plastic Man и Elongated Man. Тя може и да прави тялото си огромно, увеличайваки силата и масата ми, а може и да се смали също като Ant Man например.

Crazy Jane- тя има 64 различни личности в главата си, всяка от тях със свой супер сили. Ценна придобивка за екипа, без съмнение.

Найлс Колдър- The Chief- гений по абсолютно всяка материя и създател на екипа. Май няма какво повече да се каже за него. 🙂

И за финал, ето и други екрани появявания на Патрула. Можете да ги видите в пети сезона на анимационния сериал „Teen Titans” в епизода от 2 части „Homecoming“. Екипът там се състои от Клиф, Рита, Лари и Менто, който даже е в ролята на техен лидер.

Следва епизода „The Last Patrol” от анимационния сериал „Batman: The Brave and The Bold”. Тук ще видите класическия Патрол с Лари, Клиф, Рита и Найлс, както и много от тяхните класически злодеи.

Doom Patrol се появяват и в три от епизодите на DC Nation Shorts, oтново в класическия си вариант. Това са телевизионните им появявания, които да заслужават внимание, другите са кратки „cameo”-та, които не си струват. За сериала ще си поговорим отделно във видео ревю, когато завърши втори сезон, така че тръпнете в очакване Супер Герои! 😉