Кратко представяне: Red Guardian

Кратко представяне: Red Guardian

10/07/2021 1 By kiril dimanov

Ето, че „Черната Вдовица“, най-новият филм от MCU най-сетне успя да си проправи път към кино салоните. В него обаче далeч няма да видим само Наташа Романова/Черната Вдовица, но и още няколко персонажа, извадени директно от комиксите за нея. Днес в нашата рубрика „Кратко представяне“ сме решили да се запознаем с Red Guardian, изигран във филма от Дейвид Харбър. И така, нека се пренесем сега в родната за персонажа Русия!

Red Guardian се появява за пръв път в комиксите за Отмъстителите и по-специално „The Аvengers” #43 от 1967ма година. Негови създатели са Рой Томас и Джон Бушема. Истинското име на Red Guardian е Алексей Шостаков, но всъщност той е втория човек, обличал костюма и поемал титлата, но пък за него се знае най-много и хронологично е първия Red Guardian, когото виждаме в комиксите. Първият герой подвизаващ се под това име също е руснак на име Алексей Лебедев, за когото научваме чак през 1991ва в „Namor the Sub-mariner”Annual #1. За него се знае единствено, че започва кариерата си като супер герой някъде по време Втората световна война и е трябвало да бъде руската версия на Капитан Америка. Всъщност след Шостаков има още няколко хора, които поемат титлата, но няма нужда да задълбаваме с тях сега.

И така, Алексей Шостаков е роден в Москва(разбира се), но освен, че е известен като Red Guardian, той е и съпруг на Наташа Романова в комиксите! Да си женен за Черната вдовица си изисква смелост! Шостаков става тестови пилот и агент на КГБ. Като пилот той бързо печели слава като най-добрия донасяйки множество победи за родината си по време на Втората световна война. Заради тези му умения Алексей е избран да тества нов и опасен самолет, а по-късно се превръща и в най-награждавания военен герой на Съветския Съюз, като всичките му подвизи биват показвани по медиите.

С началото на Студената война, Русия осъзнава, че се нуждае от свой еквивалент на Капитан Америка и Шостаков е най-логичния избор за ролята. КГБ фалшифицират смъртта му и започват тайно от всички да го тренират. Всичко това е пазено в тайна дори от съпругата му Наташа Романова. По време на тази тайна тренировка Алексей се превръща в майстор в ръкопашния бой и съвършен атлет и получава костюма и името Red Guardian. По ирония на съдбата, точно тогава и Наташа зарязва КГБ и бяга в Щатите, мислейки съпруга си за мъртъв.

С времето Шостаков става все по лоялен към КГБ и родината си(за разлика от Наташа) и дори става по-бемилостен и безскрупулен. По време на битка срещу Отмъстителите, които се опитват да открият и унищожат тайно китайско оръжие в Народна република Китай, Red Guardian се изправя пред Капитан Америка и бишвата си съпруга, Наташа. Тя открива нещо познато у него и Алексей и разкрива самоличността си! Срещата им не трае дълго, тъй като малко по-късно Шостаков е убит от китайския си съюзник генерал Линг, задето се опитва да защити Кап и Наташа.

Известно време след тези събития, по време на кросоувъра „Widow Maker” се появява Life Model Decoy(името на роботи, абсолютно точно копие по всички параграфи на определени хора), който е пълно копие на Шостаков. Той започва да преследва и избива шпиони, в следствие на което в негови мишени се превръщат Mockingbird и Черната вдовица. Тя на пръв поглед го унищожава, но по-късно разбираме, че този „Шостаков“ е жив и дори е придобил много власт и влияние не къде да е, ами във…България! При това го е направил, като един от персонажите приемали самоличността на Ронин!

Тук съвсем накратко ще спомена и другите персонажи, които са поемали титлата на Red Guardian след Шостаков(единствения преди него е гореспоменатия Алексей Лебедев): доктор Таня Белински е третия Red Guardian. Тя е руски невро-хирург и поема ролята за кратко, като доста след това се превръща в героинята Starlight.

След нея костюма облича Йосиф Петкус, който в един момент се прекръства от Red Guardian на Steel Guardian. Той е агент на няколко разузнавателни служби и член на Supreme Soviets и The Winter Guard, като последните са руската версия на Отмъстителите.

Пети по ред е Кразно Гранитски(интерсно име, нали). За него не е известно почти нищо, освен, че в един момент се обединява със супер героя Maverick за да победят заедно престъпен бос.

Следващият Red Guardian е известен само като Антон и твърди, че е инженер и бивш пилот на руската броня Crimson Dynamo. По-късно обаче се оказва, че и той е Life Model Decoy.

Приключваме със седмия носител на титлата Николай Криленко, известен още като Vanguard, лидер на The Winter Guard. Николай е могъщ мутант, притежаващ силата да създава силово поле около тялото си способно да отблъсква всякяви атаки под формата на електромагнитна и кинетична енергия. Други персонажи подвизавали се като Red Guardian в комиксите няма или поне за сега. И макар да са цели седем, от тях единствено Шостаков има най-дълга история(но не особено в сравнение с по-известните персонажи на Марвел).

Връщаме се към Шостаков за да видим какви сили притежава той. Макар Red Guardian да е руският отговор на Капитан Америка, Алексей няма в кръвта си някаква форма на серума за супер-войник, оставайки го с нормални човешки умения. Въпреки това те никак не са за подценяване: както вече споменах, той е най-добрият боен пилот на КГБ, експерт в различни форми на ръкопашния бой и освен това е трениран в различни шпионски техники. Притежавайки и добра ловкост и атлетичност, Алексей е способен и да хвърля диск седящ на токата на колана му като оръжие, подобно на щита на Капитан Америка. И все пак просто няма как да се мери с него. От трейлърите на „Черната вдовица“ виждаме, че филмовата версия на Шостаков явно притежава някаква форма на супер сили, така, че ще е интересно да видим как точно се е получило така. Но както вече стана ясно, комиксовата версия(поне за сега) няма такива „екстри“.

И говорейки са филмовата версия, която е и дебюта на Red Guardian на голям екран, нека видим и скромните му изяви на малкия. Алексей Шостаков се появява в епизода „Secret Avengers“ от анимационния сериал „Avengers Assemble”, като разликата с комикса е,че тази версия е член на The Winter Guard.

Освен Шостаков и Николай Криленко се появява на малкия екран в анимето „Marvel Future Avengers” и отново е член на The Winter Guard. Други появявания на малкия екран от който и да е Red Guardian няма за сега, но пък може би след филма това ще се промени, кой знае.

С това нашето поредно „Кратко представяне“ приключва. Надявам се да ви е било интересно и разбира се, ще има още! До скоро!