Кратко Представяне: Мистерио

Кратко Представяне: Мистерио

14/07/2019 0 By kiril dimanov

Ето,че с пристигането на „Спайдърмен: Далече от дома” в кината е време отново да обърнем поглед към  рубриката ни „Кратко представяне”. Няма нужда да ви казвам, че днес ще си поговорим  за Мистерио, един от злодеите на Спайдър-мен, който доста често  е подценяван в, а и извън комиксите. И тъй като  във филма се появява негова версия изиграна от Джейк Джиленхол, няма по подходящ момент да представим на кратко Господаря на Илюзиите. Мистерио ми допада доста като  злодей, макар да не е сред „големите играчи”, но много неща около образа му ми харесват, пък и имам слабост към злодеите, които не се стремят винаги към световно господство или завладяване поне на един град. Въпреки това, Мистерио  има доста силни постижения в резюмето си, така че ще останете изненадани.

И така Мистерио е създаден от Стан Лий и Стийв Дитко и официално  се появява в “The Amazing Spider-Man #13” издаден през 1964та. Казвам официално, защото част от историята му минава през “retcon”.В „The Amazing Spider-Man #2”, Спайди се сражава срещу извъземна атака водена от The Tinkerer, но след промяната в историята на Мистерио се оказва, че извънземните са били Куентин Бек(истинското име на Мистерио) и негови колеги каскадьори наети от The Tinkerer.

“The Amazing Spider-Man #13” започва шокиращо  за читателите, защото  там  виждаме как Спайди отмъква торба с пари и се измъква от ченгетата, като  се люшка на паяжините си от сграда на сграда, а накрая даже си прави и парашут от тях. Все неща, които  са запазена марка на паяка, нали? Не е нужно  да ви казвам, че Джей Джона Джеймисън веднага приветства това, като  доказателство, че Спайдър-Мен наистина е престъпник и новината се озовава на първа страница на Дейли Бюгъл.  Всички  в Ню Йорк са ужасени как техния герой внезапно е станал престъпник.

Новината достига и до самия Спайди. Питър знае, че не е извършил всичко това, но няма друг, който  да разполага с подобни способности и запазени  техники, а пък има и свидетели. В следствие на всичко това, Питър започва да се съмнява дали  не развива шизофрения и просто  да не помни,че е втората му личност е извършила обира.

Междувремено, Джеймисън свиква събрание в кабинета си, защото някой му  е оставил бележка, че може собственоръчно да се справи  с престъпника Спайдър-Мен. Джеймисън призовава мистериозния герой  да дойде и  да го докаже и така, зад завеса от дим в кабинета му  се появява Мистерио.  Джеймисън и колегите му веднага започват да се присмиват на фигурата облечена в зелен костюм, лилаво наметало и „аквариум” на главата(в този комикс идва репликата за аквариума от Джеймисън), но Мистерио им отговаря, че причината за маскировката е, че престъпниците не бива да разбират за силите му иначе ще се опитат да го спрат като  заплашат семейството му. Мистерио казва и, че скоро ще докаже че може да спре Спайдър-Мен и оставя на Джеймисън плик с инструкции, след което изчезва. В инструкциите пък пише,  че Джеймисън трябва да отпечата във вестника си предизвикателство от Мистерио към  Спайдър-Мен, което ще се състои на върха на Бруклинския мост. Питър прочита новината и се запътва натам.

Започва жестока битка между  двамата, а Мистерио има надмощие, като  дори успява да разтопи паяжините на Спайди! След това Мистерио използва димните си  завеси за да не може Питър да го  види и с един удар го захвърля във студените води под моста, побеждайваки героя. Така, в очите на обществото, Мистерио се превръша в новия герой на града, даже и  парад му спретват, а пък  Джеймсън не пропуска да го похвали като истински борец срещу престъпността. Малко  след това, обаче, Спайди поема нова битка срещу „героя” и тук самоуверения Мистерио решава, че така или иначе Спайдър-Мен няма да се измъкне жив и му разкрива всичко за себе си и плана си…като  типичен злодей!

И така научаваме, че Мистерио е Куентин Бек, бивш опитен филмов каскадьор и майстор на специалните ефекти ,създал всякакви костюми и реквизити. Куентин също е имал  намерения да стане известен актьор, но никой не го е сметнал  за достатъчно  талантлив и красив. Така един ден му идва идеята да се представи  за Спайдър-Мен,  да го злепостави и след това да го победи, превръшайки  се в новия герой на Ню Йорк. За целта, Бек прекарва седмици  в изучаване на силите и  способностите на Спайди, защото е сигурен, че ше успее да ги пресъздаде и имитира. Изполквайки уменията за създаване на реквизити, Бек прави пистолет, който изстрелва специална найлонова корда, която много наподобява паяжината на Питър. За да се катери по стените като него, Бек създава  ръкавици и ботуши със специални вакууми. И след като разкрива всичко това пред героя ни, Спайди му казва, че е записал всички тези признания на диктофона си. Така между  двамата избухва впечатляваща нова битка, която продължава четири страници! Накрая обаче, Мистерио е заловен и разобличен, Спайди пак е герой  в очите на хората, а Джеймисън  е жестоко засрамен и разочарован.  Така му  се пада!

Следващото появяване на Мистерио е в “Spider-Man Annual#1” от 1964та, като тук Господарят на илюзиите се появява като  член на Sinister Six-група от шестимата злодеи, срещу които  Спайди  се изправял поотделно преди това в комиксите. Този комикс бележи и първото появяване на тази  група от злодеи в тази оригиналана форма, което прави  Мистерио един от основателите и. Тук историята е проста: Доктор Октопус се измъква от затвора и се среща тайно с други пет злодея- Крейвън Ловеца, Пясъчния Човек, Електро, Лешояда и, разбира се Мистерио. Така се образува Sinister Six, а планът на Док Ок евсеки от злодеите да се бие със Спайдър-Мен един  след  друг, което да го изтощи до последната битка и  да я загуби. Това, естествено  не се случва и шестимата се връщат зад решетките. Тук обаче трябва да спомена, че двубоят между Питър и Мистерио е според мен най-добрият от шестте, защото Бек пуска срещу Спайди роботи-двойници на тогавашните членове на Х-Мен, които имитират и  техните способности. След като  Спайди разбира, че това не са истинските Х-Мен, не му отнема време да намери от къде Мистерио ги контролира и да му нацепи „аквариума”…отново. 😉

Друга чудесна класическа история описваща още един сблъсък между Бек и Спайдър-Мен е „Тhe Madness of Mysterio”, която  се простира в две части- „Тhe Amazing Spider-Man #66-67” от 1968ма. Тук Бек предизвиква Спайдър-мен по телевизията като му казва да се срещнат на място известно  само на тях  двамата-мястото на първата им битка. Ако Спайди не дойде, Мистерио заплашва да унищожи Бруклинксия мост. Питър, разбира се пристига на мястото и битката започва. Мистерио успява да отвлече вниманието на Спайди чрез димните си завеси и го уцелва със изобретен от него смаляващ лъч. След като  се свестява, Питър разбира, че е смален и поставен от Мистерио насред изработен от него макет на увеселителен парк. Огромния Мистерио се опитва да смаже героят ни като…паяк(добре, че не ползва чехъл), но тъй като  все пак говорим за Мистерио, всичко  това се оказва поредната илюзия. Спайди разкрива, че въобще не е смален, а всъщност се намира насред снимачна площадка и  се бие с гигантски робот-Мистерио.  След като преминава през това изпитание, Питър намира истинския Бек и го  залавя успешно.

 Това са по класическите появявания на Мистерио, като  за да продължим, ще попрескоча някои по „obscure” неща, които през модерните години Марвел правят с персонажа, като например момент, в който  той е мъртъв и с половин глава се връща от Ада…мда. Та, за да си  остане представянето кратко, продължавам с някои по-важни моменти за Куентин Бек.

 И така достигаме най-изненадващо до история с…Деърдевил! Да, Мистерио е пробвал силите си и срещу него, но с едно по-различно  желание. В написаната от Кевин Смит и Джо Касада история „Guardian Devil”, разбираме, че Куентин Бек има рак на дробовете и мозъчен тумор, в следствие на някои от химикалите, които ползва за илюзиите и изобретенията си. Бек има около година живот и за това е освободен от Рейвънкрофт(еквивалента на Аркам за Марвел)-за да си я изживее на спокойствие. Но  вместо  да направи това Бек решава да направи последен опит да си отмъсти на Спайди. За негово разочарование, по това време Спайдър-Мен не е истинския Спайди, а клонинг и след като го разбира, Мистерио решава, че не си  заслужава да се занимава с фалшиво копие. Вместо  това Бек решава, че иска да бъде убит от герой, когото уважава. „Честта” се пада на Деърдевил. Бек изработва план да подлуди  Деърдевил, до толкова, че да го убие и за малко да успее. Планът обаче се проваля и Бек е принуден да се застреля в главата с пистолет, който е откраднал от Крейвън Ловеца. Тъй като обаче вселената на Марвел не може да остане без Мистерио за кратък период ролята е поета от друг. Но  за това малко по-късно.

Но както добре знаем, в комиксите никой не е мъртъв за дълго и в историята „The Gauntlet”се оказва, че Куентин Бек е жив. На въпроса на Спайдър-Мен как така не е мъртъв, Мистерио отговаря,че все пак той  е Господаря на илюзиите.

Както вече споменах, Бек далеч не е единствения, който  е обличал костюма с аквариума.  Втория човек след Бек е Даниел Беркхарт, каскадьор раборил и преди с него. Джеймисън му плаща за да се преструва на духът на уж загиналия Мистерио и да тормози  Спайдър-Мен. Питър разбира се залавя фалшивия Мистерио и го праща в затвора, където Беркхарт смята, че няма да седи дълго, защото разчита, че Джеймсън ще го измъкне. Това така и не става и Джей Джей си навлича гнева на изоставения каскадьор. Беркхарт успява да се измъкне от затвора и започва да се подвизава като  злодея Jack O’Lanthern или Mad Jack, като междувремено намира и пребива Джеймисън. Даниел продължава да мъчи Спайди, Джеймисън  и Деърдевил като Mad Jack и като Мистерио. Поемайки  за постоянно  ролята на Господаря на илюзиите, Беркхарт започва да работи с братовчеда на Бек, който също  се оказва майстор в спец ефектите. Накрая той продава костюма на Мистерио на Кингпин, който пък  го продава на следващия нов Мистерио, който е…

Франсис Клум- той  е мутант , притежаващ  телепатични и телепортативни  сили. Брат му  Гарисън е дилър на наркотици, който  кара Франсис да промива мозъците на хората, коита да купуват стоката му.  Тези сделки след време привличат вниманието на Black Cat, която  Гарисън се опитва да изнасили. Франсис я спасява, но  така убива брат си. Котката отива в затвора, защото е обвинена за убийството, но Франсис я измъква като  я телепортира от там и  я пренася на моста,където  на времето е загинала Гуен Стейси. Разбира се, когато  Спайди  пристига там си мисли,че Клум иска да нарани Котката и го пребива до неузнаваемост. Клум се измъква чрез телепортацията си, но чупи крака си иска отмъщение. Така той  решава да се престори на някой от враговете на Спайди и купува от Кингпин костюма на Мистерио.  По  време на атаката му над Питър обаче,  се появяват и другите двама Мистерио- оказалият се жив Куентин Бек и Даниел  Беркхарт, който е бесен, че Кингпин  е продал костюма. Започва свирепа битка между  четиримата, като Бек побеждава Клум, а Спайди- Берхарт. Раненият по  време на битка Клум се телепортира и така Бек отново заема мястото си като оригиналния Мистерио.   

Има момент, в който пък неизвестен  афро-американец се сдобива с костюма на Мистерио и се нарича Мистерион. Той  се появява по времето на Superior Spider-Man(Док Ок, който е в тялото на Питър), но не е нещо впечатляващо, за това няма да отделяме много време за него. Вместо  това нека сега да видим с какви способности и таланти разполага Куентин Бек.

Мистерио не рзполага със супер сили, но комбинацията от огромния му интелект, опит в работата със спец ефекти и хипноза го правят опасен противник. Използвайки познанията си по няколко вида науки ,сред които психология, физиология, химия и роботика, Бек създава костюм и технология, които проектират изключително реалистични илюзии, способни  да заблудят дори най-интелигентните герои. Костюмът на Бек е снабден и с безброй  джаджи и оръжия: „аквариума”-шлем, който е от направен от стъкло, позволяващо на Мистерио  да вижда съвсем ясно, но никой  друг да не вижда лицето му; в шлемът му  се крие и холограмен прожектор, който  създава 3D илюзии, сонарен радар, с който  той може да се движи през димите си  завеси и уред за дишане, който  го снабдява с кислород.

Познанията на Мистерио по химия му позволяват да създаде и няколко опасни газове и течности, които той прибавя към костюма си, като например специална киселина, вградена в ръкавиците му, която разтапя мрежите на Спайди.  Нека не забравяме и газовете, които могат да предизвикат временна парализа, халюцинации и дори да притъпят или напълно блокират паешкото чувство на Спайдър-Мен! На ботушите си пък Мистерио има специални мангнитни пружини, с които може да скача високо, колкото Питър. А понеже Бек е и бивш каскадьор, той има и широки познания по различни  техники за ръкопашен  бой ,благодарение на които той може да се бие срещу врагове с видимо превъзхождащи  го физически способности. Тази комбинация от интелект и мускули правят Мистерио противник, който не бива да бъде подценяван.

И накрая нека да видим появяванията на Мистерио на екран.  Бек се пявява за пръв път на малък  екран в анимационият сериал за Спайдър-Мен от  60те години. Епизодът, в който  го виждаме за пръв път се казва „Тhe Menace of Mysterio”, точно както и първата комикс история, в която го  виждаме. Този епизод адаптира същата тази история и до  доста близко, със съвсем  малки разлики.  Следващите епизоди, в които  се появява са „Return of the Flying Dutchman” и „The Madness of Mysterio”, който пък също преразказва едноименната комикс история с уж смаления Спайди. Странното тук обаче е, че в този  епизод Мистерио се появява без костюм, но пък има зелена кожа и червена коса и прилича на позеленял Майкъл Кейн…адски  странно е.

Следващата му поява е през 80те, в епизод от анимацията „Spider-Man” на име „The Pied Piper of New York Town“, където  Бек хипнотизира младежите от Ню Йорк чрез специална музика във фалшива дискотека. Ех, 80те…

Следва  и епизод от анимацията „Spider-Man and his Amazing Friends” пак от 80те.  В „Spidey Goes Hollywood“ Мистерио изнудва известен Холивудкси  режисьор да накара Спайди  да участва във филма му  за да може да го убие чрез смъртоносни капани и илюзии. В епизода се появява и Брус Банър/Хълк.

Отиваме към 90те, където  Мистерио се появява няколко пъти  в „Spider-Man: The Animated Series”. Това се случва първо в епизода кръстен отново „The Menace of Mysterio“, като събитията пак преразказват първата поява на Мистерио в комикса, но вече малко по свободно. Важна разлика е, че докато в комикса и анимацията от 60те Бек няма нищо лично  срещу Спайди, а просто се опитва да го злепостави и имести като  герой, тук Мистерио си има лична мотивация да опетни героя ни. Бек тук е бивш филмов майстор на спец ефекти, който обаче обвинява Спайдър-Мен за съсипаната си репутация и отиване в затвора, като в действителност той  сам си е виновен. Следват появания на Мистерио като  част от Sinister Six в епизодите „The Insidious Six“ and „Battle of the Insidious Six„(цензурата над анимацията не е позволила ода се ползва думата „sinister”),а последното му появяване, където  Бек  видимо намира смъртта си е в „The Haunting of Mary Jane Watson“.

Сега отиваме към анимационият сериал „Spectacular Spider-Man”. Бек  се появява като бивш каскадьор и майстор по  спец ефектите, който  първоначално  работи за Хамелеона заедно с The Tinkerer в епизода „Persona„, но  се появява вече като  Мистерио в „Blueprints„. Тук той  краде технолгия от Оскорп и Трайкорп и е представя за магьосник, който  ще спаси  света от технолгията. Следват появявания в „Reinforcements“, „Identity Crisis“и „Opening Night“ като ако не сте гледали сериалчето няма да издавам нищо, защото си заслужава да видите врътките, които Мистерио играе на Спайди  тук.

Мистерио разбира се появява и в „Ultimate Spider-Man”, като тук Бек е стар враг на Спайди и илюзионист смятан за мъртъв след битката им на Бруклинския мост. Не е сред любимите ми  версии на Мистерио.  „The Moon Knight Before Christmas“ бележи първото му появване в този сериал, като  тук той има и дъщеря, която  иска да си oтмъсти на Спайди.

Остава да спомена и участието му  в анимационият сериал(или поне с еопитва да мине за такъв) „Marvel’s Spider-Man” в епизода „Bring on the Bad Guys“ Pt. 2, като тук той  е част от ордата злодеи, които  се опитват да заловят Спайди, защото за него  е обявена награда.

Сега да видим и подвизите на Бек на голям екран. Известен факт е, че Брус Кембъл е щял  да бъде Мистерио за кратко в така и не видялия бял  свят „Spider-Man 4” на Сам Рейми. Кембъл играе различни малки роли във всеки един от филмите от трилогията на Рейми и в началото на 4тия Спайди е щял да залови новия злодей  Мистерио, за да се окаже, че под шлема се крие героят на Кембъл, когото през цялото  време зрителят е виждал преди.

И разбира се достигаме до  „Спайдър-Мен: Далече от дома”, като ако  не сте гледали  филма е честно  да ви  предупредя- СПОЙЛЕРИ, четете на своя отговорност!

И  така тук Бек се представя за герой от паралелна Земя, загубил семейството  си от могъщи  злодеи, които  сега а на нашата Земя и той  е дошъл  да ни спаси. Това, разбира се оказва лъжа, а Бек  всъщност е бивш служител на Старк, изобретил  технолгията B.A.R.F. (Binarily Augmented Retro-Framing). Заедно с други, бивши и  гневни служители на Старк, Бек  подготвя цялата измама, като използват различни  технологии за илюзии за да се превърне Бек в новия велик герой. И нека спрем до тук, просто  гледайте филма, струва си!

Е, не беше толкова кратко представянето, но наистина се надявам че ви  е е било интересно, и  че може би  сте научили и нещо ново за Мистерио. До  следващия път, Супер герои!