Кратко представяне: Ерик Килмонгър

Кратко представяне: Ерик Килмонгър

14/02/2018 0 By kiril dimanov

Здравейте, Супер Герои! Днес предстои да се запознаем на кратко (горе-долу) с един от злодеите на Черната Пантера, когото ще видим и в предстоящия филм, а имено Ерик Килмонгър. Каквато и  да е филмовата версия, изиграна от Майкъл Б. Джордън, комиксовата си е първа и заслужава да й се отдели внимание.

И така, Килмонгър се появява за пръв път в историята „Panther’s Rage” на страниците на комикса “Jungle Action” #6-8 oт 1973та година. Създатели на Ерик Килмонгър са Дон МакГрегър и Рич Бъклър. През годините Килмонгър се появява и в други поредици, катоJungle Action #12-18, „Iron Man Annual #5, „Black Panther (vol. 3) #13 и още много, отвърждавайки се като една от постоянните заплахи за Т’Чала, а и не само.

Родом от Уаканда, Килмонгър всъщност е роден под името Н’Джадака. Когато злодеят на име Юлисис Клоу (когото също ще видим във филма, изигран от Анди Съркъс) и армията му от наемници атакуват Уаканда, бащата на Н’Джадака е подложен на натиск от, тях за да им помогне. Клоу, разбира се, е победен от Черната Пантера, но бащата на Н’Джадака загива, а цялото му семейство е опозорено и прокудено завинаги от Уаканда. Така Н’Джадака се озовава в Харлем, Ню Йорк, където се заражда и разпалва омразата му към Клоу и Т’Чала, който прокужда рода му. Н’Джадака променя името си на Ерик Килмонгър и започва да учи в Института по Технологии в Масачузетс , твърдо решен да отмъсти за смъртта на баща си и всичко последвало.

По-късно Килмонгър се свързва с Т’Чала, като получава опрощение и се завръща в Уаканда. Там той  започва да се преструва, че иска да оправи отношенията си с краля и се устройва в малко селце, което по-късно ще се прекръсти на село Н’Джадака в негова чест. Килмонгър се фиксира върху идеята си да върне Уаканда към древните традиции и начин на живот, както и да детронира Т’Чала и цялото му правителство, събирайки ресурси и последователи. Той се възползва от честите отсъствия на Черната Пантера, когато той помага на Отмъстителите, и започва да разпалава бунтове и да опустошава селища из цяла Уаканда, като дори използва помощта на още няколко не чак толкова известни злодеи като Baron Macabre, Somber, King Cadaver и други. Точно тогава Килмонгър открива и Олтара на Възкресението – артефакт, посторен от останките на метерорита, който преди векове се разбива в Уаканда и я снабдил с вибраниум. Радиацията, която олтарът излъчва, може да се използва, за да се придобият различни по вид сили, като Килмонгър го използва, за да направи някои от злодеите по-силни. Всичко това не остава незабелязано от Черната Пантера (което е и целта на Ерик) и той се впуска в битка с Килмонгър и шайката му. Т’Чала надделява над всички и даже убива Килмонгър… но това са комикси, все пак и злодеят не остава мъртъв за дълго!

Килмонгър е съживен от не кой да е, а от Мандарина и магията на неговите десет пръстена, в комбинация с Олтара на Възкресението. Ерик използва шанса си за втори живот и отново поема похода си към трона на Уаканда, като този път използва помощта на своята любима и съюзник Madam Slay. Tя отвлича Джеймс Роудс/War Machine, който е на посещение в Уаканда заедно с Тони Старк, за да разследват унищожението на склад на Старк Индъстрийс, който се намира там. Следва битка между хората на Килмонгър и Т’Чала, по време на която кралят на Уаканда загива. Но дали? Килмонгър се опитва да убеди останалите жители на Уаканда, че Старк и Роудс са виновни за смъртта на краля и да ги поведе към отмъщение. Оказва се обаче, че загиналият не е  истинския Т’Чала, а просто Life Model Decoy – специално създадените от S.H.I.E.L.D роботи, които се изработват като двойници на определни личности, за да заемат местата им. Тони и Т’Чала всъщност са поставили двойника, за да измъкнат злодея от скривалището му – Килмонгър пристига на погребението на Т’Чала и се опитва да заеме титлата на Черна Пантера. Т’Чала се завръща, разкривайки плана и отново побеждава Ерик. В следствие на загубата, Мандарина оттегля силата на пръстените си от Килмонгър и той отново се възвръща към мъртвото си състояние. Пак не за дълго, защото след това е съживен от своите последователи и така продължава да досажда на Черната Пантера отново и отново.

В отсъствието на Т’Чала, когато му се налага да остане за по-дълго в САЩ, за да раследва скандал, в който Уаканда е въвлечена, Еверет Рос  е назначен за временен регент на страната. Еверет(който във филма е изигран от Мартин Фриймън) е служител на Американското правителсто, като рабтата му е да ескортира чуджестранни дипломати, докато са в САЩ. Така един ден се запознава с Т’Чала, което променя живота му за винаги. За него обаче друг път.  Та, по това време Килмонгър се възползва от липсата на краля и се опитва отново да узурпира трона като този път атакува икономиката на страната. Когато Т’Чала се завръща, Ерик го предизвиква на битка чрез традиционния ритуал за лидерство на Уаканда и този път успява да го победи съвсем сам. Така Килмонгър за известно  време става владетел на Уаканда и дори се опитва да заеме мястото на Черната Пантера в Отмъстителите. Веднъж дори му се налага да се бие с устатия наемник Дедпул. Всичко това приключва, когато Килмонгър поглъща Сърцевидната билка, която дава силите на всяка Черна Пантера и се полага по право на настоящия владетел. Тялото не успява да я понесе и тогава се разбира, че билката е отровна за всеки, който не е част от кралския род и няма кралска кръв във вените си. Отравянето оставя Килмонгър в кома.

След като излиза от комата, Килмонгър използва научните си познания, за да създаде синтетична версия на Сърцевидната билка под формата на серум, който дава на изпилият го същите сили като  тези на Черната Пантера. Така Килмонгър продължава със злините си, разбира се.  Той се завръща и превзема Ниганда, съседна на Уаканда страна. По време на поредния дуел с Черната Пантера, Килмонгър е убит от Моника Рамбю, известна още като Спектрум. Този път си остава мъртъв, не се бойте. За сметка на това, младият син на Ерик се заклева да си отмъсти на Т’Чала.

Колкото до силите и уменията на Ерик Килмонгър, той е експерт по бойни изкувства и притежава изключително гениален ум, който му позволява да изобретява различни технологични устройства и оръжия. Благодарение на изпитата синтетична версия на Сърцевидната билка, Килмонгър се сдобива и с подобрени и увеличени физически способности, сетива и рефлекси като тези на Черната Пантера, което го прави  абсолютно  равен с него. Килмонгър също така е и умел политически лидер и владее няколко различни езика.

Килмонгър няма появявания в телевизионни или анимационни версии, така че филмовата версия, която ще видим в предстоящия филм „ Black Panther “, е единствената му екранна изява. Тази  негова версия, изиграна от Майкъл Б. Джордан, е войник от американските спец- части на име Ерик Стивънс, който получава прякора „ Killmonger”. Вместо да израстне в Харлем като комиксовата версия, този Ерик израства в Оукланд.  Останалите разлики ще разберем след като излгедаме филма. А до тогава се надявам информацията да ви е била интересна и полезна! До следващия път! 😉