Кратко представяне:Black mask/Роман Сайонис

Кратко представяне:Black mask/Роман Сайонис

15/02/2020 0 By kiril dimanov

Black Mask/Роман Сайонис е злодей, който бързо може да събуди интереса на човек. Без значение дали  сте се срещнали с него за пръв път в комиксите, видео игрите от сериите Аркам или дори от някое от анимационните му появявания, сърцето ви  ще бъде грабнато от Роман…а той може и направо  да ви го изстръгне. За жалост, ако сте го видяли за пръв път като главния злодей в бозата на име „Хищни птици и фантастичната еманципация на Харли Куин” или „Харли Куин:Хищни птици” както бе прекръстен този провал, няма да видите почти нищо от богатството  на персонажа.  За това днес в „Кратко представяне” смятам да поставя Роман Сайонис под светлината на прожекторите и да му отдам дължимото, тъй като филмът не успя.

И така, Black Mask, създаден от Дъг Монч и Том Мандрейк се появява за пръв път на страниците на   Batman #386 през 1985та година. Роман е брутален и безмилостен мафиотски бос, създател и водач на “False Face Society”, който просто обожава да измъчва жертвите си по възможно най-жестоките и садистични начини. Продължавайте да четете ако искате да ви побият тръпки!

„Origin”-a на Black Mask е показан веднага с първото му появяване в гореспоменатия комикс. Всичко започва още с раждането на Роман, когато докторът, който го изражда го изпуска. Но не заради това той става садистичния злодей, когото познаваме. Единственото, което  се случва след изпускането е, че от тогава на сетне хората винаги  виждат в очите на Роман един вид празнота. Родителите му обаче решават да не съдят доктора, тъй като  те всъщност са богата и  известна фамилия от висшето общество в Готъм и не желаят името им да бъде замесвано в съдебни случаи. Собственици на козметичната компания „Джанъс Козметикс”, родителите на Роман са типичните богати  сноби, които се интересуват единствено от външния си вид и социален статут и детето им изобщо не е приоритет. Как после да не стане супер злодей?

През детството си Роман вижда как родителите му носят метафорчни маски на любезност, само и само  да запазват доброто си име и положение, като така и на него  често му  се налага да прави  същото.Интересен факт е, че семейство Сайонис разбира се познава и  семейство Уейн, като малкия Брус и Роман понякога си играят заедно. Но всичко това е само за да могат Сайонис да се увъртат около другите богати и известни  семейства от висшето общество.

Когато Роман е 12 годишен отива на първото си къмпинг пътуване, но не от онези където се седи в палатка в гората. Къмпинг пътуването  е в луксозно имение в провинцията. Имено тогава Роман се вманиячава в колекционирането на разлчини  видове маски, произхода и  значението им. Докато  се разходжа из гората момчето среща сладка малка миеща мечка, която по негови  думи трябва вечно  да носи макса, тъй като окраската на лицето и му напомня това. Така Роман вижда себе си в животинчето и се опитва да го погали. Миещото мече го ухапва и предизвиква халюцинации у Роман понеже има бяс. Поне този път богатите му родители викат веднага най-добрите лекари за да го излекуват.

На 21на Роман започва работа в бащината компания „Джанъс Козметикс”,започвайки от дъното, но в последствие достига до поста на вице президент. Малко  след това младежът се влюбва в младата Сърси-модел, която се явява на прослушване в компанията. Естествено, родителите  му  са против тази  връзка, тъй като Сърси не е от висшата класа и я уволняват, като  казват на Роман да си  я избие от главата. И тук вече каруцата се обръща. Роман на пръв поглед не се ядосва и приема решението им, но в действителност тази  реакция е просто поредната „маска”, каквато  той носи още от дете.

  Истинските намерения на Роман всъщност веднага стават ясни-малко след случката той убива родителите си като запалва къщата им и те загиват в пожара. Така той наследява компанията им и дори преустройва офисите им. Един от тези  офиси, Роман ползва за да държи всичките различни маски, които  е колекционирал от цял свят през годините. Тази му мания се проявява и в работата му, тъй като  Роман решава компанията да произведе грим ,който вместо  да прикрива лицето, но  да не се вижда да е абсолютно видим и на фокус. Новата идея е демонстрирана върху лицето на Сърси, но изглежда като боя за лице на футболни фенове или рок група, тоест не е нещо, което човек би използвал в ежедневието. Бордът на директорите на компанията отхвърлят неуспешната идея, но Роман не спира до тук.

Следващият му опит за успех  е нов водоустойчив грим, разработван от служител на компанията. За жалост, Роман избързва да пусне грима за продан преди той да бъде напълно тестван за странични ефекти. А такива се оказва, че има и то какви- гримът причинява на дамите ужасни обриви, които обелват лицата им и ги обезобразяват ужасно! В следствие на това, компанията едва не фалира и е спасена след като „Уейн Ентърпрайзис” я купуват, но с условието, че Роман ще им предаде пълен контрол. За капак, по време на всичките тези  тежки моменти Сърси го напуска.

Роман откача напълно и отива в криптата, където е гробът на родителите му, все още обвинявайки  тях  за всичко. Там даже го удря светкавица, което го разгневява още повече. Разярен и умопобъркан, Роман разбива ковчега на баща си, взима парче от абаносовия капак и го издълбава така че да заприлича на черна маска. След това  взима от вкъщи пистолет, пари, цялата си колекция от маски и останалите буркани с дефектния водоустойчив грим. Така вече Роман приема името Black Mask, решен да се превърне в новия престъпен бос на Готъм. Black Mask лесно набира последователи от престъпния свят, формирайки организацията на име “The False Face Society”. Всеки нейн член носи различна маска дадена от Роман, като маските представляват различен символ на характера на война. Така “The False Face Society” става колкото банда, толкова и вид секта.

Сред първите жертви на Black Mask са членове на борда на директорите на бившата му компания. Роман ги убива като има слага маска, под която е сложил от дефектния грим. Това обезобразява жертвата до неузнаваемост и до смърт. Колкото до  старата му любов Сърси…на нея също и слага така маска, но с по малко количество грим, което я оставя жива, но постоянно обезобразена. Садизмът му не спира до тук, защото Black Mask я принуждава да се присъедини към бандата и и слага пластмасова маска на манекен, за да се присмива на бившата и кариера на модел. Човекът е майстор във физическото и психическото мъчение, спор няма.

Всичко това евентуално привлича вниманието на Батман. Двамата попадат в битка в старата къща на Роман. Избухва пожар, Батман спъва с батаранг Black Mask, а горяща греда пада върху главата му. Батман го измъква, но се оказва че огънят е споил маската на Роман за лицето му. Така всяка следа от Роман Сайонис изчезва и сега той наистина се оказва с постоянна маска на лицето си. Злодеят попада в Аркам след това и тук “origin”-a приключва. Определено си  струва да го прочетете.

Време е да видим с какви сили разполага Black Mask. Той разбира се няма супер способности, но пък е криминален гений и е считан за най-добрия стратег и организатор в подземния свят на Готъм. А това хич не е малко предвид факта, че там  се изявяват и мафиоти като Пингвина и Two Face. Разбира се той е и майстор в мъченията-измъчвал е хора довеждайки ги до лудост и това е най-доброто му умение. Например измъчвал е сестрата на Catwoman, като  я оковава и принуждава да гледа как измъчва и убива съпруга и. Но това не е всичко-след това я кара да изяде останките на съпруга си!Също така и честотно измъчва невинни бездомници, които преоблича като Батман. Black Mask е и умел в ръкопашния бой, отличен стрелец и майстор в маскировката. Успявал е да се дегизира така, че да заблуди дори  Батман, а и се е обличал и като него, заблуждавайки цял Готъм. Версията му от New 52 пък може да прилага контрол над ума благодарение на абаносовата маска, която носи.

Black Mask има и няколко други появавания на екран преди  филмовата версия, изиграна от Юън Макгрегър. Относно тази  версия, колкот по-малко  се говори толкова по-добре, защото  там  Роман е просто  комплексиран нервак, който няма нищо общо с всичко описано по горе. Иначе на малкия екран се появява бащата на Роман, Ричард Сайонис в първи сезон на сериала „Готъм”. Тук той е собственик на огромна финансова организация, която  тайно органзира и брутални битки на ринг. Ричард кара служителите на организацията да се бият, като елитът на Готъм гледа битките, a пък самият той носи черна маска през това време, което загатва, че някой ден и синът му ще я носи.

Обаче да се върнем към Роман. Той се появява в анимационният сериал „The Batman”. Тук Black Mask е могъщ престъпник и лидер на огромна организация, но истинското му име е неисвестно. Всъщност нищо не се знае за самоличността му- когато го залавя, полицията не знаят как да свали маската му, няма отпечатъци, въобще нищо. Самата маска тук излгежда метална и явно само Black Mask може да я свали, ако изобщо се сваля. Иначе всичко друго от характера на злодея е налице, тоест версията е доста близка до оригинала, като изключим садистичните му наклонности, все пак е анимация. Но той отново  е доста безскрупулен, както се вижда ей тук. Епизодите, в които  се появява са „The Breakout“, Rumors“, „The Batman/Superman Story (част 1)“и „What Goes Up…“.

Следва появяване в анимационният сериал “Batman: The Brave and the Bold”в епизодите „The Plague of the Prototypes!“ и „Shadow of the Bat!„. Версията на Black Mask тук изглежда като в по ранните комикси, а когато  говори под маската устните му  се мърдат, но не и зъбите. Той също  така изглежда по-голям и мускулест, за разлика от комиксите, където обикновено е по слабичък.

Следва и любимото ми появяване на Роман в анимационният филм “Batman: Under the Red Hood”. Всичко отново си е доста близо до комикс версията му, а ако не сте гледали филмчето и/или чели комикса, по който е базирано, какво чакате още?

Следващото появяване е в друг анимационен филмBatman: Bad Blood”, който обаче губи по точки пред гореспоменатия. Тук Роман се появява за кратко по време на сделка за продан на оръжия, но Батман и Робин пристигат за да сложат край. По  време на битката, маската му изгаря за лицето, след което  е арестуван. Тоест тук има нещо „ала нов origin”, тъй като и филмчето  е базирано на история от New 52. Но пък там всичко е по-различно  така или иначе.

И не мога и да не спомена появите на Black Mask в игрите от поредицата Arkham, където той отново е на висота. Всъщност всяка от споменатите версии е в пъти по-добра от филмовата, което е някак жалко.

На края и малко препоръки какво  да прочете от към комикси с Black Mask за да се убедите що за злодей  е той.  Решението  е просто- грабнете TPB изданието “Batman Arkham: Black Mask”– oгромно издание от 200 страници, което събира 5 истории с Роман. И сте готови 🙂

Е, приятели това беше Black Mask. Щеше ми  се дебютът му на голям  екран да бъде по-добър и да го покаже подобаващо, но уви. Може би някой друг път. Но пък винаги си имаме комиксите и  другите версии. Надява се, че ви беше интересно и полезно. До нови  срещи!