Комикс ревю: „Ти си Дедпул“

Комикс ревю: „Ти си Дедпул“

21/03/2021 0 By kiril dimanov

Някога искали ли сте да сте супер герой? Да взимате тежките, но справедливи решения, да ползвате супер силите си в услуга на доброто? Е, поне от части ще имате този шанс, благодарение на новия комик-игра „Ти си Дедпул“ от Артлайн. Защо от части? Ами защото както говори заглавието в този комикс-игра ще поемете ролята на Устатия наемник Дедпул, който не винаги прави гореизброените неща 😀

Въпреки това, няма по-подходящ избор от Уейд Уилсън за този интересен експеримент. Все пак в комикса-игра читателят контролира действията на героя и взима решения, а когато персонажа е напълно наясно с това, че е герой от комикс и така или иначе се обръща към нас, нещата се подреждат от само себе си. И преди съм споменавал, че не съм сред най-големите фенове на Дедпул(и тук под прозореца ми вероятно вече се събира тъпла с факли и вили), освен ако не е писан от Джо Кели и някои други изключения. „Ти си Депул“ е поредното такова изключение, точно защото Уейд е логичния избор за комикса, особено когато е и в подходящите ръце. В този случай ръцете са на писателя Ал Юнг, работил над поредици като „ Mighty Avengers, Captain America and The Mighty Avengers, U.S Avengers и други и художниците Салва Еспин и Пако Диаз.

Решението историята да бъде поднесена под формата на комикс-игра пък ще допадне на много от българските читатели или поне тези от нас израстнали с книгите-игри през 90те години на миналия век. А надявам се и на по-младите. Няма да навлизам в подробности какво е книга-игра, достатъчно е да се каже, че това е книга, в която героят си ТИ! В случай, че все пак не знаете що е то книга-игра, посете сайта на Книги-Игри.BG, където ще откриете един нов свят!

Този път няма да се впускам в по-дълбок поглед над историята, защото няма нужда- целта на „Tи си Дедпул“ не е да представя сложни и драматични комикс арки, а чисто и просто забавление! И какво по хубаво от това? Накратко, мисията на Дедпул(и вашата) е да открадне шлем за пътуване във времето. Чрез него той ще се озове в различни периоди, показващи комиксите през това време- 60те, 70те, 80те и 90те години на миналия век.

Още в самото начало Ал Юнг изполва Дедпул по възможно най-добрия начин: той е този, който разяснява правилата на играта на читателя в един от най-забавните „туториали“, които съм виждал. Освен, че разполагате с Дедпул и всичките му смъртоносни умения, можете да го накарате да прави каквото ви е предоставено като избор според ситуациите, някои от които смъртоносни, други забавни, като и самият Уейд ще реагира им с подобаващи коментари. Кой не би искал например да го накара да пълзи по тесен тунел, пълен с…да не казвам какво? 😀

Но какво е една игра без инвертар? Разбира се, разполагате и с това, като можете да носите до три предмета, кой от кой по-шантави и забавни. В общи линии огледайте каквото виждате на рисунката и си избирайте. Това от своя страна прави нещо много полезно за един комикс-кара читателя да огледа в детайли рисунката в панела, което не всеки прави. А за да решите какво да вземете малко или много ще ви се наложи да мислите като Дедпул. 🙂

Има и два основни показателя, които трябва да следите, и които ще се променят според решенията ви, като това пък ще се отразява и на играта. Те са хитро наречени „Лошотия“ и „Тъга“. В зависимост от тях, приключението ще ви отведе в различен комикс-период в всичките типични за тогава похвати. Интересното в случая е,че така както сте започнали от брой 1, може да продължите в брой 4, например. Това освежава играта и я прави много преиграваема, защото повярвайте ми , ще искате да играете отново и отново за да видите всички възможни варианти случващи се в броевете. Въоръжете с молив и гумичка, както и с зарчета така необходими за всяка игра от подобен род.

Артът на Салва Еспин и Пако Диаз е чудесен и успява много добре да ни потопи в необходимата атмосфера в зависимост от времевия период, в който ни е отвела мисията. Така например ако Дедпул се е озовал през 60те години, то артът имитира точно това. Ако Дедпул се озове в 90те, то тогава очаквайте големите мускули и не особено равномерни пропорции рисувани тогава. Това наистина е едно интересно пътуване през комикс периодите, даващо представа за развитието на жанра, без да се срамува да го пародира.

„Ти си Дедпул“ печели точки и защото е напълно отделна история в 5 броя, която просто можете да грабнете и да играете до насита. Няма сложна предистория, няма и отворен край остяващ ви гладни за продължение. Чудесен избор от страна на Артлайн, така че грабнете си бройка, вадете заровете и влезте в кожата(колкото и не красива да е) на Дедпул!