Кратко представяне: Black Manta

Кратко представяне: Black Manta

16/12/2018 0 By kiril dimanov

И така, Супер герои, след като  в предната статия научихме 9 интересни  факта за Аквамен, днес е време да се запознаем на кратко с един от най-известните му злодеи- Black Manta. Той ще направи дебюта си на голям  екран в предстоящия филм, но тук ще проследим историята му  в комиксите, както и появявания на малкия екран.

Както  винаги  се случва с персонажите, през годините техните истории се променят, рибуутват или направо пренаписват,  за това тук ще следвам само някои по важни моменти от живота на Black  Manta,  за да добиете представа кой е той и на какво  е способен, без да се впускаме в излишни водовъртежи от информация.

Black Manta e създаден от Боб Хейни и Ник Карди,  а комикс дебютът му е в “Aquaman #35” от 1967ма година. Истинското му  име е Дейвид Хайд- бесмилостен наемник, убиец и търсач на съкровища. По време на първото си появяване в “Aquaman #35”, Black Manta няма ясно замислен „origin”, това се случва доста по-късно.  Тук за пръв път го  виждаме, когато специалната му подводница заплашително  се спуска към Атлантида. Аквамен отива за да изследва подводницата, но е заловен от мощния и  биомагнит, след, което  е атакуван от Manta Men- слугите на Black Manta.

Докато героят ни  се занимава с тях, Black Manta прикрепя огромна помпа от подводницата си към защитния купол на Атлантида и разпръсква смъртоносен химикал из целия подводен град.  На жителите не им остава нищо друго, освен да започнат незабавната си евакуация. За щастие, Аквамен успява да пристигне навреме и  да помогне с изпомпването на замърсената вода от града. Това обаче не е достатъчно, тъй като така атлантите остават без вода и ще умрат като риби на сухо. За да предотврати и това, Аквамен с помоща на патрньора си Аквалад и верния си  учител и съветник Вулко дава на жителите на Атлантида специален серум  на име Проект Х. Благодарение на него,  те могат да дишат извън водата и да оцелеят на сушата поне известно  време.

Докато  всичко това се случва, Black Manta успява да отвлече и бебето на Аквамен, с намерението да до  държи за заложник на борда на подводницата си. В замяна на свободата на бебето, Black Manta иска пълна капитулация от Аквамен. Героят ни решава да се предаде за да не рискува живота на невръстния си  син. Но преди  да го направи, дете му  е спасено от брат му Орм, известен още като Ocean Master. Да, той по принцип е злодей, но тук Орм има амнезия поради предишни събития и съответно се държи като  добър брат. Ocean Master използва собствения си кораб  за да се справи с Black Manta. По  време на битката и  двата кораба са тежко повредени, но това дава така необходимия шанс на Аквамен  да се изправи пред новопоявилия се враг. Брат му отново се притичва(приплува?!?) на помощ и героят ни успява да спаси синът си и да го отведе на безопасно  място. Историята не е кой знае какво, но пък си е по стандартите за 60те, а и все пак  си  бележи началото на едно вечно подводно съперничество.

 

Black Manta се завръща по-късно на страниците на „Adventure Comics” Vol.1 #452 за много по велика конфронтация с Краля на Атлантида.  Имено тук, мистериозният злодей, твърдо решен да завладее морските дълбини разкрива истинската си самолинчност и мотивите си.  Black Manta залавя Аквамен и Аквалад и разкрива, че не е просто  човек от сушата, който иска да владее океана, а че иска да го превърне в дом за народа си. След което сваля огромния си шлем  за да покаже, че под него е чернокож. Да, Black Manta иска да завладее окена за да го превърне в дом на чернокожите си  събратя. Това се случва през 1977ма година, така че не се изненадвайте.  Така злодеят показва и защо е решил  да се кръсти Black Manta.Важно е и  да отблежа, че тук все още не знаем истинското му име и подробности  за миналото му. Black Manta признава, че не е мотивиран от расизъм, борба с предрасъдъците или дори желание за богатства, а от желанието да даде на хората си място, където  те да бъдат господари. Излиза си, че Black Manta е злодей-борец за човешки права. Малко след тези разкрития, същият този борец за човешки права най-безмилостно убива малкия син на Аквамен, посявайки у героя ни вечна жажда за мъст. За капак Мера, съпругата на Аквамен го напуска, защото го обвинява за смъртта на сина им и героят ни започва да преследва злодея, което води до  една от най-известните им битки. Заслепен от омраза, Аквамен смазва Black Manta, който едва се измъква жив. И всичко  това се случва на борда на подводницата му.

Кога, обаче научаваме повече за самия “origin” на Black Manta? Ами тази част от историята на персонажа е префасонирана на няколко пъти. През 90те, в брой 6ти на “Aquaman” виждаме първата версия за миналото на Black Manta. Tук, чрез спомени от миналото той ни разказва как като малко момче от Мериленд, винаги е ходил  да си играе край водите на тамошното пристанище. Но един ден точно там го отвличат моряци и го приуждават да работи на корабчето им. Минават дни, в които момчето  не получава храна и вода, а дори и е намекнато, че става жертва както на физическо, така и на сексуално  насилие. Опите на комиксите през 90те да са много „dark”, какво да ви  кажа. Един ден, докато  търка палубата, момчето  забелязва може би  единствената надежда за спасението  си- Аквамен, който плува заедно  с няколко делфина. Героят ни обаче не чува виковете за помощ на момчето. Тогава то осъзнава, че ще трябва да се спаси само и в момент на лудост и ярост убива похитителите си.  Така малкото момче се научава да убива това, което мрази. И тъй като не получава помощ от морето както и  сам  се изразява, момчето  се заклева да го унищожи заедно с владетеля му, Аквамен.

Следващата версия получаваме години по-късно в “Aquaman” Vol.6 #8 от 2003та, където детството на злодея е доста по-различно.  Като  дете тук виждаме, че Black Manta е бил аутист и сирак, който на всичко от горе е затворен  в Аркам. Момчето чувства съкрушителна болка от докосването на чаршафите и одеалата(усещане предизвикано от аутизмът му) и крещи неконтролируемо, всеки път щом служителите на Аркам  се опитат да го завият. Те откриват, че момчето  се чувства спокойно и блажено, когато  седи  в студена вода. Въпреки това, понеже повечето  служетели  в Аркам са ужасни хора, решението  за тях е да го  държат завързан за леглото му през повечето  време. Тогава, единствените моменти, в които момчето усеща комфорт е докато  гледа Аквамен по телевизията. След време от Аркам започват да прилагат експериментални лечения върху момчето.Един от тях се оказва успешен и го излекува от аутизма, но пък за сметка на това го прави твърде кръвожаден- момчето убива един от лекарите със спринцовка в окото и после се измъква от Аркам. Така, години по-късно вече порасналото момче на име Дейвид Хайд(тук името му е разкрито  за пръв път) се превръща в смъртоносния  Black Manta, като сам изобретява костюма си и гигантския си шлем с огромни очи, способни да излъчват оптични изстрели. А след като Black Manta много обича студената моркса вода и насилието, не закъснява и първата му конфронтация с Аквамен.

Сега е време да разгледаме и версията му от поредицата „The New 52” от 2011та, като този “origin”, според мен е най-добре замисления.  Тук Black Manta е наемник и търсач на съкровища, който  работи  на кораба на баща си. Той е капитана, а пък Black Manta е водолаза. Доктор Шин, морски биолог и добър приятел на бащата на Аквамен наема Black Manta да вземе кръвна проба от Артър Къри/Аквамен. Причината за това е, че Шин е бил ментор на Артър, когато  е бил малко момче, след като  баща му Томас Къри открива силите му.  Шин е вманиачен в идеята да докаже съществуването на Атлантида и смята,че кръвната проба ще докаже атлантското потекло на Артър. Нещата обаче не минават гладко и бащата на Артър умира от инфаркт, докато  се опитва да защити сина си.

Жаден  за мъст, Артър намира Black Manta на кораба на баща му, по време на мрачна и буреносна нощ и го удушава с една ръка. Оказва, че Артър всъщност е убил не Black Manta, а баща му по погрешка. Заради това, Black Manta изоставя търсенето на съкровища и се заклева да отмъсти на Аквамен. Да не забравяме обаче, че той също е виновен  за смъртта на бащата на Артър, което  завинаги вкопчва двамата в кръговрат на отмъщението.

А сега нека обърнем внимание на способностите и уменията на Black Manta. Той  е оборудван с огромен арсенал от оръжия и превозни  средства, като повечето от тях са изобретени от самия него. Най-популярната част от оборудването му е костюмът, с който може да се гмурка дълбоко под морето и  да оцелява в тази  тежка среда. Костюмът го  защитава от студа и налягането  на морските дълбини, напълно брониран  е и също  така увеличава силата и издържливостта му до  свръхчовешко ниво. Да не забравяме и шлема , снабден с огромните червени очи, които имат инфрачервено зрение, както и вече споменатия оптичен изстрел, способен  да убива мета-хора. Но това не е всичко- Black Manta има скрити остриета при  предмишниците си, които също могат да срежат всеки  мета-човек. Въобще, костюмът му е като  швейцарски нож.

А сега идва любимата ми част в тези представяния- версиите на екран. При Black Manta появявания на малкия екран не лиспват.  Първото му е в анимационият сериал от 1967ма година „The Superman/Aquaman Hour of Adventure”, в епизода Menace of the Black Manta„, след което има появявания в още няколко епизода от поредицата. Следват появания в следващите анимациони сериали на име „The All-New Superfriends Hour”  и „Challenge of the Superfriends”, като във втория Black Manta е член на Legion of Doom-групата от основни злодеи във всеки епизод, макар той  не винаги  да има главна роля там. Във всяко едно от тези появявания той си е просто  познатия злодей, не се показва нищо повече за него.

Следващата анимационна поява е в  „Justice League Unlimited” ot 2004та, където обаче Black Manta е прекръстен  на Devil Ray. Причината за това е, че правата за персонажа са били недостъпни  за екипа на анимациония сериал, тъй като по същото време се е подготвял сериал  за Аквамен с идеята Black Manta да бъде основен злодей  там. Е, този  сериал не го докарва до повече от лош политен епизод. Просто приемете, че Devil Ray, когото виждате в епизодите „To Another Shore“ и „Dead Reckoning“ си се казва Black Manta и гледайте спокойно. Това все пак е той, просто  със сменено име, друго не е променено. Единствената разлика е, че тук Black Manta/Devil Ray е член на групата водена от Gorilla Grodd на име Secret Society.

 

Следват няколко появи в анимациония сериал “Batman: The Brave and The Bold”като най-значимата е в епизода „Evil Undet the Sea!“, където Black Manta е нает от брата на Аквамен за да го убие. Black Manta, обаче работи по свой план през цялото време, предава и затваря работодателя си и се опитва за унищожи  Атлантида с устройство създаващо трусове. Батман и Аквамен го спират, разбира се. Останалите появи са в „Enter the Outsiders!“, „Game Over for Owlman“, „Night of the Huntress”, „Mayhem of the Music Meister“, „Bold Beginnings“, но  са доста незначителни.

Виждаме го и в епизод от сериала „Smallville”, където го наричат просто Manta. Името на епизода е „Prophecy“ и в него злодея Toyman възлага на Black Manta…простете, Manta да убие Аквамен.

Безспорно, обаче най-добрите му появявания на малък екран  са в чудесния анимационен сериал “Yong Justice”, където той е по-зъл, гениален и пресметлив от всякога, а за капак се оказва баща на Аквалад, партньора на Аквамен. Задължително  да се гледа, ако по някаква неясна причина не сте го  гледали.

Има, разбира се още малки появявания в анимирани филми и сериали, но нищо по забележимо, така, че няма нужда да продължаваме чак толкова на дълбоко.

Ще завършим с това, което  знаем за момента за версията му, която ще видим на голям  екран в предстоящия „Аквамен”. Там ролята на Black Manta е изиграна от Yahya Abdul-Mateen II. Тук истинското му  име е Дейвид Кейн, а не Дейвид Хайд и отново е безскрупулен и безмилостен търсач на съкровища и наемник, който обича да създава смъртоносни оръжия. Тук Дейвид се превръща в Black Manta за да си отмъсти на Актър Къри/Аквамен, който е виновен за смъртта на баща му. В костюмът му има Атлантска технология дадена му от Орм, братът на Артър. Всичко това си  е известно така, че не са спойлери за филма 🙂

Е, толкова за големия враг на Аквамен. Както винаги се надявам да ви е било интересно и ще се видим в киносалоните за „ Аквамен”. Плувайте внимателно! 😉