Кратко Представяне: Шокър

Кратко Представяне: Шокър

06/07/2017 0 By kiril dimanov

Злодеите в света на Спайдър-Мен безспорно са едни от най-интересните (след тези на Батман, разбира се) и най-разнообразни: от дребни мошеници, придобили сили, до кръвожадни  извънзмени симбиоти! И тъй като в предстоящия “Spider-Man: Homecoming” ще видим версия на Шокър за пръв път на голям екран, реших днес да си поговорим на кратко за него. И така, нека надникнем зад персонажа на Шокър!

Шокър е създаден от Стан Лий и Джон Ромита през през 1967ма година, като се появява за пръв път на страниците на  „Тhe Amazing Spider-Man” #46.

Роден в Ню Йорк, истинското име на Шокър е Хърман Шулц (колко комиксово име) и е доста талантлив инженер и изобретател. Вместо обаче да използва тези си таланти, за да си намери нормална работа, Хърман започва „кариера” като преуспяващ крадец и касоразбивач. Той е арестуван по време на един от обирите си и, за да избяга от затвора изобретява устройство, изстрелващо вибро-вълни, с което разбива стената на килията си. Устройството е прекалено силно и Хърман едва не губи живота си, затова след като се оказва на свобода, усъвършенства изобретението си. Така той прави комплект вибро ръкавици, които изстрелват вълни от компресиран въздух и вибрират с изключително силна честота. Така Шокър може да нанася вибро-удари от голямо разстояние, да създава разрушителни вибрации, които могат да съборят стена от здрав бетон и да наранят вътрешните органи на човек, както и да генерира шокови вълни, които вибрират по структурата на целта, към която са насочени, за да я унищожат или отслабят.

Тъй като вибрациите от ръкавиците са опасни и за самия Хърман, той създава и защитен костюм , който да поема вибрациите. Костюмът е направен от синтетична тъкан , която поглъща вибрациите и издига вибрационен щит, който пък отблъсква удари и позволява на Шокър да се изплъзва от захватите на противници. Странният жълт вид на костюма прави Шокър жертва на подигравки от страна на Спайдър-Мен и то доста често.  През годините Хърман е правил няколко ъпгрейда на костюма и ръкавиците.

За разлика от повечето злодеи, които изоставят плановете си, за да се впускат в лични разправии  със Спайдър-Мен или даже основно изготвят планове целящи унищожението му, Шокър се грижи по-скоро за „прехраната” и репутацията си.  Поради това, обикновено  в комисите държанието му  е с професионален характер.  През повечето време ще видите Шокър да се занимава с грабежи на банки или бронирани коли, транспортиращи пари, както и да работи за някого от по влиятелните злодеи от Ню Йорк срещу солидно заплащане (трябва да се яде, все пак). Въпреки това и той си има доста добри постижения – успявал е да изнуди целия град да му даде откуп от един милион долара, като първо оставя без ток отдлени части от Ню Йорк , с които изписва името си и заплашва, че след това ще затъмни целия град, ако не му бъде платено. Не е зле.

Шокър може да не звучи като особено голяма риба, но се е доказал като достоен противник на Спайди. Той е адски умел в боравенето с оборудването си и знае как да го променя, в зависимост от способностите на противника си. Да не говорим, че и неколкократно  е бил член на едни от най-опасните супер злодейски  екипи: The Sinister Six, The Sinister Syndicate, Villains for Hire, The Thunderbolts  и The Masters of Evil. Не лошо CV, бих казал.

В миналото Шокър е имал доста проблеми с липсата си на увереност. В истории като „Venomous“ и „Senseless Violence“ Хърман заявява, че е крайно недоволен от живота си и, че не жеале да остане в историята като боксова круша на Спайдър-Мен.  Стига до там, че се опитва да купи на търг симбиота Венъм само и само да се сдобие с малко уважение. Това му състояние не продължава дълго и Шокър бързо възвръща увереността си и стремежите си  към „финансова независимост”.  😀

Колкото до  появявания на екрана, то Шокър може да се похвали  с няколко:  първото е в анимацията от  80те години „ Spider-Man and his Amazing Friends” в епизода „Along Came A Spidey“. Там той си е това, което е и в комиксите, няма видима промяна в характера, а и след като това е единственото му появяване не се разбира нещо повече, освен че е враг на Спайди. За сметка на това доста озорва героите в епизода.

Следва появяването му в анимацията от 90те “Spider-Man”,  като  разликата в тази версия е, че той не изстрелва компресиран въздух от ръкавиците си, а електрически  заряди. На няколко пъти бегло е намекнато, че Хърман Шулц е бил престъпник от висок калибър и приятел на Алистър Смайт, преди  да облече костюма на Шокър. Не виждаме нищо от това, а и намекът е наистина много, ама много скрит. Също така се смята, че Смайт е изобретател на костюма му. В тази анимация Шокър се появява основно и като наемник на Кингпин и Алистър Смайт, без никакви  други  амбиции. Появява се в шест епизода, а в два от тях отново е член на The Sinister Six, прекръстени на The Insidious Six, поради огромната цензура над анимацията.

Идва ред и на появяването му в анимацията от 2008ма “ Spectacular Spider-Man”, като тук разликите са най-големи. Тук под костюма на Шокър не се крие Хърман Шулц, а Джаксън Брайс, по прякор „Монтана”. Решението за промяната е взето от сценариста и продуцент на шоуто Грег Уайзман (създател и сценарист на „Gargoyles” и “ Young Justice”). Както в комиксите, така и тук Монтана е член и лидер на групата престъпници, наречени „The Enforcers”, които работят за различни мафиотски босове. Тук те са наети от мафиота The Big Man, за да премахнат Спайдър-Мен, но се провалят, разбира се. Полицията арестува Fancy Dan и Ox -другите двама членове на групата, а Монтана успява да избяга. Той се завръща няколко епизода по-късно с откраднати от TRICORP костюм и вибро-ръкавици, за да продължи мисията си и побеждава Спайди. При следващата им среща обаче, Питър вече е подготвен и му наритва задника! 😉 Епизодите, в които се появява тук са общо 4.

Шокър за последно се появява на малкия екран в анимацията „Ultimate Spider-Man” и то спорадично в епизодите от сезона Web Warriors, като тази версия e Хърман Шулц , близка по произход като тази от комисите, но много по-детински направена.

Колкото до големия екран, тепърва ни предстои да видим филмовата версия на Хърман Шулц в предстоящия „Spider-Man: Homecoming”, изиграна от Bokeem Woodbine (не съм сигурен как се произнася). От това, което е известно за версията, знаем, че Шулц работи за Ейдриън Туумс/Лешояда, а вибро-ръкавиците всъщност са модифицирна версия на ръкавиците на злодея Crossbones, когото видяхме в “Captain America: Civil War”. Любопитното тук е, че Шулц има и  партньор на име Джаксън Брайс (ама без прякора Монтана), който също ползва ръкавиците. Ще гледаме и ще видим как ще се развият тези версии, малко остава.

Шокър може и да няма амбиции за световно господство, но пък мисли за себе си и може да създаде доста проблеми на всеки герой, застанал по пътя към целта му.

Дано Шокър не ви е шокирал много, а скоро ще се запознаем и с другите злодеи, които ще се появят във филма! 😉