Кратко представяне: Cheetah

Кратко представяне: Cheetah

19/02/2021 0 By kiril dimanov

Привет, Супер герои! Време е отново да се гмурнем в нашата рубрика „Кратко представяне“, като днес съм решил да обърна внимание на Cheetah(Гепарда)- една от най-известните противнички на Wonder Woman. Причината за това е, че изобщо, ама изобщо не съм доволен от представената и филмова версия в „Жената-Чудо 1984“ и съм решил да отдам значимото на Барбара Анн Минерва, която в комиксите е доста по-добре изградена. Започваме!

За начало е важно да спомена, че до момента в комиксите под името Cheetah са се подвизавали цели четири персонажа: Присила Рич(от Златната и Сребърната ера на комиксите), Дебора Домейн(от бронзовата ера), познатата на повечето Барбара Анн Минерва(поема ролята след промените от Crisis on Infinite earths) и Себастиян Белестерос(поема ролята за кратко през 2001ва и да, мъж е). За да не се отвличаме чак толкова надалеч, ще спомена по- накратко за Присила, Дебора и Себастиян(за него колкото по-малко, толкова по-добре), а основен фокус ще е Барбара.

И така, първата Cheetah Присила Рич се появява в „Wonder Woman #6” от 1943та и е създадена от Уилям Молтън Марстън и Хари Джордж Питър. Присила страда от раздвоение на личността и изострен комплекс за малоценност, въпреки че е аристократ. По време на благотворително събитие Присила е засенчена от Wonder Woman. Тя се опитва да убие Даяна по време на изпълнението на опасна каскада, като я връзва със собственото и ласо. По-късно, оставайки сама в апартамента си и отдавайки се на гнева си, Присила вижда отражението си в огледалото- отражение, облечено в костюм на гепард. То и проговаря, като и казва да вземе гепардовия си килим, да го направи на костюм и да се превърне в злодей, който да накаже Даяна. И така се ражда първата Cheetah.

През 1980та година, на страниците на „Wonder Woman #274” се появява следващата Cheetah, a имено Дебора Домейн ,създадена от Джери Конуей и Хосе Делбо. Дебора е племенница на Присила и идва да я посети на смъртния и одър. Точно тогава по случайност Дебора разкрива тайната на леля си, но е отвлечена от злодея Кобра, който и промива мозъка и така я превръща в новата Cheetah. С двете няма нещо по-интересно, което да споменем освен факта, че Присила и Дебова не притежават супер сили.

Така достигаме до най-известната Cheetah- Барбара Анн Минерва, която е създадена през 1987ма година от Лен Уийн и Джордж Перез. Първата си поява Барбара прави в „Wonder Woman vol.2 #7”. Барбава е британски археолог и винаги е готова на всичко за да се добере до желаните артефакти.

В един момент тя решава, че иска да добави ласото на Даяна към колекцията си от исторически артефакти. Очевидно това няма как да стане, така че Барбара решава да измами Wonder Woman, така че тя сама да и даде ласото си. За целта тя казва на Дияна,че притежава древния златен колан на Гея, направен от същия материал като ласото. Даяна се съгласява двете да се срещнат и дори донася ласото със себе си и позволява на Барбара да го подържи. Естествено тогава опитите на Барбара да излъже се провалят и тя веднага си признава, че няма никаъв златен колан и захвърля ласото. Даяна си го прибира ядосана и разочарована от предателството на археоложката и излита от апартамента й. Но нещата не приключват просто така.

По-късно същата вечер, помощникът на Барбара, африкански жрец на име Чума, когото тя спасява, решава да изпълни мистичен ритуал, който ще я дари със силите необходими за да отнеме Ласото на истината от Даяна. Накратко, Чума прави магическа отваря, която превръща Барбара в жена-гепард и я дарява със сила, скорост и ловкост, с които да се изправи пред Wonder Woman. Cheetah почти успява да победи Даяна, но е спасена от приятелката си Джулия, която прострелва Минерва и я принуждава да избяга. Така приключваме с класическия “origin” на Барбара Минерва. Време да погледнем и модерната версия от поредицата „The New 52”.

В тази версия Барбара Минерва е престъпник и често променя името си използвайки различни псевдоними, два от които са Присила Рич и Дебора Домейн. Така получаваме леко „намигване“ към първите версии на Cheetah. Барбара работи в Пентагона водейки каталог с артефакти, които армията притежава. Един от тях е древен цереминиален нож, от който Барбара се порязва, а магията му я превръща в Cheetah. По-късно обаче разбираме, че истината е друга. Като дете Барбара е израстнала в тайна секта, посветена на лова. Тя е принудена да гони и убие собствения си брат като плячка и го убива със стрела в гърба.

След това лидера на сектата и заповядва да намери ножа Godslayer. Изпълнявайки и тази задача Барбара научава от лидера, че е избрана за аватар на тяхната Богиня на лова. Единствения начин това да стане е като Барбара убие смъртната си страна, което уж са думи лично на богинята. Минерва се пробожда в сърцето и се превръща е Cheetah. Шантаво, а?

По настоящем, актуалната версия на Барбара Минерва е от DC Rebirth, като тук отново историята и се изменя. Като дете Барбара започва да се увлича по гръцката митология, особено амазонките. Баща й обаче счита това само като опит от нейна страна да се самоизолира заради смъртта на майка й и я учи, че светът е жесток и нечестен.

Навършвайки 26 години, Барбара става археолог и овладява седем чужди езика. Тя продължава да вярва, че амазонките съществуват и макар колегите и да и се подиграват продължава с проучванията си. Така Барбара намира древна гробница на една от амазонските кралици, но започва мощна буря, която я разрушава. Барбара едва успява да се измъкне навреме и по-късно отчаяна се озовава в бар, където среща мъж на име Виктор Юковик, който открадва записките и докато тя припада от изпития алкохол. Барбара обаче го проследява чак до Тунис и намира трупа му, върху който има мистериозен знак. Археоложката поема по нов маршрут към амазонките само за да попадне на безлюден остров в Черно море.

Обезкуражена от поредния провал, Барбара започва да преподава археология в университет. По това време Wonder Woman се появява за пръв път в Америка. Барбара е наета като преводач за уникалния диалект, на който Даяна говори. Двете бързо завързват добро приятелство. Скоро след това Барбара е наета от Вероника Кейл за експедиция до Африка, където да открият повече за древния бог Урцкартага. Даяна дава на Барбара GPS, който да излъчи сигнал до нея в случай, че археоложката има нужда от помоща и. Без обаче двете да знаят, Вероника Кейл деактивира GPS-а, която също така организира различни събития по света, които да държат Wonder Woman заета.

В Африка, Барбара бързо намира пещерата на древния бог, а вътре се натъква и на самия Урцкартага. От векове той е боготворен от жени, които усещат привличане към него, като неверните му биват прокълнати, а другите наградени. Тъй като Урцкартага винаги е в търсене на невеста, последователите му започват ритуал за да подготвят Барбара да стане новата му жена. За нещастие се оказва, че Барбара не е девствена, което автоматично я прави невярна към него и тя бива прокълната. Барбара се превръща в звяр, жена-гепард, която страда от безкрайна жажда за човешка плът.

Даяна най-сетне пристига при нея и с ужас открива трансформираната си в Cheetah приятелка. Обвинявайки я, че я е изоставила и предала, гневната Cheetah се обръща срещу приятелката си и се превръща в най-големия и враг. С времето тя дори започва да губи спомените си от живота си като Барбара и звярът надделява над човешката и част напълно.

И колкото и да не ми се иска, ето няколко думи и за мъжкия Cheetah, Себастиян Белестерос създаден от Фил Хименез и Джо Кели. Себастиян е аржентински бизнесмен, който търси древния бог Урцкартага с цел да се превърне в нов вариянт на Cheetah. Той убеждава божеството, че мъжка версия ще се справи по-добре от предшествениците си и получава силите на Барбара, която пък в резултат губи своите. Себастиян обаче не е особено впечатляваща версия и се задържа доста за кратко в комиксите, като биват изтрит от вселената на DC след рибуута през 2011та, заедно с Присила Рич и Дебора Домейн, оставяйки Барбара Анн Минерва единствената версия.

Идва ред на силите и уменията на Cheetah. Както вече споменах Присила и Дебора нямат специални сили. Барбара и Себастиян имат почти еднакив сили, базирани на магия. Като Cheetah Барбара притежава супер сила, която я прави силна колкото и Wonder Woman. Физическата и издържливост е достатъчно силна за да издържи ударите на Даяна и дори Супермен. Парадоксално обаче това не я защитава от куршуми и прободни рани. Барбара разбира се притежава и котешка ловкост и бързина, като тя е едно от най-бързите същества във вселената на DC. В тяхна официална класация Cheetah e поставена на шесто място сред най-бързите им персонажи!Това я прави по-бърза от Wonder Woman, Шазам, Kid-Flash и Godspeed! Барбара има и изострени сетива и смъртоносно остри нокти и зъби, с които може да пререже или прехапе през почти всичко, дори плътта на мета-хора. Барбара е и добра в ръкопашния бой, а опашката и пък е достатъчно силна да събори цяло дърво!

И за завършек, по традиция ще погледнем към някои по-запомнящи се появявания на версии на Cheetah на малкия и големия екран. Има доста,така че ще спомена само някои по-значими и отличаващи се.

Присила Рич се появява в анимационния сериал „Challenge of the Super Friends”,където е член на The Legion of Doom. По значим епизод с нейно участие е „“The Secret Origins of the Super Friends“, където злодеите се опитват да елиминират Супермен, Зеления Фенер и Wonder Woman още преди да са станали герои като пътуват в миналото. Присила участва в амазонските игри за избор на нова Wonder Woman, където чрез измама побеждава Даяна и печели титлата, което изтрива Даяна от времевата линия.

В анимационния сериал „Batman the Brave and the Bold” се появява версия на Cheetah, която е амалгама между Присила Рич и Барбара Минерва. В епизода се казва, че това е Барбара и че е получила силите си от Урцкартага, но по външен вид и костюм тя изглежда като Присила. Има цялостна роля в епизода „Triumvirate of Terror“ и малко появяване в „Mitefall!”

Версия на Барбара Анн Минерва се появява в чудесния анимационен сериал „Justice League” в епизода „Injustice for All” , както и в „Kid Stuff“ , който е от „Justice league Unlimited”. Тази версия на Барбара е бивш учен, работила по важни генетични изследвания. След като тя остава без средства и обекти за тестове, Барбара се самоподлага на изследванията си и мутира в хибрид жена-гепард. Така тя е отритната от научното общество и обявена за изрод от останалите хора, което я кара да се превърне в престъпник.

И от тук нататък следват малки появи на Cheetah в пълнометражните анимационни филми на DC, като това е предимно Барбара Минерва. Ще спомена само някои от тях, тъй като са все малки роли, но си заслужава да погледнете: „Wonder Woman” от 2009та, където Барбара с епоявява накрая; „Superman/Batman: Public Enemies”; “Justice League Doom”(тук поради някаква причина Барбара е австралийка), както и още, но наистина кратки роли.

Що се отнася до филмовата версия на Cheetah в „Wonder Woman 1984”…нямам топли чувства към нея, въпреки, че Кристен Уиг си изигра чудесно всичко. Просто това, което и бе дадено да изиграе за мен няма нищо общо с Барбара, а цялото набързо протекло сприятеляване, прерастнало в омраза ми напомня по жалък начин Електро(Джейми Фокс) и Спайдърмен(Андрю Гарфийлд) от „Amazing Spider-man 2”…и още няколко подобни изцепки. Според мен щеше да се получи по- добре ако им бяха оставили повече време или ако тя бе основния злодей. Има детайли взети от версията на Cheetah от DC Rebirth, но съвсем малки и недообработени.

Време е да приключвам, така че както винаги се надявам, че ви е било интересно. Предстоят още, а и не се срамувайте да изкажете вашите желания за персонажи в „Кратко представяне“! До скоро!