Кратко представяне: Таскмастър

Кратко представяне: Таскмастър

23/07/2021 0 By kiril dimanov

“Черната Вдовица“ получи своето соло филмово приключение, част от MCU, а пък ние с вас вече се запознахме из основи с Red Guardian, когото видяхме и във филма изигран от Дейвид Харбър. Днес съм решил да си поговорим за един от злодеите на филма, а именно Таскмастър, тъй като никак не останах доволен от филмовата му версия. Така, че пригответе се да видим на какво всъщност е способен той, какъв е в комиксите, каква е историята му, както и какви други екранни изяви има!

И така, зад маската на Таскмастър се крие Тони Мастърс, създаден от Дейвид Микалайни и Джордж Перез. Първата му поява е в „The Avengers” #195 през 1980та година. Отличаващото при Таскмастър е, че той не е от злодеите, които се бият само с един определен герой, ставайки част от неговия злодейски контингент- тъй като е наемник, той се е изправял пред, Капитан Америка, Спайдърмен, Ант -Мен, Дедпул и кой ли още не. Не само това, но и доста голяма част от злодеите в Марвел вселената искат да са добри колкото него и често го наемат да ги тренира, както и да обучава служителите им. Не е лошо човек да е известен, дори и с такова нещо 🙂

Но да се върнем към началото. Тони Мастърс открива още като хлапе, че е надарен със способността да имитира съвсем точно движенията на други хора след като ги наблюдава за съвсем кратко. На 8 годишна възраст Тони вече развива доста тази своя дарба, която нарича фоторефлексна памет и открива, че може да копира самите умения на хората, които наблюдава: научава се да се гмурка професионално от трамплин след кратко наблюдение, усвоява каубойски номера със ласо след като гледа родео представления по телевизията, имитира уменията и движенията на някои от най-добрите играчи в НБА и още много други!

В зряла възраст Тони става агент на Щ.И.Т. По време на мисия с тях, той намира прострелян в гърдите учен, който преди да умре му дава спринцовка с нацистка версия на серума за супер войник. Умиращият учен казва на Тони, че ако си го инжектира фоторефлексната му памет ще бъде подобрена още повече, но и ще получи способността незабавно да асимилира познания. Тони без колебание използва серума, желаейки да се превърне във супер войник, който може да имитира всеки.

Така той дори получава умението да запазва знанията след като прочете нещо само веднъж. Не всичко с този серум обаче се оказва цветя и рози, тъй като вместо да запазва знанията, Тони се сдобива с форма на амнезия, изтривайки доста от спомените му. Той дори забравя коя е съпругата му, която също така е и негов партньор в мисиите на Щ.И.Т. Тони напълно забравя и всичко за работата си като техен агент. Тогава той създава своето ново алтер его- Тасмастър, наемник, който работи за престъпни организации, но едновременно с това продължава да работи за Щ.И.Т ,превръшайки се в перфектния двоен агент. Тони започва да извършва успешно различни престъпления, със средствата от които отваря академии, където да тренира нови супер злодеи, като сред отличаващите се ученици са имена като Crossbones, Spymaster,US Agent и други . Логично, след като вече се установява като злодей, Таксмастър започва да пресича и пътя на известните Марвел герои по един или друг начин. И останалото е история, както се казва!

Що се отнася до способностите и силите на Таскмастър, както вече споменахме основното му умение е така наречената фоторефлексна памет. Това означава, че след като Таскмастър види някой да изпълнява каквото и да е действие, може да го копира до съвършенство. Той използва това умение за да копира различните бойни стилове на героите и злодеите от вселената на Марвел. Таскмастър обаче може и да смеси всички тези бойни стилове създавайки свой собствен стил. Сред персонажите, чийто стилове е усвоил са Деърдевил, Iron Fist, Хълк, Hawkeye, The Punisher, Капитан Америка, Спайдърмен, Black Night и още много други.

Тези невероятни способности обаче му позволяват да имитира уменията на хората само до толкова, до колкото тялото му позволява, което значи, че Таскмастър не може да имитира супер сили, тъй като реално той самият не притежава такива. Например, Таскмасътр може да копира бойния стил и движенията на Спайдърмен, но не може да имитира свръхчовешката му сила. Или може да копира бойния стил на Wolverine, но не и регенаритивните му способности. Накратко ако види как някой супер герой повдига кола, няма да може и той да я повдигне. Също така копирането на различни умения не позволява на Таскмастър да разбере как подобаващо да се използват. Например, след като наблюдава как някой свири на пияно, Таскмастър ще може да повтори същото, но няма да може да разчете нотите, с които се свири. Друг минус е, че поради формата на амнезия предизвикана от серума, споменат по-горе, когато Таскмастър научи ново умения, то измества някой спомен от реалния му живот, изтривайки го за винаги.

Интересен факт е, че Дедпул е един от малкото, пред които умението на Таскмастър не е особено ефективно тъй като е наистина непредсказуем. Той дори е побеждавал Таскмастър в битка, мислейки си че победата му е подарена, но злодеят му казва, че е спечелил съвсем честно и че е по-добрият наемник от двамата.

Таскмастър може да имитира и гласове почти перфектно, само след няколко часа упражнения като манипулира гласните си струни. Бидейки наемник, той използва тази способност предимно за да преминава през врати, отключвани чрез гласово разпознаване.

Сред оръжията, с които Таскмастър може да си служи поради имитирането на бойните стилове на различни хора са щит, меч, лък и стрели, като точно тези обикновено носи със себе си, но разбира се не се ограничава само до там.

А сега нека да видим какви други екранни изяви има Тони Мастърс/Таскмастър. Първо можете да го видите в няколко епизода в анимационния сериал „Ultimate Spider-man”, като тук е показан и момента, в който ставя ясно, че няма как да се мери с движенията на непредсказуемия Дедпул. Следват и няколко появи в анимационния сериал „Avengers Assemble”, като и тази версия е доста близка с оригинала.

Следва кратко появяване в пълнометражния аниме филм „Avengers Confidential: Black Widow and Punisher”, като член на терористичната организация „Leviathan”. След това Тасмастър се появява и в анимационния филм „Iron Man and Captain America: Heroes United”, където той е нает от Червения череп за да се бие с двамата герои.

Следващите редове ще са посветени на филмовата версия на Таскмастър, така че ако все още не сте гледали „Черната вдовица“ НЕ ги четете, тъй като ще са СПОЙЛЕРИ!!!

И така, Таскмастър в MCU е Антония Дрейков, дъщеря на Дрейков, човека отговорен за Червената стая и за вербуването на Наташа Романова и обучението и там. В миналото Наташа се опитва да го убие , като дъщеря му се оказва косвена жертва, което пък тежи на Наташа през годините. Оказва се обаче, че и двамата оцеляват, а Дрейков превръща дъщеря си в Таскмастър- кукла на конци, подчиняваща се на волята му. Антония също притежава фоторефлексна памет, но така и не става ясно дали е родена с тази дарба или е придобита чрез технолгии. Лично на мен тази версия не ми допада не за друго, а защото просто Антония не е написана като интересен персонаж, а идва само като някой срещу когото Наташа и компания да се бият. Разкритието, че тя се крие под маската на Таскмастър е повече от предвидимо и не допринася с нищо за историята. Няма проблем, че Таскамастър не е като в комиксите, но просто зад тази версия не стои нищо интересно. Край на СПОЙЛЕРИТЕ!

Таскмастър се появява и в редица видео игри, като тук ще спомена две от най-отличаващите се: появата му в „Marvel’s Spider-man” и „Marvel’s Avengers”. И двете версии показват наемника във вихъра му и смятам, че са доста добра репрезентация на персонажа.

Ако пък ви се четат добри комикси с него, хвърлете едно око на мини поредицата „Taskmaster” от 2002ра, мини поредицата от 2010та със същото име, като и „Taskmaster: The Right Price” и „Taskmaster: Anything You Can Do” от 2020та. Това би трябвало да ви стигне за сега, така че до следващия път и не забравяйте да ни пишете в коментарите какво мислите вие за Таскмастър! 😉