Кратко представяне: Ронин

Кратко представяне: Ронин

27/04/2019 2 By kiril dimanov

Ето, че дочакахме големия ден- “Avengers: End Game” е вече в кината! За филма, разбира се ще говорим отделно, но днес пък ще обърнем внимание на един персонаж, който много  се радвам да видя на голям екран, каквато и версия да ни представят във филма. За мен е достатъчно, че ще видя негова екранна версия тъй като много харесвам идеята зад персонажа.

Става въпрос, разбира се за Ронин. Какво е толкова интересното ли? Ами  Ронин всъщност не е един определен човек, който се крие зад маската. Това всъщност е самоличност, която различни хора приемат обикновено  за да бъдат напълно защитени от разпознаване, докато  същевремено продължават да  вършат геройските или злодейските си дела, мисиите и т.н. Към момента в комиксите е имало четирима души, които  са приемали самоличността на Ронин, всеки от тях  с различни мотиви, но с една цел-да останат неразпознати. Ронин като  герой и идея е създаден от Брайън Майкъл Бендис и Джо Касада. Появява се за пръв път в „New Avengers” #11 от 2005та(комикс, който бе издаван и в България и имено тогава аз се запознах с Ронин за пръв път), но героите обличали костюма са до  един персонажи, съществували в комикисте на Марвел преди това и създадени от различни писатели. Имено това ми харесва толкова много- Ронин не е някой новосъздаден герой, който просто  да се разкрие, а всъщност всеки път, когато  маската се свали зад нея е човек, когото читателите познават отпреди, установен през годините персонаж и всеки път е интересно  да се види кой е сега.

В краткото ни представяне днес ще се запознаем  с тези четирима души носили костюма на Ронин и се надявам, че след като мине и филма идеята за Ронин ще се пораздвижи отново и в комиксите.  И така, очевидно, че в “Avengers: End Game”, под маската на Ронин се крие Клинт Бартън, известен още като Hawkeye, но в комиксите първи маската надява…

Мая Лопез/Echo– както  вече споменах, Ронин се появява за пръв път в „New Avengers” #11 от 2005та, като първоначалната идея на писателя Брайн Майкъл Бендис е костюма да бъде носен от Деърдевил/Мат Мърдок. Той се намира в доста трудно  положение в комиксите по това време- всички знаят, че Мат е Деърдевил и животът му никак не е лек. Марвел пък имат други планове с персонажа в соловите му  серии и поради  това Бендис не получава разрешението им да използва Деърдевил като  Ронин. Бендис решава да ползва друг установен вече персонаж- Мая Лопез или Echo. Мая е глуха(една от малко в комиксите)и е създадена като поддържащ персонаж за Деърдевил.  Появява се за пръв път в „Daredevil Vol. 2, #9” и е създадена от Дейвид Мак и Джо Касада. Мая дори има връзка с Деърдевил в един момент, но то пък кой ли не е имал! 🙂 Също  така Мая е работила и като наемен убиец за КингПин и е негова осиновена дъщеря.

Макар да е глуха Echo разполага с “фотографски рефлекси”- способността да копира до  съвършенство движенията на другите, овладявайки майсторски бойните им  стилове само чрез гледане. Способност, подобна на тази на злодея Taskmaster. Така Мая може  да стане иделаен концертен  пиянист, майстор по бойни изкуства, умел акробат, че и невероятна балерина. Всичко това само чрез гледане. Тя придобива дори точността на Булзай, както и акробатичните умения на Деърдвил след като гледа видео записи на битките им.

След като  Деърдевил отказва да се присъедини към Отмъстителите в “New Avengers”, той предлага друга мистериозна фигура да им помогне  и това се оказва Ронин. Героите ни  все още не знаят кой стои зад маската, тъй като и самият костюм  е направен така, че да не показва женската физика на Мая.  Мисията на Ронин е да разследва злодея Silver Samurai в Япония за да спрат сделките, които върти . Новите Отмъстители и Ронин изпълняват успешно  задачата и след това първо приключение, Мая им разкрива самоличността си. Приета вече за член  на Отмъстителите, тя отива обратно  в Япония за да държи под око Silver Samurai и да разследва Електра, която по това време е водач на нинджа групировката The Hand. За съжаление, те успяват да убият Echo.

Но понеже в комиксите никой не остава мъртъв за дълго, Мая е съживена от The Hand по същия начин, по който те бяха съживили и Електра на времето. Целта им е да и промият мозъка и за да работи  за тях. Мая е спасена от Отмъстителите и Клинт Бартън, който по това време поема ролята на Ронин. Но тук ще трябва да направя лееек завой…

Клинт Бартън/Hawkeye–  и така, Клинт е втория човек, който носи костюма на Ронин, като историята е доста засукана за това ще гледам да го обясня по кратко и ясно. По време на историята „ House of M”, Scarlet Witch/Уанда Максимоф използва силите си  за да промени реалността, така че мутантите да командват света, като  също така съживява и тогава загиналия Клинт, но без спомените за смъртта му и оригиналата реалност (защото комикси). След като обаче си възвръща спомените, Hawkeye поема по-доста мрачен път и дори  се опитва да убие Уанда.  След като  реалността се възвръща към предишното  си състояние(макар, че повечето мутанти губят силите си), Клинт се отделя от останалите герои и поема по  свой път.

След събитията в комикса „Civil War”, Клинт се отказва от намеренията си  за отмъщение, но е съкрушен от новината за смъртта на Капитан  Америка. Оказва се, че той го е тренирал,  така че Клинт  може много повече от просто  да е точен  стрелец с лък. Тони Старк му предлага щита на Кап, но Клинт отказва, защото  не се смята достоен  за титлата на новия Капитан  Америка, а и хич не одобрява действията на Тони.

И тук се засичат нещата с убитата и съживена Мая, която стои като затворник на The Hand, подлагана на мозъчни промивки. Отмъстителите хукват да я спасяват, а с тях е и новия Ронин, но читателите не знаят кой е той. Единственото ,което  се знае е,че отново  това не е Мат Мърдок. Самоличността му  се разкрива във няколко „flashback”-a. В един от тях виждаме Клинт, който посещава Доктор Стрейндж, но се натъква и на останалите Отмъстители. Той предлага да се присъедин към  тях  за спасяването на Мая, но отказва да е с костюма на Hawkeye, за това Логан му предлага да поеме ролята на новия Ронин и му дава костюма.  След спасяването на Мая, Клинт се опитва да и върне костюма на Ронин, но  тя отказва и му позволява той да остане в ролята. Поне до  един момент, когато  след събития, в които няма нужда да навлизаме, Клинт отново облича костюма на Hawkeye, a и нали Капитан Америка се връща от мъртвите,  та траурът му приключва. 😉

Алексей Шoстаков/Red Guardian– третият човек, приемал самоличността на Ронин. Алексей е бивш съпруг на Наташа Романов/Black Widow, както и бивш агент на КГБ, трениран в програмата за Съветска версия на Капитан  Америка, което го превръща в Red Guardian, като  той всъщност е втория носител на това име от общо седем. За разлика от Кап, Red Guardian няма супер сили. Няма обаче да навлизаме в неговата история. Алексей се появява като Ронин в историята „Widow Maker”, която  е кросоувър между тогава излизащите комикси „Hawkeye and Mockingbird” и „Black Widow”.  Смятаният за отдавна мъртъв Алексей се оказва жив и набрал доста власт и влиятелност не къде да е ами в България! Алексей използва самоличността на Ронин за да остане смятан  за мъртъв и междувремено да убива шпиони, като в един момент негови мишени стават Mockingbird и Black Widow. Алексей е спрян от Наташа с помоща на Деърдевил и Отмъстителите.

Ерик Брукс/Блейд – той поема името на Ронин в комикс поредицата „Mighty Avengers”, за да скрие самоличчността си от Deathwallkers, група от хора станали безсмъртни чрез черна магия, които искат да заловят и убият Блейд. Ерик намира костюма на Ронин в голяма кутия със стари неща на Клинт Бартън , приема новата самоличност и се присъединява към Mighty Avengers. Както и преди, на читателя не става ясно кой е новия Ронин, но Блейд е разкрит за всички от Deathwallkers в „Mighty Avengers” #9. Няма какво повече да се каже, освен, че Отмъстителите помагат на Блейд  да се справи с Deathwallkers и след това той напуска екипа и изоставя костюма на Ронин, тъй като вече не му  се налага да се крие.

На кратко  ще спомена и Ultimate версията на Ронин в Ultimate вселената на Марвел, защото си  заслужава да хвърлите едно око, ако не сте. В тази  вселена Ронин е една от многото личности на Марк Спектър известен още като Moon Knight. Специално  тази  самоличност, той  създава за да може да се внедри на работа при  КингПин. За да се докаже, КингПин иска от Ронин да му доведе Спайдър-Мен.  Битката между  тях  е брутална, като  тя се провежда и  в главата на Марк  Спектър, между  Ронин и Moon Knight, тъй като  това са две различни  самоличностти в едно  тяло. Останалото ще си прочете сами, почти  всичко от Ultimate вселената винаги  си  е засужавало  вниманието.

Що  се отнася до  други появявания на екран, Ронин не блести с нищо особено(за сега). Негова версия се появява в анимето Marvel Disk Wars: The Avengers, но за разлика от комиксите, където  зад маската е крие изграден и познат персонаж, то тук имаме напълно  нов герой на име Нозоми Акатсуки. Той е баща на двама от главните герои в анимето и изобретател на D.I.S.K технологията, която  трябва да послужи  за затварянето на злодеи. Смятан за мъртъв, Нозоми всъщност е отвлечен и промит от Локи за да му служи  като Ронин.

Е, Супер Герои, добре си поговорихме за Ронин. Както  винаги  се надявам  да ви  е било интересно, аз лично всичко  давам за персонаж, който прилича на нинджа и размахва крака и мечове.  Кажете ни какво  смятате за Ронин в коментарите и кой от горните ви  се струва като най-добра и подходяща идея за костюма. Или пък кажете кого вие бихте сложили в ролята на Ронин от познатите ни персонажи! До  следващия път!