Кратко представяне: Steppenwolf

Кратко представяне: Steppenwolf

19/11/2017 0 By kiril dimanov

Настъпи дългоочакваният ден –Лигата на Справедливостта се обедини в киносалоните за да се пребори с нов злодей и неговата армия. И докато гадаем  дали филмът става за нещо, днес ще се запознаем на кратко с този не особено впечатляващ  злодей – Steppenwolf.

За създаването му е отговорен великият Джак Кърби, който ни представя персонажа за пръв път през 1972ра година на страниците на комикса “New Gods” #7.  Steppenwolf е член на Елита на Дарксайд – група от най-могъщите войни от планетата Аpokolips, избрани специално от нейния владетел, Дарксайд. Steppenwolf е и генерал на армията на Дарксайд, но и негов чичо (дори  на Аpokolips има шуробаджанащина) и е покорявал не един и два свята из цялата галактика в името на племенника си. Името му е немска дума, която в превод си означава „вълк от стептта” или койот.

Steppenwolf е един от така наречените Нови Богове (New Gods) – извънземна раса, населяваща планетите-близнаци New Genesis и Аpokolips. New Genesis е красива и спокойна планета с недокоснати планини, реки и гори, а нейн владетел е The Highfather. Аpokolips пък е точно обратното – кошмарна и замърсена дистопия, пълна с машини и огнени ями. Нейн владетел е тиранинът Дарксайд. Някога двете планети са били част от един общ свят на име Urgrund (отново немска дума, която може да се преведе като „първична земя”), който е разделен на две след смъртта на Старите Богове, по време на нещо като Рагнарок.

Но да се върнем към нашия злодей, Steppenwolf. Преди Дарксайд да поеме трона на Аpokolips, владетел е неговата майка и сестра на Steppenwolf, Хегра. Именно тя назначава брат си за генерал на армиите на Аpokolips. Един ден Дарксайд предлага на майка си да нападнат New Genesis и тя естествено се съгласява. Steppenwolf пристига на New Genesis с цялата си армия и Дарксайд и атакува владетеля на New Genesis, The Highfather. Неговата съпруга се намесва в битката, за да му помогне. В резултат, Steppenwolf случайно я убива, което пък разпалва войната между двете планети. По време на войната, Дарксайд предоставя на Steppenwolf командването и на Кучешката Кавалерия – същества от Аpokolips, които яздят гигантски демонични хрътки, които, освен че са адкси свирепи и силни, могат и да проследят и намерят всеки враг на Дарксайд само по мизирмата. Включването на Кучешката Кавалерия във войната би трябвало да даде предимство и надмощие на Steppenwolf над армиите от  New Genesis. Това обаче не се случва и той е убит от  The Highfather, който така отмъщава за загиналата си съпруга. Все пак това не е краят на историята, така че не си отивайте!

Малко след тези събития, Дарксайд отравя собствената си майка Хегра като така се превръща в новия владетел на Аpokolips. Тази постъпка обаче не е диктувана само от амбициите на Дарксайд за власт, а и защото майка му отравя неговата съпруга. Много ала „Game of Thrones” история… След като Дарксайд се възкачва на трона, той съживява Steppenwolf благодарение на изобретение на Десаад, номер едно изобретател и садистичен мъчител в свитата на Дарксайд. И така Steppenwolf се завръща и отново застава начело на армиите от Аpokolips.

Steppenwolf се е появявал  в много истории, но те почти никога не се въртят около него. Една от по-интересните, които просто трябва да спомена, е срещата му с Doomsday! Toва се случва преди 245 000 години(!!!), когато Steppenwolf отлита със совалка до планетата Bylan 5. На борда на совалката го придружават Дарксайд, Master Mayhem (съюзник и приятел на Дарксайд от детството) и малък екипаж войни. Те отиват там, защото планетата е богата на природни материали, необходими за изработването на оръжията на Аpokolips. Дарсайд също така планира и насила да се ожени за принцесата на Bylan 5, но точно тогава атакува Doomsday, който на бърза ръка помита екипажа и Master Mayhem. Това вбесява Дарксайд, който игнорира съвета на чичо си да използва своите Омега Лъчи, и вместо това се впуска в ръкопашна битка срещу Doomsday! Тази чудовищна битка обаче насяса огромни щети на планетата , като така обрича нея и жителите й на неизбежен край. Разбирайки това, Steppenwolf телепортира себе си и Дарксайд на безопасно място, като двамата се уговарят да не споменават за случилото се пред никого. Така де, не може да се разчуе, че Дарксайд е изоставил битката. Това приключение прави Steppenwolf един от първите хора оцелели след среща с Doomsday.

А сега да погледнем някои по-различни  версии на злодея. Ще започнем с новото му появяване по време на reboot поредицата The New 52. Там го виждаме за пръв път бегло в “Justice League” #6, където той и Десаад измъчват заловения Супермен и толкоз. По-интересната му New 52 версия е тази от алтернативния свят Земя 2 (Earth 2). Този паралелен свят е атакуван от Парадемоните на Дарксайд, предвождани от Steppenwolf. Тази инвазия става известна като Apokolips War. Героите успяват да отблъснат атаката, но не без жертви – Steppenwolf успява да убие Wonder Woman, като я намушква в гърба, въпреки предупрежданията на Супермен. Самият той пък е атакуван и убит от Парадемоните, докато гледа как амазонката загива. Всичко приключва с Батман, който жертва живота си и отпраща Steppenwolf и Парадемоните отбратно от където са дошли през порталите, отворени от бум тръбите (boom tubes). Пет години по-късно намираме Steppenwolf да се крие на Земя 2, а за главата му е обявена награда от 300 милиона долара. Известно време след това, опитвайки се отново да превземе света, Steppenwolf е убит от Brutaal – версията на Bizzaro от Земя 2, който тук е клонинг на Супермен, направен на Аpokolips. По-късно Steppenwolf е съживен (този път незнайно как), за да заеме отново мястото си до Дарксайд , който повежда война срещу могъщия Anti-Monitor в историята на име „The Darseid War”. Лично аз смятам тази версия на Steppenwolf за доста по-интересна, така че ви препоръчвам да се потопите в света на Земя 2 от тази поредица, ако не сте.

Що се отнася до появявания в настоящата поредица “Rebirth”, Steppenwolf все още няма такива (към момента, в който пиша това, де). Отиваме към другата ми любима част – появяванията на екран!

Дебюта си на малък екран Steppenwolf прави по време на анимационния сериал “Superman: The Animated Series” в епизода  „Apokolips Now“. Тук той и орда Парадемони нападат Метрополис, като същевремено търсят и Супермен. Корабът на Steppenwolf е свален и потопен в океана от полицейския инспектор Дан Търпин. След това Steppenwolf се появява отново в анимационния сериал “Justice League” в първа част от епизода „Twilight“, където той отстъпва след прекратена атака над New Genesis, а корабът му е телепортиран в крепостта на Дарксайд.

По-забележимо появяване има в анимационния сериал “Batman: The Brave and the Bold”. Steppenwolf се появява първо в епизода „Duel of the Double Crossers“, където той е шампионът на арената на Монгул, а Батман и още няколко извънземни гладиатори трябва да се бият срещу него. Накрая Steppenwolf е победен от Джона Хекс. Следващото появяване в тази анимация е в епизода  „Death Race to Oblivion“, където той се състезава от името на Монгул срещу други герои и злодеи и техните превозни средства, за да се реши каква съдба ще сполети  Земята. След като губи състезанието, Монгул го наказва за провала. Тази версия има доста по-голяма роля в двата епизода от предната, но пък за сметка на това Steppenwolf е представен като лакей на Монгул, а не генерал на Дакрсайд.

Steppenwolf се появява и в епизод от новия анимационен сериал “Justice League Action”, а имено „Under a Red Sun“. Тук той планира да се превърне в легенда на Аpokolips като за целта пренася себе си и Супермен на планета с червено слънце, което отнема силите на героя. Така на Супермен му  се налага да се бори и оцелее срещу всеки капан на Steppenwolf,  като дори чупи крака си. Въпреки това, Супермен надделява чрез ума си, доказвайки, че истинският герой не се нуждае от супер сили. Макар тази анимация да е по-детинска, ви препоръчвам епизода, защото верията на Steppenwolf е доста добре изобразена, а и идеята на епизода не е лоша.

Следва пълнометражната анимация “Justice League: Gods and Monsters”, чието действие се развива в алтернативна вселена и можем за съвсем кратко да видим версията на Steppenwolf, но той  няма и грам реплики тук.  Сега ни предстои да го видим като главния злодей във филма “Justice League”, където той ще доведе армиите от Парадемони на Дарксайд на Земята. Преди това обаче го видяхме и в “Batman v Superman: Dawn of Justice”, под формата на холограма, която вижда Лекс Лутър.  Повече за тази версия ще мога да кажа скоро в ревюто на филма „Justice league“.

И накрая остана да видим какви сили и способности има Steppenwolf. Както всеки един от The New Gods, така и той е надарен със свръхчовешки сила, бързина, рефлекси, издържливост и сетива. Също така е неуязвим срещу повечето видове атаки и е безсмъртен (освен в някои скучаи както помним от  по-горе), което означава, че не старее.  Steppenwolf има и много по-развита имунна система, така че е адски трудно да бъде отровен или дори просто да се разболее. Steppenwolf има огромен опит (повече от хиляда години) в повечето форми на водене на битки, статегии, тактики и употреба на всякакви оръжия. Основните му оръжия обаче са електро-секира и специална кабелна примка, с която може да залавя опонента си, а и може да изстрелва смъртоносни радиоактивни лъчи.

Е, толкова за нашия злодей. Надявям се, както винаги, че информацията ви е била полезна и приятна за четене. Тук ви оставям и няколко препоръчителни четива, където да видите изяви на Steppenwolf: оригиналната поредица на Джак Кърби от 1972 “New Gods” и по-специално #7; цялата поредица от The New 52 за Earth 2 (няма да съжалявате); Doomsday Annual #1 от 1995та; New 52 Justice league vol.1:Origin; Green Lanthern New Gods: Godhead.  Залавяйте се да четете и до  следващия път! 😉