Комикс ревю: „Зимния войник“

Комикс ревю: „Зимния войник“

05/07/2021 0 By Петър Бойчев

Дойде време за ревюто на 21-ви брой от Върховната колекция графични романи на Марвел, който всъщност е продължение на 15-ти брой Капитан Америка: Белези на времето(Ако не сте прочели ревюто на Кирил, не е късно да го направите.) Много се радвам, че и двете части излязоха на български, защото и капитан Америка и Зимния войник са ми любими персонажи от Марвел вселената.
И ако за много хора контактът им с Бъки Барнс е само от филмите на MCU, тук може да видите една по-различна история. Въпреки, че филмовата не беше зле, аз ще ви препоръчам горещо тази.
Разказът отново е написан от Ед Брубейкър и логично щом това е втора част стилът е същия.
Историята около Зимния войник се разкрива бавно, но това не я прави мудна и скучна. Парченцата се подреждат, като за целта авторът и художникът Стив Ептинг ни прехвърлят в различни точки на земята, където проследяваме и случващото се с космическия куб и цялостното му тъмно влияние към всичко развиващо се зад кулисите.

Моралното разкриване на Капитан Америка продължава и той показва още от своята душевност и връзката му с Бъки. Той се бори със себе си и с мнението на сегашните му партньори от Щ.И.Т. по въпроса какво трябва да направи с неговия другар от миналото .Спомените и въпросите са много, като най-сложният е дали Войника с металната ръка е машина за убиване с лице на най-близкият му приятел или в безмилостния агент има още от Барнс и трябва ли да се направи всичко за да се освободи.


И ако тази тежка и мрачна история ви харесва като на мен, карайки ме да прелиствам страниците бавно и през цялото време да усещам тъгата и вътрешната борба на Стив, то арта на прави нещата още по-мрачни и контактуващи с читателя. Изображенията не са фотореалистични(и по-добре) На моменти не са дори напълно детайлни, но това няма значение.
Тъмната обстановка през повечето време е елементът, който ни вкарва още повече в случващото се с Кап.


Убитите цветове от лабораторията за експерименти и черно-белите страници действат точно така на читателя, както би трябвало. Тук е времето да спомена, че спомените в черно-бяло са рисувани от другия художник Майкъл Ларк. Понякога има илюстрации, за които мисля и след прочитане на историята, а в този комикс те са няколко. Една от тях е с изоставения Зимен Войник в склада. Тази сцена наистина ме кара да се чувствам зле. Може би както се е почувствал Капитан Америка, прочитайки досието за съдбата на своя приятел…
Като споменах прочитане, ще отбележа, че текстът в балончетата е с добре подбран шрифт и четлив. Въпреки това на моменти беше ситен за моя вкус.

Голямото разочарование за феновете на българската поредица е корицата, която е идентична с тази от първата част. Това е странно решение или просто пропуск. Факт обаче е, че в самото издание има много красиви примери за заглавно изображение и всяко едно от тях щеше добре да стои отпред.
Като заключение бих казал, че този комикс ми е един от любимите, показващ много от Капитан Америка.
Разкриващ кой всъщност носи синия костюм. Човек ,който освен мускули и чест има и много душевна сила, но и вътрешна травма, нанесена му от войната и загубата на много близки хора. Но този човек всячески ще се опита да изпълни своя дълг и да спаси възможно най-много хора. А когато трябва да спаси своя приятел е готов да жертва самия себе си в името на това…